Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα Μελέτη: Χιλιάδες βρέφη έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με αλλεργία στο γάλα

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΝέα Μελέτη: Χιλιάδες βρέφη έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με αλλεργία στο γάλα
spot_img

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι χιλιάδες βρέφη διαγιγνώσκονται λανθασμένα με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Από τα εκτιμώμενα 1.300 μωρά που αναλύθηκαν στη μελέτη, τρία στα τέσσερα βρέθηκαν να έχουν «συμπτώματα» μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του NHS, τα συμπτώματα αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα μωρά, μπορεί να ποικίλλουν από δερματικά εξανθήματα έως πεπτικά προβλήματα, όπως έμετος ή διάρροια.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η επίσημη συμβουλή μπορεί να οδηγήσει σε «υπερδιάγνωση» των αλλεργιών στο γάλα, μετά από «φυσιολογικά βρεφικά συμπτώματα», όπως υπερβολικό κλάμα, παλινδρόμηση γάλακτος και χαλαρά κόπρανα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών τριών μηνών και το 74% των 12 μηνών που αναλύθηκαν είχαν πολλαπλά, ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν από την Αγγλία και την Ουαλία και είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον τις πρώτες 13 εβδομάδες της ζωής τους.

Η Dr Rosie Vincent, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αξιολογήσαμε τον επιπολασμό των συμπτωμάτων αλλεργίας στο γάλα που καθορίζονται από τις οδηγίες σε 1.303 βρέφη.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να προάγουν την υπερδιάγνωση της αλλεργίας στο γάλα επισημαίνοντας τα φυσιολογικά συμπτώματα των βρεφών ως πιθανή αλλεργία στο γάλα. Υπάρχει μια πρακτική ότι η ύπαρξη μιας κατευθυντήριας γραμμής είναι πιο ωφέλιμη από καμία κατευθυντήρια γραμμή”, είπε, προσθέτοντας: “Ωστόσο, οι καλοπροαίρετες κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρά δεδομένα για να αποφευχθούν βλάβες από υπερδιάγνωση αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα τις οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical and Experimental Allergy, έρχονται μετά από μια πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε ότι λιγότερα από ένα στα 100 βρέφη σε όλη την Ευρώπη επηρεάζονται πραγματικά από τις αλλεργίες στο γάλα.

Ο Δρ Vincent είπε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των βρεφών που αναλύθηκαν είχαν δύο ή περισσότερα «ήπια-μέτρια» συμπτώματα, ενώ σχεδόν ένα στα δέκα είχε «σοβαρά» συμπτώματα κάποια στιγμή μεταξύ τριών και 12 μηνών.

«Το ποσοστό των προσβεβλημένων παιδιών ήταν υψηλότερο στην ηλικία των τριών μηνών για δύο ή περισσότερα ήπια έως μέτρια συμπτώματα (37,6 τοις εκατό) και δύο ή περισσότερα σοβαρά συμπτώματα (4,3 τοις εκατό) όταν κανένα δεν τρέφονταν απευθείας με αγελαδινό γάλα», πρόσθεσε. .

Ο Δρ Chris van Tulleken αποκάλυψε σε μια έρευνα της BMJ το 2018 ότι οι συνταγές για εξειδικευμένα παρασκευάσματα για βρέφη με αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ 2006 και 2016.

Μέσα στην ίδια περίοδο, το NHS αύξησε τις δαπάνες του για τις εξειδικευμένες φόρμουλες κατά 700%, σύμφωνα με την έρευνα.

Επτά στις εννέα κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν τις γυναίκες που θηλάζουν να κόψουν όλα τα γαλακτοκομικά στη διατροφή τους εάν πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει αλλεργία στο γάλα.

Στην Αγγλία, οι γιατροί συνταγογραφούν περίπου 10 φορές περισσότερα εξειδικευμένα παρασκευάσματα από ό,τι θα περίμεναν με βάση το ποσοστό των οικογενειών που χρησιμοποιούν εξειδικευμένο γάλα και το ποσοστό των βρεφών που έχουν αλλεργία στο γάλα.

Ο Δρ Vincent είπε: «Η υπερβολική αντίληψη της τροφικής αλλεργίας στο ευρύ κοινό είναι μακροχρόνια και προηγείται της εμφάνισης των κατευθυντήριων γραμμών για την αλλεργία στο γάλα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Πηγή: Intependent

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα