Mια μόνο ημερήσια μερίδα αρκεί για να μειώσει το σωματικό λίπος.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods αποκάλυψε τα σημαντικά αποτελέσματα της ενσωμάτωσης του kimchi στην καθημερινή σας διατροφή.
Η εκτεταμένη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι μία μόνο ημερήσια μερίδα μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της παχυσαρκίας, όπως τα μεταβολικά προβλήματα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις 3 γρ. kimchi καθημερινά μείωσε το ποσοστό σωματικού λίπους και αύξησε τα βακτήρια που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας στο έντερό σας. Ένας συγκεκριμένος τύπος kimchi είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της μάζας χωρίς λίπος.
Διατύπωσαν τη θεωρία ότι το kimchi μπορεί να δρα σαν πρεβιοτικά, ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων ή προβιοτικών στο έντερό σας, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη μεταβολική σας υγεία. Τα βακτήρια στο έντερό σας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες απώλειας βάρους ως αποτέλεσμα και μπορούν ακόμη και να υπαγορεύσουν την όρεξη και τις λιγούρες σας.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα προϊόντα απώλειας βάρους, η μελέτη αποκάλυψε τον ουσιαστικό αντίκτυπο του kimchi στο σωματικό λίπος σχεδόν ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου. Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 65 ετών, οι οποίοι είχαν τιμές ΔΜΣ που κυμαίνονταν από ελαφρώς υπέρβαροι έως παχύσαρκοι.
Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη έλαβε εικονικό φάρμακο, ενώ οι άλλες δύο κατανάλωσαν 2 διαφορετικούς τύπους kimchi, αυθόρμητα ζυμωμένο και σκόνη που έχει υποστεί ζύμωση με εκκινητή. Κάθε ομάδα κατανάλωσε 3.000mg από τα αντίστοιχα προϊόντα και απέφυγε δραστικές αλλαγές στην υπόλοιπη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Οι 83 από τους συμμετέχοντες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη, αλλά αυτό δεν δημιούργησε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων.
Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχε σημαντική αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους, του σωματικού βάρους και του ΔΜΣ, ενώ και οι δύο ομάδες kimchi είχαν μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους. Όσον αφορά τον ΔΜΣ και το σωματικό βάρος και οι δύο ομάδες kimchi παρέμειναν σχετικά σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, αλλά εκείνες που κατανάλωναν τη σκόνη που είχε υποστεί ζύμωση με εκκινητή παρουσίασαν αύξηση της μάζας χωρίς λίπος.
Και οι δύο ομάδες kimchi βρέθηκαν επίσης να έχουν αυξημένα επίπεδα ενός βακτηρίου του εντέρου που είναι γνωστό ότι βοηθά στη μεταβολική υγεία, το Akkermansia muciniphila. Επιπλέον, στη δοκιμή δεν παρατηρήθηκαν αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Το kimchi είναι ένα ζυμωμένο κορεατικό πιάτο που συνήθως παρασκευάζεται από λάχανο, κορεατικό ραπανάκι ή άλλα λαχανικά. Περιέχει επίσης γενικά αρωματικές ουσίες όπως σκόρδο, τζίντζερ και κόκκινο πιπέρι, οι οποίες γίνονται ενεργά συστατικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης.
Μελέτες σε ζώα και κλινικές μελέτες έχουν προηγουμένως δείξει τις δυνατότητες του kimchi στη μείωση του σωματικού λίπους και στην επανεξισορρόπηση του μεταβολισμού και των βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί η επίδρασή του στον άνθρωπο.