Νέα ανάκληση κατεψυγμένων γαρίδων στη Γαλλία.
Μια παρτίδα κατεψυγμένων γαρίδων ανακλήθηκε σε όλη τη Γαλλία μετά την ανακάλυψη σαρκοφάγων βακτηρίων σε μια παρτίδα.
Οι σακούλες με τις τροπικές γαρίδες Εκουαδόρ των 300 γραμμαρίων πωλήθηκαν από τα καταστήματα μάρκετ Monoprix με την επωνυμία Frozen raw whole shrimp Ecuador 300G μεταξύ 27/08/2024 έως 25/11/2024.
Η ειδοποίηση ανάκλησης εκδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου από την Rappel Conso, την κυβερνητική ιστοσελίδα ανάκλησης, αφού βρέθηκαν ίχνη του βακτηρίου Vibrio vulnificus. Όποιος αγόρασε το προϊόν συνιστάται να το επιστρέψει στο σούπερ μάρκετ για επιστροφή χρημάτων.
Η κατανάλωση του προϊόντος θα μπορούσε να προκαλέσει «ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές» σε υγιείς ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας, σε άτομα που έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε η Rappel Conso.
Τι γνωρίζουμε για το Vibrio vulnificus
Το Vibrio vulnificus είναι ένας τύπος βακτηρίου που μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας όταν τρώτε άψητα ή όχι καλά μαγειρεμένα οστρακοειδή. Μπορεί επίσης να μολύνει ανοιχτές πληγές. Προκαλεί μια σοβαρή μορφή της ασθένειας βιμπρίωση που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε σηψαιμία, σοκ και μεγάλες, εξαπλούμενες φουσκάλες που καταστρέφουν τους ιστούς.
Η βιμπρίωση περιλαμβάνει ασθένειες που προκαλούνται από πολλά είδη βακτηρίων Vibrio. Ένα είδος, το Vibrio cholerae, προκαλεί χολέρα. Οι λοιμώξεις από Vibrio vulnificus μπορεί να αποβούν μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Οι λοιμώξεις από Vibrio vulnificus είναι σπάνιες. Αναφέρονται περίπου 100 έως 200 περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από άλλα είδη Vibrio είναι πολύ πιο συχνές, με περίπου 80.000 συνολικά περιστατικά βιμπρίωσης ετησίως.
Τα βακτήρια Vibrio vulnificus προκαλούν τις σοβαρότερες μορφές δερματίτιδας. Το κολλάτε από την κατανάλωση ωμών οστρακοειδών (συνήθως στρείδια). Η περίοδος επώασης είναι σύντομη, καθώς χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να εξαπλωθεί από το έντερό σας (έντερο) στο αίμα και σε άλλα όργανα.
Μπορείτε επίσης να το κολλήσετε από θαλασσινό νερό που εισέρχεται σε πληγή ή σπάσιμο του δέρματός σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από βιμπρίωση μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πιο θερμές (καλοκαιρινοί μήνες).
Πιθανά μέτρα για τη μείωση του Vibrio είναι η επεξεργασία σε υψηλή πίεση, η ακτινοβόληση και η κατάψυξη (φλας), ακολουθούμενη από μακροχρόνια κατεψυγμένη αποθήκευση. Η αποβολή, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ζώντων μαλακίων σε δεξαμενές με καθαρό, κυκλοφορούν θαλασσινό νερό για τη διήθηση των μικροβίων, συνιστάται υπό ελεγχόμενες συνθήκες για κατανάλωση ζώντων στρειδιών.
Οι συστάσεις προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του σωστού χειρισμού και του μαγειρέματος των θαλασσινών, καθώς και την αποφυγή της κατανάλωσης ακατέργαστων ή μη μαγειρεμένων προϊόντων, ιδίως για τα ευάλωτα άτομα.