Η Επιτροπή του Codex Alimentarius συμφώνησε σε μια σειρά προτύπων, αλλά αναγκάστηκε να καθυστερήσει την έγκριση της τελικής έκθεσης, αφού δεν είχε πολύ χρόνο κατά την τελευταία συνεδρίασή της.
Η Επιτροπή συνεδρίασε διαδικτυακά τον Νοέμβριο για αρκετές ημέρες και είχε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες.
Τα μέλη του διεθνούς οργανισμού καθορισμού προτύπων τροφίμων ενέκριναν ορισμένα πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και κώδικες πρακτικής. Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές περιελάμβαναν την παρακολούθηση και την επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής των τροφιμογενών παθογόνων και την διατροφική επισήμανση στην εμπρόσθια όψη της συσκευασίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κατανοήσουν τη διατροφική αξία των τροφίμων.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι τα πρότυπα codex διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, στην προώθηση της υγείας και της διατροφής των καταναλωτών και στην προστασία των πρακτικών δίκαιου εμπορίου.
“Ο Codex αποτελεί ουσιαστικό μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών μας για βελτίωση της ασφάλειας της ποιότητας των τροφίμων. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας των τροφίμων, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναπτύσσει μια επικαιροποιημένη παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων, η οποία θα περιγράφει τις προτεραιότητες και θα περιλαμβάνει σαφείς στόχους. Η επικαιροποίηση της στρατηγικής πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με τον FAO και σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Τον Μάιο του 2022, η στρατηγική θα εφαρμοστεί από την 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας”, ανέφερε σύμφωνα με το Food Safety News.
Υιοθετήθηκαν πρότυπα για την αποξηραμένη ρίγανη, αποξηραμένο ή αφυδατωμένο τζίντζερ, γαρίφαλο και αποξηραμένο βασιλικό. Τα σχέδια για νέες εργασίες περιελάμβαναν την ανάπτυξη κειμένων για το μικρό κάρδαμο, τον κουρκουμά και τα μπαχαρικά με τη μορφή αποξηραμένων φρούτων και μούρων. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ένα πρότυπο για το σαφράν, τις αποξηραμένες πιπεριές τσίλι και την πάπρικα.
Η έγκριση της έκθεσης είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, αλλά τώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μια συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τη συζήτηση για την κατάσταση των στρατηγικών του FAO και του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων, που θα εφαρμοστούν από το 2022.
Επιμολυντές τροφίμων
Υιοθετήθηκε ένα πρότυπο για τα μέγιστα επίπεδα καδμίου στη σοκολάτα που περιέχει ή δηλώνει κάτω από 30% στερεά κακάο σε βάση ξηρής ύλης και μεταξύ 30% και 50% στερεά κακάο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε προηγουμένως ότι επιθυμεί αυστηρότερα επίπεδα από αυτά που προτείνονται, ενώ το θέμα έχει επίσης τεθεί στις συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από χώρες όπως το Περού.
Οι προσπάθειες για έναν κώδικα πρακτικής για την πρόληψη και τη μείωση της επιμόλυνσης από κάδμιο στους κόκκους κακάο θα συνεχιστεί και το 2023.
Τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν τα μέγιστα επίπεδα μεθυλοδράργυρου στο καθρεπτόψαρο και το ροζ χέλι cusk και την ανάπτυξη ενός κώδικα πρακτικής για την πρόληψη και τη μείωση της μόλυνσης από μυκοτοξίνη σε μανιόκα και προϊόντα μανιόκας.
Συνεχίζονται οι εργασίες για τη σύνταξη μέγιστων επιπέδων μολύβδου σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και για τις συνολικές αφλατοξίνες σε έτοιμα προς κατανάλωση φιστίκια με τα συναφή σχέδια δειγματοληψίας.
Ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), δήλωσε ότι τα πρότυπα του Codex Alimentarius θέτουν γερά θεμέλια για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.
“Το έργο της Επιτροπής Codex Alimentarius προσφέρει την τεχνική υποστήριξη στην ασφάλεια των τροφίμων και στο δίκαιο εμπόριο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων, η Υπουργική Διάσκεψη του FAO τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ενέκρινε αυξημένα επίπεδα χρηματοδότησης για το πρόγραμμα επιστημονικών συμβουλών του FAO για την ασφάλεια των τροφίμων για την επόμενη διετία”, ανέφερε.
Θέματα εισαγωγών και εξαγωγών
Η οδηγία για τη χρήση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ομοίως υιοθετήθηκε. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις αρχές με τη χρήση και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πιστοποιήσεων να αποδείξουν ότι αυτό το τρόφιμο που διακινείται στο διεθνές εμπόριο, έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής για την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι υποστηρικτές της ιδέας αναφέρουν ότι θα μειώσει το χρόνο και το κόστος του εμπορίου και μπορεί να συνδεθεί με μεθόδους σύγχρονες, βασιζόμενες σε κινδύνους και ηλεκτρονικές, για να βοηθήσει στον έλεγχο και την επιθεώρηση των τροφίμων. Ωστόσο, κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με πτυχές που σχετίζονται με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.
Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών για την αναγνώριση και τη διατήρηση της ισοδυναμίας των εθνικών συστημάτων ελέγχου των τροφίμων, με επίσης σχεδιασμένες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τον έλεγχο της απάτης στον επισιτιστικό χώρο.
Εν όψει του 60ού έτους του Codex το 2023, υπάρχουν σχέδια για μια δημοσίευση που θα αντικατοπτρίζει αυτή την επέτειο και επίσης ένα έργο για την ενίσχυση της προβολής των προτύπων του Codex.
Τα μέλη εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μην διεξαγάγουν συνεδρίαση της Επιτροπής το 2022 με την ελπίδα να έχουν διά ζώσης συνάντηση τον Ιούλιο του 2023.