Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Eξελισσόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης και βέλτιστες πρακτικές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood Fraud: Eξελισσόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης και βέλτιστες πρακτικές
spot_img

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) εξέδωσε τις πρώτες άμεσες απαιτήσεις συμμόρφωσης για την απάτη τροφίμων την 1η Ιανουαρίου 2018. Από τότε, το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης αντιμέτρων και της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των κενών στις απαιτήσεις.

Καθώς οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τα μυριάδες ζητήματα που αφορούν την απάτη στον χώρο των τροφίμων, αναμένεται ότι οι μελλοντικοί έλεγχοι θα γίνουν πιο διεξοδικοί, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερες μη συμμορφώσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ανάλυση χάσματος σχετικά με την εμπιστοσύνη της συμμόρφωσης.

Μια νέα έρευνα από τη Food Fraud Prevention Think Tank, εξετάζει την κατανόηση για διάφορα θέματα, όπως: “Τι είναι η απάτη τροφίμων;”, “Πώς μπορεί να εντοπιστεί η απάτη;” και τα πρακτικά βήματα του “Τι να κάνουμε;” και “«Πόση» πρόληψη της απάτης είναι αρκετή;” Η έρευνα επικεντρώνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης και στις αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές.

Η αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα, αποτελεί προϋπόθεση για τα εγκεκριμένα από την GFSI πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων, όπως η πιστοποίηση του Food Safety System Certification  (FSSC), το International Featured Standard (IFS), Safe Quality Food (SQF) και το Global Standard for Food Safety (BRC), καθώς και για τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, όπως ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) και ο νόμος για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FDCA).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας της Food Fraud Prevention Think Tank, φαίνεται να αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης και εμπιστοσύνης. Τα δέκα βασικά ερωτήματα ανάλυσης χάσματος, επεκτείνονται σε σχέση με τα προηγούμενα επτά ερωτήματα που παρουσιάστηκαν στον οδηγό ελέγχου της απάτης τροφίμων (Food Fraud Audit Guide). Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ενημερωθούν και θα αναλυθούν κατά τη λήψη των απαντήσεων.

Μια ανασκόπηση στις 5 Ιουλίου 2019 αποκάλυψε:

  • Συμμόρφωση: Μόνο 75% εμπιστοσύνη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων
  • Μέθοδος εξέτασης συμβάντων: Μόνο 58% εμπιστοσύνη στις μεθόδους για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση νέων περιστατικών απάτης τροφίμων
  • Έγκριση στελεχών: Μόνο 67% εμπιστοσύνη στην έγκριση από ένα εκτελεστικό ή ανώτερο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές δραστηριότητες δεν έχουν παρουσιαστεί ή εγκριθεί από ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Από τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας, φαίνεται ότι οι εταιρείες σημειώνουν σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, αν και υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης στα προγράμματα.

Όπως αναφέρει το Food Safety Magazine, οι απαντήσεις στην έρευνα είναι εντελώς ανώνυμες, χωρίς κανενός είδους αναγνωριστικά.

Για να βοηθήσετε στον εντοπισμό των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της εμπιστοσύνης των εταιριών στα προγράμματα πρόληψης και μετριασμού της απάτης στον τομέα των τροφίμων, ανατρέξτε στην έρευνα χάσματος της Food Fraud Prevention Think Tank, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα