Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε. Βερβέρης: Αξιολόγηση της ασφάλειας των εντομών ως νέα τροφή στην Ε.Ε.

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕ. Βερβέρης: Αξιολόγηση της ασφάλειας των εντομών ως νέα τροφή στην Ε.Ε.
spot_img

Tου Ερμόλαου Βερβέρη*

Την 1η Ιουνίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση αποξηραμένων κίτρινων αλευροφόρων σκουληκιών στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μετά τη θετική ψήφο της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) για το αντίστοιχο σχέδιο νομικής πράξης . Η έγκριση βασίστηκε σε προηγούμενη επιστημονική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) , το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων τροφίμων στην ΕΕ. 

Τα νέα τρόφιμα είναι «τρόφιμα ή συστατικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997». Τα νέα τρόφιμα μπορούν να είναι νεοσυντιθέμενες/απομονωμένες ενώσεις, τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, προϊόντα που προέρχονται από νέες πηγές ή τρόφιμα που καταναλώνονται παραδοσιακά σε χώρες εκτός ΕΕ.  

Η αξιολόγηση του πρώτου Novel food προερχόμενου από έντομα, του «αποξηραμένου κίτρινου mealworm» ( Tenebrio molitor προνύμφη), διεξήχθη σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές που περιγράφονται στο το αντίστοιχο έγγραφο καθοδήγησης που εκδόθηκαν από ΕΑΑΤ. Το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που αξιολογήθηκαν αποτελούνταν από πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του Νέου Τροφίμου, τη διαδικασία παραγωγής του, το προφίλ σύνθεσής του (χημικά, φυσικοχημικά, θρεπτικά και μικροβιολογικά δεδομένα), καθώς και πτυχές της αλλεργιογόνου δράσης του. Επιπλέον, το ιστορικό χρήσης του Νέου Τροφίμου και της πηγής του, οι προτεινόμενες χρήσεις, τα επίπεδα χρήσης και η αναμενόμενη πρόσληψη, καθώς και οι τοξικολογικές μελέτες αξιολογήθηκαν ως μέρος της αξιολόγησης ασφάλειας αυτού του προϊόντος.  

«Ως επιστημονικός υπεύθυνος που συντονίζει αυτήν την αξιολόγηση εκ μέρους της EFSA, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αξιολόγηση της ασφάλειας των εντόμων και των προϊόντων τους απαιτεί έναν πολύπλευρο συνδυασμό επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς όπως η χημεία, η τοξικολογία, η μικροβιολογία και η διατροφή. Η συμβολή της επιστήμης της χημείας σε τέτοιες αξιολογήσεις ασφάλειας είναι καθοριστική, ειδικά κατά την αξιολόγηση του προφίλ σύνθεσης αυτών των προϊόντων. Ομοίως με την αξιολόγηση της ασφάλειας άλλων νέων τροφίμων, αξιολογήθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά σύνολα δεδομένων, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία στη χημεία τροφίμων, τη βιοχημεία και την αναλυτική χημεία.  

Μέχρι στιγμής, η EFSA έχει λάβει 17 αιτήσεις Νέων Τροφίμων που σχετίζονται με έντομα, εκ των οποίων οι 2 έχουν οριστικοποιηθεί, οι 11 βρίσκονται υπό αξιολόγηση ασφάλειας και οι 4 υπόκεινται σε έλεγχο καταλληλότητας πριν εισέλθουν στη διαδικασία αξιολόγησης. Τα είδη εντόμων Acheta domesticus, Locusta migratoria , Gryllodes sigillatus , Tenebrio molitor , Alphitobius diaperinus , Hermetia illucens και Apis mellifera είναι μεταξύ των πηγών αυτών των νέων προϊόντων διατροφής. ”

*Ερμόλαος Βερβέρης Επιστημονικός Σύμβουλος, Μονάδα Διατροφής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)  

Πηγή: Chemistry in Europe.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο