Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Νότια Αφρική βάζει τα γυαλιά στην Ευρώπη: Μείωσε το επίπεδο αλατιού με επιτυχία σε μόλις 5 χρόνια

ΑρχικήΝέαΗ Νότια Αφρική βάζει τα γυαλιά στην Ευρώπη: Μείωσε το επίπεδο αλατιού με επιτυχία σε μόλις 5 χρόνια
spot_img

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν, φαίνεται ότι ο υποχρεωτικός περιορισμός αλατιού της Νότιας Αφρικής έχει μειώσει αποτελεσματικά την κατανάλωση αλατιού, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη μελέτη.

Η έρευνα διήρκεσε 4,6 χρόνια, παρακολουθώντας τα επίπεδα αλατιού πριν και μετά την εφαρμογή των υποχρεωτικών στόχων μείωσης το 2016. Τα ευρήματα έδειξαν μείωση περίπου 0,82 g αλατιού την ημέρα σε νεαρούς ενήλικες.

Τα αποτελέσματα έχουν προκαλέσει εκκλήσεις της Action on Salt, μιας οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, να εφαρμόσει παρόμοιους κανόνες το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτή η πολύ ευπρόσδεκτη μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι τα υποχρεωτικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά από την αυτορρύθμιση της βιομηχανίας”, λέει η Sonia Pombo, υπεύθυνη εκστρατείας για την Action on Salt, στο NutritionInsight.

“Χρειάστηκε 20 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει παρόμοιες μειώσεις αλατιού από μια εθελοντική προσέγγιση που έχει επιτύχει η Νότια Αφρική μέσα σε λίγα μόνο χρόνια με μια νομοθετική προσέγγιση”.

Αντιμετωπίζοντας το CVD

Στην περιοχή της Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής, το αλάτι έχει αποδειχθεί ότι είναι ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Η κατανάλωση αλατιού ανέρχεται σε 8 γραμμάρια την ημέρα, που είναι κοντά στα 8,4 γραμμάρια ημερησίως του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Action on Salt.

Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα.

Μετά την υποχρεωτική μείωση, οι έγχρωμοι ενήλικες μείωσαν την πρόσληψη αλατιού κατά 2,04 γραμμάρια την ημέρα και οι χαμηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες κατά 1,89 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα. Αυτές οι ομάδες ήταν σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης CVD και υπέρτασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στη μέση πρόσληψη αλατιού χρησιμοποιώντας 24ωρη απέκκριση νατρίου από το ουροποιητικό σύστημα. Συνολικά 311 συμμετέχοντες σε όλο τον πληθυσμό παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική μονάδα του MRC για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχουν σημαντικές μειώσεις»

Η προτιμώμενη προσέγγιση για τη μείωση του αλατιού που μπορεί να ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία, είναι η αργή και διακριτική αναδιαμόρφωση, με ελάχιστο αντίκτυπο στις πωλήσεις, σημειώνει η Pombo. Οι σταδιακές μειώσεις του αλατιού θα περάσουν απαρατήρητες από τους καταναλωτές όσον αφορά τη γεύση, καθώς επιτρέπει στους γευστικούς κάλυκες να προσαρμόζονται σε λιγότερο αλάτι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί εθελοντική προσέγγιση για τη μείωση του αλατιού για σχεδόν 20 χρόνια. Ορισμένες εταιρείες ήταν δραστήριες στο ταξίδι τους για τη μείωση του αλατιού, ενώ άλλες επέλεξαν να αγνοήσουν τις συστάσεις.»

“Αυτό αποδυναμώνει το έργο που επιτελούν οι πιο υπεύθυνες εταιρείες τροφίμων και έχει δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις από το 2014.»

Σύμφωνα με την Pombo, τα στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση: “Η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας δεν λειτουργεί. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα ήταν να έχουμε ένα ισχυρό ανεξάρτητο ρυθμιστικό σύστημα, όπου οι στόχοι καθορίζονται από την κυβέρνηση και η πρόοδος παρακολουθείται δημόσια”.

Μια μελέτη πέρυσι αποκάλυψε ότι το εθνικό πρόγραμμα μείωσης του αλατιού του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 200.000 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και να εξοικονομήσει 1,64 δισεκατομμύρια λίρες (1,96 δισεκατομμύρια €) σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εάν εφαρμοστούν μέχρι το 2050.

Ένα κρυμμένο συστατικό

Σύμφωνα με την Pombo, το 75% του αλατιού που καταναλώνεται είναι κρυμμένο σε καθημερινά τρόφιμα όπως το ψωμί.

“Το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τα τρόφιμα μόλις προστεθεί, και ως εκ τούτου το κλειδί για καλύτερη υγεία είναι στα χέρια των εταιρειών τροφίμων να παράγουν τρόφιμα με λιγότερο αλάτι”.

Πέρυσι, η Action on Salt υποστήριξε έρευνα που συμβούλευσε τη βιομηχανία να ανταλλάξει ορισμένη ποσότητα νατρίου με κάλιο προκειμένου να αποφευχθούν εκατομμύρια θάνατοι.

Ωστόσο, το χλωριούχο νάτριο έχει πολλές χρήσεις πέρα από τη γεύση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διάρκειας ζωής, της αναστολής της ανάπτυξης ορισμένων μικροοργανισμών και της ενίσχυσης της υφής των τροφίμων. Οι πολλές χρήσεις αποτελούν πρόκληση για τις εταιρείες που «πρέπει να διασφαλίσουν ότι τυχόν μειώσεις δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια και ότι το τελικό προϊόν θα εξακολουθεί να είναι αποδεκτό από τους καταναλωτές».

Μια μέθοδος για να βοηθήσει τους καταναλωτές είναι να έχουν μπροστά από τη συσκευασία έγχρωμη κωδικοποιημένη ετικέτα, εξηγεί η Pombo. Αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να καταλάβουν από μια ματιά εάν ένα τρόφιμο είναι υψηλό (κόκκινο), μεσαίο (πορτοκαλί) ή χαμηλό (πράσινο) σε αλάτι.

Επί του παρόντος, αυτή η πρακτική δεν είναι υποχρεωτική, αν και η Action on Salt έχει ζητήσει την εφαρμογή της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα