Χιλιάδες τίγρεις, που εκτρέφονται σε φάρμες ή σε υπόγεια, καταλήγουν σε κουζίνες υψηλής πίεσης, όπου τα οστά τους διαλύονται και μετατρέπονται σε μία δημοφιλή παραδοσιακή ουσία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης είναι από τους πρώτους που πήραν συνέντευξη από αγοραστές κόλλας τίγρεις, που είναι πλούσιοι βιετναμέζοι τους οποίους συνάντησαν σε λέσχες και σε γκολφ κλαμπ.
Δημοφιλής όσο και παράνομη η κατανάλωση “κόλλας από κόκκαλα τίγρης”.
Είναι η πρώτη ύλη με την οποία παράγονται παράνομα παραδοσιακά σκευάσματα που καταναλώνονται συνήθως μαζί με αλκοόλ, κοστίζουν πάνω από 15.000 δολάρια το κιλό και, θεωρείται ότι θεραπεύουν ρευματικές και άλλες παθήσεις, προλαμβάνουν ασθένειες και βελτιώνουν την σεξουαλική ζωή.
Περισσότερες τίγρεις ζουν πλέον σε παράνομη αιχμαλωσία, στις λεγόμενες «φάρμες τίγρεων», παρά στην άγρια φύση. Η εξέχουσα θέση αυτών των αγροκτημάτων είναι μεγαλύτερη στο Βιετνάμ, την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Στις φάρμες αυτές, οι τίγρεις εκτρέφονται με μοναδικό σκοπό τη χρήση των σκελετών και των μελών του σώματός τους για την παραγωγή παράνομων παραδοσιακών σκευασμάτων που θεωρείται ότι μπορούν να θεραπεύσουν ρευματικές και άλλες παθήσεις. Το 2017, η Environmental Investigation Agency (EIA), μια διεθνής ΜΚΟ, εντόπισε περισσότερες από 200 φάρμες τίγρεων στην Κίνα, το Λάο PDR, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Τα αγροκτήματα φιλοξενούν μεταξύ 7000 και 8000 τίγρεις – περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των τίγρεων που ζουν ελεύθερα στη φύση.
Η «κόλλα από κόκαλο τίγρης», είναι μια ουσία που μοιάζει με καφέ χυμό που παράγεται με τη διάλυση σκελετών τίγρεων σε μια χύτρα υψηλής πίεσης για δύο έως τρεις ημέρες. Η εξαιρετική δημοτικότητα της κόλλας Tiger είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτά τα ζώα καταλήγουν να βράζουν σε βιετναμέζικα υπόγεια, όπως εκείνα του Nghe An, όπου οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από πολλούς μικρότερους παραγωγούς. Οι παραγωγοί κόλλας τίγρης αγοράζουν τίγρεις από φάρμες ως μικρά. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, τα ζώα σφάζονται για τους σκελετούς τους.
Λόγω της παράνομης φύσης αυτού του εμπορίου, οι λεπτομέρειες του ποιοι είναι οι αγοραστές, οι προτιμήσεις τους και τι τους παρακινεί να πληρώσουν πάνω από 15.000 δολάρια ανά κιλό για κόλλα από κόκαλο τίγρης δεν είχαν ποτέ μελετηθεί. Μετά από αρκετό χρόνο δικτύωσης, ο Dang Vu Hoai Nam, PhD Fellow στο Τμήμα Τροφίμων και Οικονομικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, κατάφερε να πλησιάσει τους αγοραστές, των οποίων οι προτιμήσεις αναλύθηκαν στη νέα μελέτη.
“Μεταξύ άλλων, αποκτήσαμε πρόσβαση στα κλαμπ τένις και γκολφ όπου πολλοί από αυτούς τους αγοραστές περνούν χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι από την πιο εύπορη τάξη του Βιετνάμ, συνήθως ηλικιωμένοι που κερδίζουν περίπου 15 φορές περισσότερα από τον μέσο Βιετναμέζο”, εξηγεί ο Dang. Βου Χοάι Ναμ.
Μαζί με μια ομάδα βοηθών ερευνητών, εντόπισε και κέρδισε την εμπιστοσύνη 228 Βιετναμέζων αγοραστών και χρηστών κόλλας από κόκαλο τίγρης και χαρακτηρίζεται ως επίτευγμα.
Οι άγριες τίγρεις προτιμώνται ευρέως από τις εκτρεφόμενες
Στην κατασκευή αυτού του προϊόντος ενσωματώνονται επίσης οστά αντιλόπης, κοχύλια χελώνας, βελούδο από ελαφοκέρατο, βότανα –και σε ορισμένες περιπτώσεις όπιο–. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι αγοραστές συνήθως αναμιγνύουν την τελική «κόλλα» σε κρασί και βότκα, η οποία στη συνέχεια καταναλώνεται καθημερινά.
Όπως και με τα ψάρια και άλλα πιο γνωστά τρόφιμα, η μελέτη δείχνει ότι η προέλευση των πρώτων υλών και οι διαδικασίες παραγωγής έχουν επίσης σημασία για τους Βιετναμέζους αγοραστές αυτών των παράνομων προϊόντων.
“Οι περισσότεροι από τους αγοραστές που ρωτήσαμε προτιμούν κόλλα για κόκαλα τίγρης από άγριες τίγρεις παρά εκτρεφόμενες επειδή πιστεύουν ότι τα άγρια οστά είναι πιο ισχυρά και επομένως παρέχουν καλύτερη θεραπεία για μια σειρά από μυοσκελετικές ασθένειες», εξηγεί ο Dang Vu Hoai Nam.
Το σαράντα τοις εκατό των αγοραστών που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν κόλλα για κόκαλα τίγρης για μυοσκελετικές παθήσεις. Το 32% το χρησιμοποιεί για τη γενική του υγεία, το 6% το χρησιμοποιεί για την πρόληψη ασθενειών και το 5% για τη βελτίωση της σεξουαλικής του απόδοσης.
Η νομιμοποίηση δεν θα βοηθήσει
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθροθηρίας, πολιτικοί και αρχές στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη της Ασίας εξετάζουν τώρα εάν θα νομιμοποιήσουν, μεταξύ άλλων, την εκτροφή και τη χρήση τίγρεων για κόλλα από κόκαλα τίγρης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dang Vu Hoai Nam, η μελέτη και οι προτιμήσεις των αγοραστών δείχνουν ότι η νομιμοποίηση της εκτροφής τίγρεων είναι απίθανο να λύσει το πρόβλημα της λαθροθηρίας.
“Ακόμη και με τη νομιμοποίηση, η ζήτηση για άγριες τίγρεις θα παραμείνει ισχυρή. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εξακολουθεί να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν τίγρεις από λαθροθήρες στη φύση, κάτι που απλώς θα συντηρήσει τη μαύρη αγορά”, υποστηρίζει ο Dang Vu Hoai Nam.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίλυση του προβλήματος αφορά περισσότερο τη βελτίωση των μέτρων προστασίας των τίγρεων και τον εξοπλισμό των καταναλωτών με καλύτερη ενημέρωση για το παράνομο προϊόν.
«Αντί νομιμοποίησης, οι ευάλωτες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε φυσικούς οικοτόπους τίγρης, την ενίσχυση της αστυνομίας και των δυνάμεων φυλάκων πάρκων και εκστρατείες ενημέρωσης που στοχεύουν στους καταναλωτές που τους κατευθύνουν προς εναλλακτικές λύσεις θεραπείας που είναι πιο βιώσιμες από τα κόκαλα τίγρης», καταλήγει ο Dang Vu Hoai. Nam.
Γεγονότα:
- Σύμφωνα με την Environmental Investigation Agency (EIA), μια διεθνή ΜΚΟ, υπήρχαν περίπου 200 φάρμες τίγρεων στην Κίνα, το Λάο ΛΔ, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ το 2017.
- Οι φάρμες τίγρεων φιλοξενούσαν μεταξύ 7000 και 8000 μεμονωμένα ζώα, περίπου το διπλάσιο του πληθυσμού των άγριων τίγρεων παγκοσμίως.
- Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα κόκκαλα τίγρης έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραδοσιακή ιατρική σε αρκετές ασιατικές χώρες.
- Η Κίνα και το Βιετνάμ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αγοραστές οστών τίγρης και κόλλας για κόκαλα τίγρης.
- Η τίγρη θεωρείται απειλούμενη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)
Πηγή: EurekAlert