Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τρόφιμο που χαρίζει νεότητα σύμφωνα με τους ειδικούς

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο τρόφιμο που χαρίζει νεότητα σύμφωνα με τους ειδικούς
spot_img

Ποια είναι η φιλοσοφία της δίαιτας μακροζωίας.

Η διατήρηση της νεότητας και της υγείας έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για δεκαετίες. Ο Dr. Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη της γήρανσης και των μηχανισμών που οδηγούν σε μακροβιότητα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «δίαιτα μακροζωίας» περιλαμβάνει απλές, αλλά σημαντικές αλλαγές στη διατροφή μας, με ένα τρόφιμο να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Το ψάρι.

Παρότι τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12, ο Dr. Longo προειδοποιεί ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα.

«Τρώτε κυρίως χορτοφαγικά, με λίγο ψάρι», επισημαίνει, προτείνοντας ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, η πέστροφα και τα μύδια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες, υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες. Ωστόσο, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους λόγω της συσσώρευσης τοξικών ουσιών, όπως ο υδράργυρος.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προειδοποιεί ότι τα λιπαρά ψάρια, αν και ωφέλιμα, περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ρύπων. Ο υδράργυρος, συγκεκριμένα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, όπως μούδιασμα, απώλεια μνήμης ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ψαριών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Το NHS συστήνει μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (περίπου 140 γρ. μαγειρεμένου βάρους) για τις συγκεκριμένες ομάδες.

Εκτός από την προσεκτική κατανάλωση ψαριών, ο Dr. Longo υποστηρίζει τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, με γεύματα μέσα σε ένα δωδεκάωρο παράθυρο καθημερινά.

«Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει», εξηγεί ο καθηγητής Tim Spector, στο podcast ZOE. «Η νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά».

Η Dr. Sarah Berry συμπληρώνει ότι έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα της πείνας το επόμενο πρωί. «Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το βραδινό τους αργά, ξύπνησαν πιο πεινασμένοι από όσους ολοκλήρωναν τα γεύματά τους νωρίτερα», αναφέρει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα