Μια Πολωνο-Βρετανική startup ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο εμφύτευμα μικροτσίπ στον κόσμο που μπορεί να εισαχθεί κάτω από το δέρμα και να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών σε οποιοδήποτε τερματικό κάρτας.
Η συσκευή της εταιρείας Walletmor αποτελείται από έναν μικροεπεξεργαστή για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων δεδομένων πληρωμής, καθώς και από μια κεραία προσέγγισης για σύνδεση σε κοντινά τερματικά. Και τα δύο είναι σφραγισμένα σε μια κάψουλα κατασκευασμένη από βιοσυμβατά υλικά.
“Πιστεύω ότι μια μέρα τα εμφυτεύματα θα είναι τόσο δημοφιλή όσο και οι κάρτες πληρωμής”, δήλωσε στο notesfrompoland, ο Wojciech Paprota, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Walletmor με έδρα το Λονδίνο αλλά κατάγεται από την πολωνική πόλη Lublin. Υποστήριξε ότι η ταχύτητα της παγκόσμιας αφομοίωσης άλλων τεχνολογιών που είναι «ασφαλείς, βολικές και συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα» είναι ενθαρρυντική.
«Το εμφύτευμα πληρωμής, δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να χαθεί», είπε η Paprota. «Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με μια τυπική κάρτα πληρωμής, δεν μπορεί να καταλήξει σε λάθος χέρια. Δεν θα πέσει από το πορτοφόλι μας και κανείς δεν θα το πάρει από εκεί. Το εμφύτευμα δεν μπορεί να σαρωθεί, να φωτογραφηθεί ή να χακαριστεί.”
Το εμφύτευμα Walletmor έχει μήκος μισό χιλιοστό και ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο. Κοστίζει 199€, αλλά πρέπει να ράβεται και στο σώμα, συνήθως στο χέρι. Αυτό μπορεί να γίνει από ειδικούς σε «κάθε κλινική ιατρικής αισθητικής», λέει η εταιρεία. Το εμφύτευμα είναι παθητικό, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί πηγή ενέργειας.
Η εταιρεία λέει ότι έχει ήδη σχεδόν 200 χρήστες μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου προϊόντος. Από αυτά, τα 34 βρίσκονται στην Πολωνία.
Η έρευνα της Walletmor δείχνει ότι όπου οι άνθρωποι έχουν περισσότερη «συνείδηση» σχετικά με την τεχνολογία wearable (συσκευές που φοριούνται), όπως στη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, έως και το 15% των ενηλίκων είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα. «Υπάρχουν λίγοι ενδοιασμοί εδώ σχετικά με το αν η συσκευή κατασκοπεύει ή παρακολουθεί τον χρήστη της», λέει ο Paprota.
Αντίθετα, στην Πολωνία το ποσοστό αυτό είναι μόνο 5%. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό δεν βοηθούν, επειδή ορισμένοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια περιέχουν μικροτσίπ που χρησιμεύουν για τον έλεγχο των ανθρώπων», είπε ο Paprota στο notesfrompoland.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στη Σουηδία είχαν ραμμένα τσιπάκια κάτω από το δέρμα τους μέχρι το 2018, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει σε συγκεκριμένα, κλειστά περιβάλλοντα, όπως μεμονωμένους χώρους εργασίας, σημειώνει η Walletmor. Αντίθετα, το εμφύτευμά του είναι για γενική χρήση.
Προς το παρόν, το εμφύτευμα συνδέεται με μια εφαρμογή για κινητά, που λειτουργεί από τη βουλγαρική εταιρεία fintech iCard, η οποία χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωσή του με κεφάλαια για ανέπαφες πληρωμές.
Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει νέες λειτουργίες – όπως η παροχή ταυτότητας και καρτών-κλειδιά – οι οποίες θα ενσωματωθούν σε μια ενιαία ιδιόκτητη εφαρμογή για κινητά, είπε η Paprota στο notesfrompoland.
Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι είναι “αδύνατον να χακαριστεί”, η Walletmor λέει ότι το εμφύτευμά της δεν μπορεί να σαρωθεί ή να αντιγραφεί και δεν διαθέτει αριθμό CVV. Επιπλέον, δεν εκπέμπει ραδιοκύματα ούτε διαθέτει GPS, που θα επέτρεπε την παρακολούθηση τοποθεσίας.
Το προϊόν χρησιμοποιεί τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) για να επιτρέπει ανέπαφες πληρωμές μικρής εμβέλειας. Ως τυπική φορητή συσκευή πληρωμής, θα πρέπει να λειτουργεί με κάθε τερματικό που επεξεργάζεται ανέπαφες πληρωμές παγκοσμίως.
Πηγή: notesfrompoland.com