Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη συνδέει τις ανθυγιεινές αλλαγές βάρους με πρόωρο θάνατο

ΑρχικήΝέαΥγείαΝέα μελέτη συνδέει τις ανθυγιεινές αλλαγές βάρους με πρόωρο θάνατο
spot_img

Ευρήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ευρύτερη στήριξη των ευάλωτων ατόμων άνω των 65 ετών.

Η επισιτιστική ανασφάλεια σε ενήλικες 65 ετών και άνω μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές αλλαγές βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Penn State College of Health and Human Development.

- Advertisement -

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε δεδομένα 10 ετών από σχεδόν 4.000 ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επισιτιστικής ανασφάλειας, μεταβολών στο σωματικό βάρος και συμμετοχής στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη σταθερής πρόσβασης σε τρόφιμα δεν επηρεάζει μόνο τη διατροφή αλλά και τη συνολική υγεία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τέσσερα βασικά μοτίβα βάρους στους συμμετέχοντες: Σταθερότητα, απώλεια, αύξηση και διακυμάνσεις άνω του 5% του σωματικού βάρους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οποιαδήποτε από αυτές τις μεταβολές, εκτός από τη σταθερότητα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς και φυσικούς παράγοντες. Στη μελέτη NHATS, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβασή τους σε ζεστά γεύματα, οικονομικούς πόρους, κοινωνική υποστήριξη και φυσικούς περιορισμούς που τους δυσκόλευαν να προμηθευτούν τρόφιμα.

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με επαρκείς οικονομικούς πόρους μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εάν δεν έχουν κοινωνική υποστήριξη ή σωματική ικανότητα να εξασφαλίσουν θρεπτικά γεύματα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, κάθε συμμετέχοντας που ανέφερε τουλάχιστον μία από αυτές τις εμπειρίες ταξινομήθηκε ως αντιμετωπίζων επισιτιστική ανασφάλεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα