Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο ποτήρια κρασί μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔύο ποτήρια κρασί μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ
spot_img

Μπορεί να θεωρείται ένα «αθώο» – από πλευράς θερμίδων ποτό – όμως, όπως αποδεικνύεται, πίνοντας μόνο δύο ποτήρια κρασί, μπορεί να υπερβούμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης αφού ενίοτε μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ των McDonald’s.

Η Alcohol Health Alliance UK (AHA) που εξέτασε 30 μάρκες κόκκινου, λευκού, ροζέ κρασιού και αφρώδους οίνου που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την περιεκτικότητα ζάχαρης και θερμίδων στα διάφορα κρασιά, και διαπίστωσε πως σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγραφόταν η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις ετικέτες τους. Συγκεκριμένα, αναγραφόταν μόνο στο 20% των ετικετών που εξετάστηκαν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν επαρκή γνώση για αυτό.

Οι κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια των λεγόμενων ελεύθερων σακχάρων την ημέρα, αλλά είναι δυνατόν να φτάσουν σχεδόν όλη αυτή την ποσότητα πίνοντας μόνο δύο μέτρια ποτήρια κρασί.

Η ανάλυση AHA έδειξε ότι πολλά κρασιά με μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μπορεί οι καταναλωτές να παραπλανηθούν εάν επιλέξουν ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ πιστεύοντας ότι αυτή είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά θα μπορούσαν άθελά τους να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.

Οι θερμίδες στο κρασί

Η AHA είπε ότι μόνο δύο μεσαίου μεγέθους ποτήρια από τα πιο πλούσια σε θερμίδες κρασιά περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ McDonald’s. Σύμφωνα με την AHA, κανένα από τα 30 προϊόντα που εξετάστηκαν στη μελέτη δεν εμφάνιζε περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις ετικέτες τους ενώ μόνο το 20% είχε ετικέτα με τις θερμίδες.

Βρετανοί καθηγητές και ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα λένε πως η ίδια πρακτική που ακολουθείται σε άλλα προϊόντα όπως το γάλα και οι χυμοί που φέρουν ετικέτες με διατροφικές πληροφορίες πρέπει να ακολουθηθεί και στο αλκοόλ. Επιπλέον ζητούν να εφαρμοστούν και ετικέτες με προειδοποιήσεις για την υγεία καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνευματωδών. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης από το αλκοόλ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο