Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

GRACED: Η νέα τεχνολογία για την ασφάλεια τροφίμων με χρηματοδότηση Ε.Ε.

ΑρχικήΝέαGRACED: Η νέα τεχνολογία για την ασφάλεια τροφίμων με χρηματοδότηση Ε.Ε.
spot_img

cibum team

Ένας νέος αισθητήρας αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, για να πραγματοποιεί ελέγχους για φυτοφάρμακα ή βακτήρια στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως αναφέρει το Food Safety News.

Το έργο αυτό, το οποίο ονομάζεται GRACED, συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου σε συνεργασία με ειδικούς από όλη την Ευρώπη.

Ο ανιχνευτής χρησιμοποιεί σωματίδια φωτός για να εντοπίσει ίχνη φυτοφαρμάκων ή βακτηρίων. Από την προετοιμασία ενός δείγματος έως την ανίχνευση, το σύστημα μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε 30 λεπτά.

Χρησιμοποιεί φως λέιζερ για την ανίχνευση χημικών ή βιολογικών αναλυτέων ουσιών. Ονομάζεται πλασμο-φωτονικός διτροπικός αισθητήρας πολλαπλασιασμού και μπορεί να εντοπίσει βακτήρια ή φυτοφάρμακα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες ή βαφές ως δείκτη.

Οι τρέχοντες έλεγχοι ασφαλείας για τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται σε τυχαίες παρτίδες και στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργαστήριο για ανάλυση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες για να πάρει κάποιος ένα αποτέλεσμα. Η ανάλυση δεδομένων από αυτούς τους ελέγχους μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Οι προγραμματιστές εμπνεύστηκαν από έναν από τους αισθητήρες που ήδη υπάρχουν, ο οποίος εξετάζει το νερό για την ανίχνευση μικροβιολογικής ή χημικής μόλυνσης με μικρό αριθμό φυτοφαρμάκων.

Ο συντονιστής του έργου Alessandro Giusti ανέφερε ότι οι εργασίες επεκτείνουν ένα προηγούμενο έργο το οποίο ονομάζεται WATERSPY.

“Κατά μία έννοια, τα δύο έργα σχετίζονται: η τεχνολογία που βασίζεται στη βιονική για τον προσδιορισμό της μόλυνσης σε συγκεκριμένα υποστρώματα — στο WATERSPY, ήταν πόσιμο νερό. στο GRACED, μπορεί να είναι οτιδήποτε — νερό που χρησιμοποιείται για τη σίτιση των φυτών, ή τα ίδια τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι βασικές τεχνολογίες, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικές. Τα πάντα γίνονται σε ένα μόνο chip – εργαζόμαστε για να ανιχνεύσουμε επτά διαφορετικές αναλυτέες ουσίες ταυτόχρονα σε λιγότερο από 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας του δείγματος.”

Μέχρι τα μέσα του 2024, η GRACED θα διεξάγει δοκιμές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, καλύπτοντας διαφορετικά συστήματα παραγωγής, όπως η συμβατική υπαίθρια γεωργία, η νέα αστική γεωργία, και η ημιαυτόματη γεωργία. Το έργο έλαβε επιχορήγηση ύψους σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,8 εκατομμύρια δολάρια) από το πρόγραμμα «Horizon 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Το σύστημα λειτουργεί εξετάζοντας τη δέσμευση του επιμολυντή στην επιφάνεια του αισθητήρα – παράγοντας ένα μοναδικό σήμα όταν υπάρχει ένα επιβλαβές συστατικό. Οι υποδοχείς στην επιφάνεια του αισθητήρα είναι συντονισμένοι σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο ή χημική ουσία, έτσι ώστε μόνο οι αναλυτέες ουσίες ενδιαφέροντος να συγκρατούνται κατά μήκος του αισθητήρα.

Το φως που ταξιδεύει στον αισθητήρα και οι υποδοχείς μπορούν να αναγνωρίσουν τους ρύπους όταν περάσει ένα δείγμα από μέσα. Αυτή η αναγνώριση αλλάζει την ταχύτητα του φωτός λέιζερ και το μοτίβο παρεμβολής στην έξοδο.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να μετρηθεί και να προσδιοριστεί με ένα σύνολο υφιστάμενων τιμών και θα μπορούσε να δώσει μια άμεση εικόνα για έναν επιμολυντή.

Οι συνεργάτες του έργου περιλαμβάνουν τους Consiglio Nazionale Delle Ricerche στην Ιταλία, Easy Global Market και Sous Les Fraises από τη Γαλλία,  Multitel του Βελγίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, Pilze-Nagy Kereskedelmi Es Szolgaltato της Ουγγαρίας και Lumensia Sensors στην Ισπανία.

Ένα άλλο έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ, εξετάζει τη μετατροπή φασματοσκοπίας μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIR) από υπάρχοντα εργαστηριακά εργαλεία σε φορητή ανίχνευση για χημική και μικροβιακή παρακολούθηση τροφίμων.

Στα πλαίσια του έργου αυτού, που ονομάζεται PHOTONFOOD, θα αναπτυχθεί μια συσκευή μεσαίας πιστότητας (MI-FI) με εύρος χαμηλών τιμών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή παρακολούθηση και μια συσκευή υψηλής πιστότητας μεσαίου εύρους τιμών (HI-FI) για ανάλυση και διαπίστευση αναφοράς.

Για την επικύρωση, θα γίνουν δοκιμές για μυκοτοξίνες στο σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τα υδροπονικά βότανα, καθώς και για φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά σε υδροπονικά βότανα.

Το έργο έλαβε επιχορήγηση ύψους σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,8 εκατομμύρια δολάρια) από το πρόγραμμα «Horizon 2020» για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2024. Συντονίζεται από το Norwegian University of Life Sciences με εταίρους στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Ένα τρίτο έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποσκοπεί στην ανάπτυξη φορητού οπτικού αισθητήρα με βάση τα φωτονικά, ο οποίος θα επιτρέπει στους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων και λιανοπωλητές να ελέγχουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Το έργο, γνωστό ως h-ALO, έλαβε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ (4,6 εκατομμύρια δολάρια) και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2023.  Στο τιμόνι βρίσκεται το Consiglio Nazionale Delle Ricerche στην Ιταλία μαζί με άλλους συμμετέχοντες με έδρα την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Στόχος είναι η υψηλή ευαισθησία, το χαμηλό όριο ανίχνευσης, το μεγάλο δυναμικό εύρος, η ανίχνευση μικροβιολογικών και χημικών προσμείξεων και η αξιοπιστία του συστήματος για επιτόπια χρήση από αγρότες, λιανοπωλητές και μη εμπειρογνώμονες.

Ένα πρωτότυπο του h-ALO θα επικυρωθεί σε εργαστήριο,  μέσω σύγκρισης με εμπορικά διαθέσιμες μεθόδους σε τομείς όπως η υδροπονία, η μπύρα μικροζυθοποιίας, το νωπό γάλα και το βιολογικό μέλι.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα