Πρόληψη μετάδοσης των ιών της γρίπης των χοίρων μεταξύ ζώων και ανθρώπων.
Η γρίπη των χοίρων είναι μια ιογενής αναπνευστική νόσος που εμφανίζεται συχνά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Είναι συνήθως καλοήθης, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί ή να επανεμφανιστεί σε ένα αγρόκτημα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα υγείας και οικονομικές απώλειες. Αυτοί οι ιοί έχουν ζωονοσογόνο δυναμικό (μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο). Περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο έχουν τεκμηριωθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας για πρώτη φορά το 2021, στην περίπτωση ενός εκτροφέα χοίρων στη Βρετάνη.
Σύμφωνα με την Γαλλική ANSES όπως όλοι οι ιοί της γρίπης, αυτοί που προκαλούν τη γρίπη στους χοίρους αλλάζουν συνεχώς. Η ANSES διεξήγαγε μια αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες σχετικά με τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εισαγωγή αυτών των ιών στις χοιροτροφικές μονάδες και στη μετάδοσή τους μεταξύ των χοίρων και του ανθρώπου. Εάν ο ιός εισέλθει σε μια φάρμα, υπάρχει κίνδυνος να αναμιχθεί με άλλους ιούς της γρίπης μεταξύ των χοίρων. Τέτοιες ανακατατάξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νέων ιών με πανζωοτική ή πανδημική πιθανότητα.
Διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι ζωντανοί χοίροι – ιδιαίτερα νεαροί χοίροι – είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής. Προκειμένου να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, ο Οργανισμός συνιστά επομένως να ελέγχονται τα ζώα που μεταφέρονται σε αγροκτήματα πριν μετακινηθούν. Ο Οργανισμός τονίζει ότι οι μετακινήσεις ζώων μεταξύ εκμεταλλεύσεων, περιοχών, χωρών ή/και ηπείρων συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση αυτών των ιών και, ως εκ τούτου, στην εμφάνιση ανασυνδυασμών. Ως εκ τούτου, η ANSES επαναλαμβάνει τη σημασία της συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες σε καθημερινή βάση, αλλά ιδιαίτερα κατά την εισαγωγή νέων ζώων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που οι ιοί της γρίπης έχουν εισαχθεί σε μια φάρμα χοίρων, είναι εξαιρετικά επίμονοι, ειδικά δεδομένων των σημερινών μοντέλων εντατικής εκτροφής. Αυτή η επιμονή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανοσολογική κατάσταση των χοίρων, την πρακτική της εκτροφής τους μαζί σε ομάδες της ίδιας ηλικίας και φυσιολογικού σταδίου, και τη δομή του κτιρίου.
Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών των χοίρων από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι χαμηλός με τους ιούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, η ANSES ζητά να ενισχυθεί η επιτήρηση των ιών της γρίπης σε χοίρους και ανθρώπους. Αυτό σημαίνει κυρίως επιδίωξη και ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ όλων των παραγόντων, είτε είναι επιστήμονες είτε επαγγελματίες (όπως κτηνίατροι, γιατροί και κτηνοτρόφοι). Αυτό θα διευκολύνει τη μελέτη όλων των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν για τον εντοπισμό τυχόν αναδυόμενων ανασυνδυαστών σε εθνική και διεθνή κλίμακα.
Οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν από τη γρίπη των χοίρων καθώς και από ιούς της γρίπης των ανθρώπων και των πτηνών. Ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν ενδιάμεσοι ξενιστές για τη μετάδοση των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο και να λειτουργήσουν ως «δοχείο τήξης» για την εμφάνιση νέων ανασυνδυασμένων ιών ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης μόλυνσης (οι ανασυνδυαστικοί ιοί έχουν γονίδια από ιούς γρίπης διαφορετικής προέλευσης). Έτσι, πολλά διαφορετικά στελέχη έχουν απομονωθεί με την πάροδο των ετών μέσω δραστηριοτήτων επιτήρησης που διεξάγονται σε χοιροτροφεία. Συνολικά, υπάρχουν τρεις κυκλοφορούντες υπότυποι (H1N1, H3N2 και H1N2) των ιών της γρίπης στον πληθυσμό των χοίρων, αλλά πολλαπλές γενετικές γενεαλογίες (ή γονότυποι) μπορούν να εντοπιστούν σε καθέναν από αυτούς τους υποτύπους, ανάλογα με την προέλευση κάθε ιικού γονιδίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι άνθρωποι αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ιών της γρίπης στις χοιροτροφικές μονάδες. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός συμβουλεύει να ακολουθούνται οι συστάσεις της Γαλλικής Εθνικής Αρχής για την Υγεία όσον αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται σε χοιροτροφεία κατά της εποχικής γρίπης. Δεν πρέπει να εισέρχονται σε χοιροτροφεία και, όταν κυκλοφορεί η εποχική γρίπη, οι αγρότες και άλλα άτομα που έρχονται σε επαφή με χοίρους θα πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό: μάσκες, γυαλιά/γυαλιά, γάντια κ.λπ.
Πηγή: ANSES