Ενώ μπορεί να μειώνετε τις θερμίδες, αφαιρείτε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Θεωρητικά, η αφαίρεση ολόκληρων ομάδων τροφίμων για την απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων, οδηγώντας τελικά στην απώλεια βάρους. Όμως σίγουρα δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος.
Ποιες είναι οι κύριες ομάδες τροφίμων;
Σύμφωνα με το Choose My Plate του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όλες οι κύριες ομάδες τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας. Προτείνει επιπλέον πόσες μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων θα πρέπει να τρώτε την ημέρα με βάση το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας.
Κάθε γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα (ή ροφήματα) που αντιπροσωπεύουν όλες τις ομάδες τροφίμων, επειδή όλες παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Στα γεύματα, το μισό πιάτο θα πρέπει να γεμίζει με φρούτα και λαχανικά. Το ένα τέταρτο του πιάτου θα πρέπει να γεμίζει τόσο με δημητριακά όσο και με πρωτεΐνες, με μια μερίδα γαλακτοκομικών επίσης στο πλάι.
Τα δημητριακά είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χωρίς το καθένα από αυτά, η υγεία του πεπτικού συστήματος και η αποτελεσματική χρήση ενέργειας μπορεί να διακυβευθούν.
Όπως τα δημητριακά, έτσι και τα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Η ζωντάνια και το χρώμα των φρούτων προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες.
Τα λαχανικά είναι η απάντηση «ναι!» στο ερώτημα «Σας κάνει κακό η διακοπή των υδατανθράκων;». Επίσης, μαζί με τα δημητριακά και τα φρούτα, τα λαχανικά θεωρούνται πηγή υδατανθράκων και εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Οι πρωτεΐνες είναι μια ευέλικτη λέξη, ειδικά στο πλαίσιο των ζωικών κρεάτων και των φυτικών πηγών. Όμως, παρά την πηγή, η επιλογή άπαχων πρωτεϊνών προσφέρει στον οργανισμό διατηρήσιμη ή αυξανόμενη μυϊκή μάζα για να διατηρείται το σώμα ισχυρό. Τα πρωτεϊνικά προϊόντα παίζουν επιπλέον ρόλο στο σχηματισμό του δέρματος και στην επούλωση των πληγών.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύτιμα, καθώς αποτελούν γενικά μια ολοκληρωμένη ομάδα τροφίμων, προσφέροντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μερικές φορές λίπος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Όταν είναι φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα, τα ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά και η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D (όταν είναι εμπλουτισμένα) καθιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικά ωφέλιμα.
Γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσετε ομάδες τροφίμων
Το να αφαιρέσετε όλα τα τρόφιμα μιας ομάδας τροφίμων για απώλεια βάρους σημαίνει ότι περιορίζετε άσκοπα τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που όλα παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έτσι, ενώ μπορεί να κόβετε θερμίδες, αφαιρείτε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Αντί να αφαιρέσετε όλα τα τρόφιμα σε μια ομάδα τροφίμων, επιλέξτε τις πιο υγιεινές επιλογές σε κάθε ομάδα. Επιδιώξτε να τρώτε μια ποικιλία επιλογών τροφίμων αντί να περιορίζετε την πρόσληψη σε ένα μικρό αριθμό τροφίμων.
Αν θέλετε να τρώτε λιγότερο από μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να συζητήσετε τυχόν εξατομικευμένους στόχους υγείας και διατροφικά σχέδια. Η περικοπή ορισμένων τροφίμων μπορεί να δικαιολογείται από τροφικές αλλεργίες ή ορισμένες συνθήκες υγείας. Ωστόσο, δεν συνιστάται η ολική αποκοπή τροφών για απώλεια βάρους.
Για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας, επικεντρωθείτε στη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων, εξευγενισμένων προϊόντων, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά κ.λπ. Η αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών τροφίμων θα εξαλείψει φυσικά ένα σημείο στη διατροφή για τα τρόφιμα που ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από θερμίδες – σκεφτείτε τα γλυκά, το γρήγορο φαγητό, το παγωτό, τα αναψυκτικά κ.λπ.
Αν και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να είναι το επίκεντρο για την αποκοπή τους για την απώλεια βάρους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να τρώτε αυτά τα τρόφιμα. Το να στερήσετε από τον εαυτό σας αυτό που πραγματικά επιθυμείτε ή θέλετε μπορεί να δημιουργήσει κρίσεις ή υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών αργότερα στην πορεία και να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.