Σχεδόν όλες οι μπάρες στη δοκιμή του oekotest αποδείχθηκαν επεξεργασμένες σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν πολλά πρόσθετα.
Η βιομηχανία προϊόντων πρωτεΐνης είναι τεράστια και έχουμε φθάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι οτιδήποτε φέρει «υπόσχεση» πρωτεΐνης στη συσκευασία είναι αυτόματα και υγιεινό.
Τα ευρήματα των εργαστηριακών δοκιμών του Öko-Test με τη συμμετοχή ομάδας ειδικών από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Υγείας και Αθλητισμού (DHGS) σε 20 μπάρες πρωτεΐνης που διατίθενται στα καταστήματα και διαφημίζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρωτεΐνη της τάξης του 30 έως 50 τοις εκατό, μας δίνουν εικόνα πέρα από το marketing.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πρόκληση της κανέλας»: Δηλητηρίαση και μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες προκαλεί το trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Mπάρες πρωτεΐνης είναι γεμάτες πρόσθετα
Οι μπάρες πρωτεΐνης όπως έδειξε και η δοκιμή είναι βιομηχανικά προϊόντα υψηλής επεξεργασίας και όχι υποκατάστατο σωστής δίαιτας .
Καλυμμένες με σοκολάτα, αποτελούνται συνήθως από μια μασώμενη μάζα απομονωμένων πρωτεϊνών συν πρόσθετα όπως υγραντικά, γαλακτωματοποιητές, αρώματα, πληρωτικά, γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνος Υδράργυρος στις κονσέρβες τόνου: Επιθέσεις εναντίον μεγάλων σουπερμάρκετ από καταναλωτικές οργανώσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθεί η μεμβράνη κάτω από το καπάκι του βάζου στα τρόφιμα;
Κατώτερες πρωτεΐνες σε πολλές μπάρες
Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα συστατικά που παίζουν τον κύριο ρόλο εδώ: τις πρωτεΐνες. Οι ράβδοι πρωτεΐνης στη δοκιμή περιέχουν σταθερά ένα μείγμα διαφορετικών πρωτεϊνών γάλακτος, όπως συμπύκνωμα πρωτεΐνης γάλακτος, απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή καζεϊνικό ασβέστιο, συχνά συμπληρωμένα με πρωτεΐνη σόγιας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άψογα τα ελληνικά πορτοκάλια που εξάγονται στην Τσεχία – Τι έδειξε εργαστηριακό έλεγχος των Αρχών
Κατ ‘αρχήν, αυτός είναι ένας καλός συνδυασμός επειδή οι πρωτεΐνες γάλακτος περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα , είναι εύκολα εύπεπτες και θεωρούνται υψηλής ποιότητας. Αλλά: 16 μπάρες πρωτεΐνης στο τεστ περιέχουν επίσης υδρόλυμα κολλαγόνου ή ζελατίνη στο πρωτεϊνικό τους μείγμα. Συνήθως παρασκευάζονται από υπολείμματα σφαγείων, όπως χόνδροι βοείου κρέατος ή χτένες κόκορα .
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ. Ο Konstantin Beinert του Γερμανικού Πανεπιστημίου Υγείας και Αθλητισμού (DHGS) αυτά είναι πρωτεΐνες χαμηλότερης ποιότητας και χρησιμοποιούνται συχνά ως φθηνά πληρωτικά: «Η πρωτεΐνη κολλαγόνου και η ζελατίνη είναι φτωχά σε απαραίτητα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη και επομένως είναι λιγότερο σημαντικά για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών ».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικές συσκευασίες: Είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον ή «πατούν» στην ευαισθησία των καταναλωτών;
Μπάρες πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη, αλλά με γλυκαντικά
Με εξαίρεση τρεις μπάρες πρωτεΐνης στη δοκιμή, όλα τα προϊόντα περιέχουν συνθετικά παραγόμενα γλυκαντικά, κυρίως σουκραλόζη. Τα γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν δυσμενή επίδραση στους μικροοργανισμούς του εντέρου, τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα .
Στις οδηγίες του για το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βλέπει ακόμη και στοιχεία αυξημένης θνησιμότητας με την τακτική κατανάλωση γλυκαντικών .
Όλες οι μπάρες πρωτεΐνης στο τεστ περιέχουν αρωματικές ύλες
Καμία μπάρα στο τεστ δεν είναι χωρίς αρώματα. Κάποιοι μπορεί να γράφουν «φυσική γεύση» στη λίστα των συστατικών, αλλά οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ποια πρώτη ύλη κρύβεται πίσω από αυτό. Για παράδειγμα, το άρωμα ξηρών καρπών μπορεί να παραχθεί από καλλιέργειες μούχλας και στη συνέχεια θα ονομάζεται «φυσικό άρωμα».
Εάν ένα άρωμα προέρχεται από την αρωματική πρώτη ύλη – όπως το κακάο – είναι αυθεντικό άρωμα και οι κατασκευαστές επιτρέπεται να το δηλώνουν ως “φυσικό άρωμα κακάο”. Κανένας κατασκευαστής στη δοκιμή δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυθεντικές γεύσεις.
Καραγενάνη και υπολείμματα ορυκτελαίων
Δύο μπάρες πρωτεΐνης που έλαβαν καιν τον χαμηλότερο βαθμό δημιουργούν επιπλέον προβλήματα. Μια μπάρα χρησιμοποιεί καραγενάνη ως πυκνωτικό. Σε μελέτες σε ζώα, η καραγενάνη έδειξε αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα . Επιπλέον, το εργαστήριο διαπίστωσε ότι η μπάρα περιείχε 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, αν και η συσκευασία αναφέρει μόνο 2,6 γραμμάρια.
Το εργαστήριο ανίχνευσε και πάλι «υψηλή» περιεκτικότητα σε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH) . Μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της αλυσίδας παραγωγής και να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και στο συκώτι , με συνέπειες που είναι ακόμη ασαφείς.
Λίγο καλύτερες από μια σοκολάτα
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι μια μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να είναι λίγο καλύτερη από την άποψη της διατροφικής ισορροπίας από μια κλασική σοκολάτα .
Σίγουρα έχουν πολλές θερμίδες και δεν υποκαθιστούν μια υγιεινή τροφή που περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον, πολλές μπάρες πρωτεΐνης κοστίζουν πολύ περισσότερα από μια κλασική σοκολάτα.