Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέθανε ο “πατέρας του τιραμισού” σε ηλικία 93 ετών

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠέθανε ο "πατέρας του τιραμισού" σε ηλικία 93 ετών
spot_img

Ο εστιάτορας Ado Campeol, που χαρακτηρίζεται ως «ο πατέρας του τιραμισού» από τον ιταλικό Τύπο, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Ο Campeol ήταν ο επί μακρόν ιδιοκτήτης του Le Beccherie στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας, όπου το διάσημο πλέον επιδόρπιο λέγεται ότι εφευρέθηκε το 1969.

Η ιστορία λέει ότι το τιραμισού ήταν μια τυχαία δημιουργία αφού το τυρί μασκαρπόνε κατέληξε στο μείγμα αυγών και ζάχαρης κατά την παρασκευή παγωτού βανίλιας. Η δημοφιλής γεύση γεννήθηκε όταν ο Campeol δοκίμασε το μείγμα σε ένα μπισκότο σαβαγιάρ εμποτισμένο με καφέ (γνωστό στη Βρετανία ως lady fingers).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελειοποιήθηκε από τη σύζυγο του Campeol, Alba Di Pillo, προτού βαφτιστεί τιραμισού, που μεταφράζεται ως «μάζεψε με».

Το πιάτο, αν και ποτέ δεν κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την οικογένεια, προστέθηκε στο μενού του Le Beccherie το 1972, αλλά έγινε πραγματικά δημοφιλές το 1981, όταν ο Ιταλός συγγραφέας τροφίμων Giuseppe Maffioli έγραψε γι ‘αυτό στο περιφερειακό περιοδικό Veneto. Ο Maffioli πιστώνει επίσης τη σύλληψη του σεφ ζαχαροπλαστικής του εστιατορίου: «Πρόσφατα, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, στην πόλη του Τρεβίζο, εμφανίστηκε ένα νέο επιδόρπιο: το τιραμισού.

Ο “πατέρας του τιραμισού” Ado Campeol και η σύζυγός του Alba Di Rillo

«Προτάθηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Le Beccherie από έναν συγκεκριμένο σεφ ζαχαροπλαστείου ονόματι Loli Linguanotto».

Πολλοί έχουν διεκδικήσει την έμπνευση του επιδόρπιου, το οποίο έχει προσαρμοστεί ευρέως από σεφ σε όλο τον κόσμο και η προέλευσή του αμφισβητείται συχνά μεταξύ των ιταλικών περιοχών Veneto και Friuli Venezia Giulia. Υπάρχουν μάλιστα και ισχυρισμοί ότι σερβιρίστηκε ως αφροδισιακό σε έναν οίκο ανοχής στη βόρεια Ιταλική πόλη Τρεβίζο.

Αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι το τιραμισού μπορεί να κατοχυρωθεί ως έμπνευση στο Le Beccherie, και ίσως ήταν οι συνδυασμένες προσπάθειες του Ado, της Alba και του ζαχαρομάγειρά τους που έφτιαξαν εισήγαγαν το πρώτο τιραμισού στην παγκόσμια ιστορία ζαχαροπλαστικής.

Ο Λούκα Ζάια, ο κυβερνήτης της περιοχής του Βένετο, δήλωσε σχετικά με τον θάνατο του Καμπεόλ: «Το Τρεβίζο χάνει άλλο ένα αστέρι στην ιστορία του φαγητού και του κρασιού του».

Το εστιατόριο μοιράστηκε μια φωτογραφία του ιδρυτή του στα social media, γράφοντας ότι «ο Ado Campeol συνέβαλε θεμελιωδώς στην ιστορία του Le Beccherie και του τιραμισού, υποστηρίζοντας το έργο της Alba να κάνει γνωστό το γλυκό μας σύμβολο στον κόσμο.

«Μαζί του κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Τρεβίζο».

Στο Le Beccherie, το τιραμισού είναι… «συγκρατημένο», σερβίρεται σε τετράγωνο σχήμα και πασπαλίζεται πολύ με πλούσιο κακάο. Δεν είναι υπερβολικά γλυκό και ζωντανεύει διακριτικά με τον καφέ.

Επίσης, δεν είναι απλά στρωμένο, με μια αφράτη κρέμα πάνω από μαλακά μπισκότα. Αντίθετα, το τιραμισού συναρμολογείται πιο προσεκτικά, με λεπτότερες στρώσεις επαναλαμβανόμενες δύο ή τρεις φορές. Αυτό χαρίζει καλύτερη υφή και άρα απολαυστικότερη κατανάλωση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα