Πώς ο καταψύκτης επηρεάζει τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Η τοποθέτηση επιπλέον μπισκότων και περισσευμάτων των γιορτών στην κατάψυξη όχι μόνο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους – θα μπορούσε επίσης να μειώσει την τάση των νοικοκυριών να πετούν φαγώσιμα τρόφιμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η εθνική έρευνα διαπίστωσε ότι τα απορριπτόμενα κατεψυγμένα είδη αποτελούν περίπου το 6% των απορριπτόμενων τροφίμων των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση τη σχετικά μικρή συμβολή των κατεψυγμένων τροφίμων στη σπατάλη τροφίμων και άλλα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές λένε ότι η παρότρυνση των καταναλωτών να γεμίζουν την κατάψυξη θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της πρόωρης απόρριψης τροφίμων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και η συνολική σπατάλη τροφίμων παρέμεινε υψηλή, υπήρχε ένα φωτεινό σημείο: Η κατάψυξη των τροφίμων σχετίζεται με λιγότερα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.
«Διαπιστώσαμε ότι τα νοικοκυριά με συμπεριφορά κατάψυξης στο σπίτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερα απορρίμματα τροφίμων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά», δήλωσε ο Lei Xu, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής με ειδίκευση στα οικονομικά της γεωργίας και των τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο μια οικονομική απώλεια – προκαλεί επίσης περιβαλλοντική ζημιά, επειδή περισσότερο από το 90% των απορριπτόμενων τροφίμων πηγαίνει στη χωματερή, και αυτό μπορεί να παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Xu. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στο μέλλον, αν μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να έχουν συμπεριφορές κατάψυξης στο σπίτι, αυτή η μικρή αλλαγή στις συνήθειες αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο».
Ο Xu ολοκλήρωσε τη μελέτη μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Ran Li και τον επικεφαλής συγγραφέα Brian Roe, καθηγητή στο Τμήμα Γεωργικών, Περιβαλλοντικών και Αναπτυξιακών Οικονομικών στο Ohio State. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Food Journal.
Ο Roe μελετά εδώ και χρόνια τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ξεκαθαρίζει πού εντάσσονται τα κατεψυγμένα τρόφιμα στην εικόνα των απορριμμάτων τροφίμων. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου το 30% των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες σπαταλιέται, αλλά άλλες έρευνες με επικεφαλής τον Roe δείχνουν ότι η σπατάλη τροφίμων από τους καταναλωτές τείνει να αυξηθεί.
«Το γεγονός ότι η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αυξάνεται, μπορεί να υποδηλώνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι οι εκστρατείες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την εκπαίδευση των νοικοκυριών σχετικά με την εξισορρόπηση της αγοραστικής συμπεριφοράς και την αξιοποίηση στο έπακρο των τροφίμων που αγοράζουν», δήλωσε ο Xu.
Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης προέρχονται από ερωτήσεις σχετικές με τα κατεψυγμένα τρόφιμα στην οποία συμμετείχαν 1.067 νοικοκυριά. Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εκτιμήσουν το ποσοστό όλων των απορριφθέντων τροφίμων τις προηγούμενες επτά ημέρες που ήταν κατεψυγμένα και αν είχαν αγοραστεί κατεψυγμένα ή είχαν ξεπαγώσει και τοποθετηθεί στην κατάψυξη αργότερα. Ανέφεραν επίσης την τυπική συχνότητα αγοράς κατεψυγμένων τροφίμων.
Οι απαντήσεις έδειξαν ότι το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα και μεταξύ αυτών, το 55% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αγόραζαν κατεψυγμένα τρόφιμα για να μειώσουν τη σπατάλη. Οι αγοραστές κατεψυγμένων τροφίμων ήταν πιο πιθανό να ψωνίζουν σπάνια – δύο έως τρεις φορές το μήνα – και ήταν πιο πιθανό να ζουν σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων. Οι συνηθέστερες κατηγορίες απορριπτόμενων κατεψυγμένων τροφίμων ήταν το κρέας (20% των συνολικών απορριπτόμενων κατεψυγμένων τροφίμων), τα λαχανικά (22%) και οι πατάτες και τα δημητριακά (15% έκαστο).
«Με βάση αυτά που βλέπουμε στα νοικοκυριά, έχουμε ακόμα περιθώρια να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την εξοικονόμηση τροφίμων με τη χρήση της συμπεριφοράς κατάψυξης», δήλωσε ο Xu.
Τα δεδομένα έδειξαν μια σχέση μεταξύ της συχνής κατάψυξης στο σπίτι και της σημαντικά μικρότερης συνολικής σπατάλης τροφίμων. Οι ερωτηθέντες που ήταν πιο πιθανό να καταψύξουν φρέσκα τρόφιμα ή επιπλέον τρόφιμα ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω και ζούσαν σε νοικοκυριά τριών ή περισσότερων ατόμων – ένα πιθανό σημάδι, δήλωσαν οι συγγραφείς, ότι οι καταναλωτές με ρουτίνα κατάψυξης στο σπίτι μπορεί να είναι πιο έμπειροι στη διαχείριση γευμάτων για μια ομάδα και να έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη σπατάλη τροφίμων.
Αυτό που η ομάδα θεώρησε κάπως εκπληκτικό – και διαφωτιστικό – ήταν το εύρημα ότι πάνω από το 30% από τα σπαταλημένα κατεψυγμένα τρόφιμα απορρίφθηκε από το ψυγείο παρά από την κατάψυξη.
«Σκεπτόμενοι γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να σημαίνει ότι δεν κατανοούν τις τεχνικές αποθήκευσης τροφίμων και δεν καταλαβαίνουν πόσο καιρό πρέπει να διατηρούν ορισμένα τρόφιμα και πού πρέπει να τα τοποθετούν», δήλωσε ο Xu. «Αυτό υποδηλώνει ότι πιο σαφείς οδηγίες αποθήκευσης τροφίμων στις ετικέτες τροφίμων θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με το πώς να αποθηκεύουν σωστά τα τρόφιμα για να μειώσουν τη σπατάλη».
Οι τάσεις των δεδομένων υποδηλώνουν ότι η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με το ρόλο του καταψύκτη στην εξοικονόμηση τροφίμων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη, δήλωσε ο Xu, και να συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας που αντιμετωπίζει το 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ.
Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του USDA, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και μια δωρεά από το Ίδρυμα Κατεψυγμένων Τροφίμων που διευκόλυνε τη συλλογή μεγαλύτερου μεγέθους δείγματος της έρευνας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.