Μια ημερήσια δόση γιαουρτιού θα μπορούσε να είναι σωτήρια για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Η μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο τιου Maine, εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης γιαουρτιού, της αρτηριακής πίεσης και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, διαπιστώνοντας ότι το γιαούρτι σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση για άτομα με υπέρταση.
Παγκοσμίως, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τα οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η ερευνήτρια της UniSA, Dr Alexandra Wade λέει ότι αυτή η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που συνδέουν το γιαούρτι με τα θετικά αποτελέσματα της αρτηριακής πίεσης για τα υπερτασικά άτομα.
“Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε”, λέει ο Δρ Γουέιντ και τονίζει πως “Τα γαλακτοκομικά, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση”.
Η μελέτη έδειξε ότι για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
“Και για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο δυνατά, με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σχεδόν επτά μονάδες χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι”.
Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές μελέτες παρατήρησης και παρέμβασης θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο για να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη του γιαουρτιού.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ