Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φασόλια faba: Έλεγχος ασθενειών, πρόληψη, αντιμετώπιση

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΦασόλια faba: Έλεγχος ασθενειών, πρόληψη, αντιμετώπιση
spot_img

Οι μυκητιακές ασθένειες συμβάλλουν σημαντικά στις σχετικά μεγάλες διακυμάνσεις της απόδοσης στην καλλιέργεια φασολιών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ειδικότερα, η σκουριά (που προκαλείται από Uromyces viciae fabae ) και η ασθένεια κηλίδων σοκολάτας (που προκαλείται από τον Botrytis fabae) μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της απόδοσης. Και οι δύο ασθένειες μειώνουν τον φωτοσυνθετικά ενεργό θόλο της καλλιέργειας προσβάλλοντας τα φύλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο σχηματισμό αφομοιώσεων, Ο οποίος με τη σειρά του μειώνει τον σχηματισμό σπόρων και κατά συνέπεια τη δημιουργία απόδοσης της καλλιέργειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί πρόωρος θάνατος ολόκληρου του φυτού. Επιπλέον, η κηλίδα σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια λουλουδιών και νεαρών λοβών παρουσιάζοντας πολύ σημαντικό κίνδυνο για την απόδοση. Αρκετοί άλλοι παθογόνοι μύκητες προκαλούν ασθένειες στα φασόλια, αλλά αυτοί οι δύο είναι οι πιο διαδεδομένοι σε καλλιέργειες την άνοιξη όπου συχνά εμφανίζονται μαζί. Σε αυτό το άρθρο περιγράφονται οι συνθήκες για υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτών των δύο ασθενειών και παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ασθενειών. 

Αποτέλεσμα

Η καλύτερη κατανόηση αυτών των ασθενειών στο φασόλι Faba επιτρέπει στους καλλιεργητές να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις μέσω της στοχευμένης χρήσης μυκητοκτόνων. Οι αποδόσεις είναι πιο ασφαλείς και μπορούν να αποφευχθούν περιττά προφυλακτικά μυκητοκτόνα. Αυτό προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των λίγων διαθέσιμων δραστικών ουσιών.

Εμφάνιση και διανομή

Η σκουριά των φασολιών είναι πιο διαδεδομένη στις θερμότερες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης ή στα ζεστά καλοκαίρια. Οι λοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως στο μέσο έως το τέλος της περιόδου ανθοφορίας. Η ασθένεια επιβιώνει στα υπολείμματα των καλλιεργειών, στα χειμερινά φυτά, σε άλλα φυτά ξενιστές και, σε κάποιο βαθμό, στους σπόρους. Τα σπόρια διαδίδονται με τον άνεμο.

Η σοκολατένια κηλίδα εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές ή χρόνια με υψηλές βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της φάβας. Τα σκληρώτια σχηματίζονται και μεταφέρουν την ασθένεια από χρόνο σε χρόνο στα υπολείμματα των καλλιεργειών στο έδαφος. Η εξάπλωση εντός της καλλιέργειας πραγματοποιείται μέσω σπορίων που μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Συμπτώματα

Σκουριά

Προς το τέλος της ανθοφορίας, σχηματίζονται διάσπαρτες φλύκταινες πορτοκαλί σκουριάς (ουρεδιμία) μεγέθους 0,5 έως 1 mm στην άνω και κάτω πλευρά των φύλλων και στους μίσχους και τους μίσχους. Αργότερα εμφανίζονται σκούρες καφέ έως μαύρες κηλίδες μεγέθους 2 mm. Ανάλογα με το χρόνο και το βαθμό προσβολής, η ανάπτυξη του φυτού μπορεί να διαταραχθεί. Η πρώιμη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων.

Σοκολατένιο σημείο

Η ασθένεια ξεκινά με μικρές στρογγυλές κηλίδες σε χρώμα σοκολάτας που μοιάζουν με πιτσιλιές διάσπαρτες ακανόνιστα στα χαμηλότερα φύλλα. Αυτές οι κηλίδες συνήθως οριοθετούνται έντονα από ένα κοκκινωπό ή γκριζοπράσινο περιθώριο. Σε σοβαρή προχωρημένη λοίμωξη, οι βλάβες μεγαλώνουν, συγκλίνουν και σκουραίνουν. Όλα αυτά μειώνουν την παρεμπόδιση του φωτός από τον θόλο της καλλιέργειας. Η μόλυνση κατά την ανθοφορία μπορεί να προκαλέσει απώλεια λουλουδιών και νεαρών λοβών. Η ασθένεια αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια καθώς επηρεάζει τόσο τον θόλο ως πηγή αφομοίωσης όσο και τους λοβούς ως το νεροχύτη που σχηματίζει την απόδοση.

Παράγοντες κινδύνου

Σκουριά

Τα σπόρια απαιτούν θερμότητα για τη βλάστηση (βέλτιστη 20–25°C) και γι’ αυτό η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μόνο το καλοκαίρι. Περίπου 6-18 ώρες υγρασίας των φύλλων από δροσιά ή βροχή είναι αρκετές για αυτό. Οι πιο δροσερές νύχτες με την προκύπτουσα υψηλή σχετική υγρασία ευνοούν τη μόλυνση. Οι πυκνές συστάδες, οι όψιμες σπορές και η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας με τη θερμική καταπόνηση αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σοκολατένιο σημείο

Η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με συνθήκες υγρασίας για αρκετές ημέρες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση μολυσματικών σπορίων είναι μεταξύ 15–20°C με σχετική υγρασία τουλάχιστον 85–90%. Ο μύκητας χρειάζεται τουλάχιστον 70% σχετική υγρασία και θερμοκρασίες κάτω των 28°C για αρκετές ημέρες για τη μετάβαση σε μια πιο επιθετική φάση που οδηγεί σε περαιτέρω εξάπλωση εντός της καλλιέργειας (ανάπτυξη αλλοιώσεων). Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, μια δεύτερη γενιά σπορίων μπορεί να σχηματιστεί 4-5 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης στο περίπτερο. Η ασθένεια των κηλίδων σοκολάτας προωθείται από συνθήκες που εμποδίζουν την ξήρανση των συστάδων. Αυτά περιλαμβάνουν βαριές προσβολές ζιζανίων, υψηλές πυκνότητες φυτών και τοποθεσίες που προστατεύονται από ξηρούς ανέμους. Επιπλέον, η κακή ζωτικότητα των φυτών, που προκαλείται για παράδειγμα από έλλειψη θρεπτικών συστατικών,

Οικονομικές επιπτώσεις

Σπάνια σοβαρή ανεξέλεγκτη μόλυνση της κηλίδας σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει ολική απώλεια της καλλιέργειας. Σε λιγότερο εξαιρετικές περιπτώσεις, η απώλεια απόδοσης μπορεί να φτάσει το 50% όπου οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της νόσου κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την ανθοφορία. Ωστόσο, τα ξεσπάσματα σκουριάς ή κηλίδας σοκολάτας στο όψιμο στάδιο πλήρωσης κόκκων είναι απίθανο να μειώσουν σημαντικά την απόδοση. Οι λοιμώξεις μετά την ανθοφορία μπορεί να έχουν ακόμη επίδραση στις αποδόσεις, αλλά ο χημικός έλεγχος αυτή τη στιγμή είναι οικονομικός μόνο στην περίπτωση πολύ βαριάς προσβολής. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την απόδοση. Η παρέμβαση με μυκητοκτόνα δικαιολογείται από οικονομικής απόψεως εάν η ασθένεια είναι παρούσα στην αρχή της ανθοφορίας και ο καιρός είναι ευνοϊκός για την εξάπλωσή της. Η δυσκολία του ψεκασμού των ψηλών καλλιεργειών μετά την ανθοφορία χωρίς να προκληθούν πολλές φυσικές ζημιές περιορίζει τον μετέπειτα έλεγχο.

Πρόληψη

Μπορούν να ληφθούν διάφορα προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας και της ανάγκης για άμεση παρέμβαση. Αυτά περιλαμβάνουν την καλλιέργεια φασολιών όχι συχνότερα από ένα χρόνο στα έξι, τη χρήση σπόρων από υγιείς καλλιέργειες και τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Περαιτέρω προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση
υπολειμμάτων καλλιεργειών στο έδαφος αμέσως μετά τη συγκομιδή, τη διατήρηση χωρικής απόστασης από τις καλλιέργειες του προηγούμενου έτους, την πρώιμη σπορά (για καλλιέργειες την άνοιξη) και τον αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων καθώς και τη δημιουργία της βέλτιστης πυκνότητας φυτών.

Χημική επεξεργασία

Το tebuconazole και το azoxystrobin έχουν εγκριθεί για χρήση για τον έλεγχο της σκουριάς και της κηλίδας σοκολάτας στο faba bean στη Γερμανία. Η τεβουκοναζόλη μεταφέρεται με τη ροή του νερού του ξυλώματος στον θόλο. Ωστόσο, αυτό οδηγεί επίσης σε ένα αποτέλεσμα αραίωσης με την πάροδο του χρόνου και επομένως είναι ενεργό μεταξύ 7 και 10 ημερών. Η τεβουκοναζόλη έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ειδικά στον έλεγχο της σκουριάς, καθώς επιτίθεται στο μυκήλιο των μυκήτων.

Το Azoxystrobin είναι συστηματικό μέσα στο φύλλο και προστατεύει το φυτό αναστέλλοντας τη βλάστηση των σπορίων. Πρέπει επομένως να εφαρμόζεται πριν από το κύριο συμβάν μόλυνσης, αλλά το αποτέλεσμα διαρκεί σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (έως 20 ημέρες).

Ένας συνδυασμός και των δύο δραστικών ουσιών μπορεί να είναι κατάλληλος για τη χρήση και των δύο τρόπων δράσης. Μπορεί να απαιτείται επαναλαμβανόμενη θεραπεία όπου η πιθανότητα απόδοσης και ο κίνδυνος ασθένειας είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η χημική επεξεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν:

  • η καλλιέργεια ανθίζει.
  • οι περιβαλλοντικές συνθήκες δείχνουν υψηλό κίνδυνο ασθένειας και υψηλό δυναμικό απόδοσης· και
  • όταν τα πρώτα συμπτώματα σκουριάς ή κηλίδας σοκολάτας είναι ήδη ορατά κατά τη διάρκεια των τακτικών επιθεωρήσεων των καλλιεργειών.

Βασικά σημεία

  • Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία: πέντε χρόνια από την επόμενη καλλιέργεια φασολιών και τη χρήση της υγιεινής του αγρού.
  • Η παρακολούθηση του καιρού λίγο πριν και κατά την έναρξη της ανθοφορίας βοηθά στην ανίχνευση καταστάσεων με υψηλό κίνδυνο πρώιμης μόλυνσης.
  • Η τακτική επιθεώρηση της καλλιέργειας υπό συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο (επίμονη υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 20°C) βοηθά στον εντοπισμό περιπτώσεων όπου η θεραπεία είναι πιθανό να είναι ευεργετική.
  • Η απόφαση να ψεκαστεί η καλλιέργεια με μυκητοκτόνο εξαρτάται από τον κίνδυνο μόλυνσης, τη δυνατότητα απόδοσης και πιθανή απώλεια σε σχέση με το κόστος επεξεργασίας, το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας και τον επικρατούντα και προβλεπόμενο καιρό.

Πηγή: https://www.legumehub.eu/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο