Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χριστουγεννιάτικη πλιγουροσαλάτα: Ένα πιάτο από το chef Σάκη Βενέτη που σέβεται, ενώνει και γιορτάζει!

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΧριστουγεννιάτικη πλιγουροσαλάτα: Ένα πιάτο από το chef Σάκη Βενέτη που σέβεται, ενώνει και γιορτάζει!
spot_img

Χριστουγεννιάτικη πλιγουροσαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, φουντούκι, τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και dressing με εσπεριδοειδή

Τα ξενοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες για να χαρίσουν ξεχωριστές γιορτινές στιγμές σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς πελάτες, που επιλέγουν να κάνουν το ρεβεγιόν τους σε κάποιο από τα εστιατόριά τους… Όμως μία λαμπρή διακόσμηση δεν αρκεί… ούτε και φαντασμαγορικές εορταστικές υποσχέσεις, εάν ο καλεσμένος δεν είναι σίγουρος και για την γαστρονομική απόλαυσή του. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά oι Chef και οι μπριγκάτες τους και γι’ αυτό η προετοιμασία τους μοιάζει περισσότερο με κινήσεις σε σκακιέρα, παρά με την προετοιμασία ενός menu.

Ο executive chef του Electra Metropolis, Σάκης Βενέτης, γνωστός για την απλή γαστρονομική του σκέψη, και η ομάδα του έχει εδώ και καιρό “σηκώσει” τα μανίκια για να σχεδιάσει και να προσφέρει στους καλεσμένους της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα υψηλών απαιτήσεων γαστρονομικό γεύμα, στο οποίο θα περιλάβει και ιδιαίτερες επιλογές όπως την γιορτινή πλιγουροσαλάτα του. ”Το πλιγούρι ή αλλιώς αλεσμένο σιτάρι”, ανέφερε στο cibum.gr ο Chef, ”είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείς να βρεις, είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και λόγω της χαμηλής επεξεργασίας που έχει υποστεί, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στο να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός. Αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες αμυλούχες τροφές, αλλά με σπουδαία γαστρονομική απόδοση. Σκέφτηκα το πιάτο αυτό ως πρόταση και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Οι vegeterians, οι vegans και οι flexiterians καλεσμένοι μας θα βρουν ένα πιάτο εορταστικό, σχεδιασμένο με αγάπη, υλοποιημένο με εξαιρετικά υλικά, που σέβεται παράλληλα την διατροφική επιλογή τους. Η πλιγουροσαλάτα αυτή είμαι βέβαιος πως θα είναι μια επιλογή στο πνεύμα των εορτών.”

Ο chef Βενέτης εμπιστεύτηκε στο cibum.gr την συνταγή της εορταστικής πλιγουροσαλάτας του και είμαστε σίγουροι πως αυτό το πιάτο θα είναι υπέροχο.

Ο executive chef του Electra Metropolis, Σάκης Βενέτης

ΣΥΝΤΑΓΗ 

300g πλιγούρι

50g φουντούκι καψαλισμένο

30g χουρμά

30g βερύκοκο αποξηραμένο

30g σύκο αποξηραμένο

2 τμχ κρεμμυδάκι φρέσκο (το λευκό μέρος)

άνιθο-μαϊντανό-δυόσμο

2 τμχ ραπανάκια (φέτες σε μαντολίνο)

Βράζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μείον 2 λεπτά για να είναι πιο al dente. Αφού βράσει το κρυώνουμε αμέσως με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε. Συγχρόνως ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα μας φρούτα, το κρεμμυδάκι και τα αρωματικά.

gel πιπεριάς φλωρίνης

1 λίτρο χυμό πιπεριάς

300g ξύδι λευκό 

4g άγαρ άγαρ

Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό το χυμό και το άγαρ για μισό λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μπολ και παγώνουμε. Έπειτα βάζουμε το μίγμα στο μίξερ (θα έχει γίνει πολύ σκληρό) και το χτυπάμε  μέχρι να μαλακώσει και να πάρει την υφή που θέλουμε. Βάζουμε σε μπουκαλάκι (μπιμπερό) και κάνουμε τις τελείες στο πιάτο μας.

Dressing

100g χυμό λάιμ

100g χυμό λεμόνι

100g χυμό γκρέιπφρουτ

100g χυμό πορτοκάλι

400g μέλι ανθέων

1 λίτρο ελαιόλαδο

400g μουστάρδα

αλάτι- πιπέρι

Χτυπάμε τη μουστάρδα, τους χυμούς κα τους κρόκους αυγών στο μπλέντερ, ενσωματώνουμε κορδόνι το ελαιόλαδο(μπορούμε να βάλουμε και μισό ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ)μέχρι να το απορροφήσει όλο. Επειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι και αλατοπιπερώνουμε.. ψυγείο για 6 ώρες (για μεγαλύτερη ένταση στο dressing μπορούμε να βάλουμε και ξύσματα)

Σε μια μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί, αλατίζουμε, ρίχνουμε αρκετό από το dressing μας παγωμένο να αρωματιστεί η σαλάτα μας και στήνουμε στη μέση του πιάτου με τσέρκι. Γύρω γύρω βάζουμε τα ραπανάκια το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με το dressing. Από πάνω βάζουμε το τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και ντεκοράρουμε με παντζαρόφυλλα baby.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο