Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανείπωτη τραγωδία: Νήπιο στο Αγρίνιο καταπίνει φασόλι και μένει εγκεφαλικά νεκρό – Οι γονείς του δωρίζουν τα όργανά του

ΑρχικήΝέαΑνείπωτη τραγωδία: Νήπιο στο Αγρίνιο καταπίνει φασόλι και μένει εγκεφαλικά νεκρό - Οι γονείς του δωρίζουν τα όργανά του
spot_img

Την περασμένη Πέμπτη, στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος του Αγρινίου, ένα αγοράκι μόλις 2,5 χρόνων, κατάπιε ένα φασόλι, το οποίο δυστυχώς του έφραξε τον αεραγωγό και του δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Αγρινίου εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Μετά από ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής του, το παιδάκι είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Εχθές, νωρίς το μεσημέρι, οι γονείς του μικρού Γιωργάκη έλαβαν την πιο συγκλονιστική και μεγαλειώδη απόφαση της ζωής τους, έξω από την ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείο στο Ρίο.

Οι γονείς, όπως αναφέρει στο protothema.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ παιδίατρος Ανδρέας Ηλιάδης πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του 2,5 ετών παιδιού τους, ώστε να σωθούν άλλα παιδιά.

«Πριν από λίγη ώρα οι γονείς, που είναι αρκετά νέοι σε ηλικία, πήραν την μεγάλη και γενναία απόφαση και επιθυμούν, όπως λένε οι ίδιοι, να σωθούν άλλα παιδάκια από τα όργανα του μικρού τους γιου, του Γιωργάκη. Αυτό είναι το μεγαλείο της ψυχής και κάτι πολύ συγκλονιστικό, καθώς δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνεται δωρεά οργάνων από αυτή την ηλικία. Έχει δοθεί ήδη η εντολή, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες».

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ο Γιωργάκης έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή: «Ο μικρός Γιωργάκης την Παρασκευή έδωσε έναν μεγάλο αγώνα εδώ στο νοσοκομείο μας. Ήρθε από το νοσοκομείο Αγρινίου με καρδιακή ανακοπή. Ανατάχθηκε από τους γιατρούς στο Αγρίνιο επιτυχώς, αλλά ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα με αποτέλεσμα να επέλθει εγκεφαλικός θάνατος. Έγινε μεγάλη μάχη για να σωθεί από την ομάδα. Έγιναν τα τεστ εγκεφαλικού θανάτου, ενημερώθηκαν οι γονείς και πήραν την μεγάλη και συγκλονιστική απόφαση. Δυο καταπληκτικοί γονείς, που μόλις ενημερώθηκαν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αποφάσισαν μετά την διάγνωση να δωρίσουν τα όργανα του μικρού τους γιου. Μιλάμε για δυο νέους ανθρώπους. Έχουν άλλα δυο παιδιά με τον Γιωργάκη να είναι το μικρότερο παιδί τους».

Οι φυσικοί κίνδυνοι για τα παιδιά, ένας ύπουλος εχθρός

Οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ή ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως αναφέρει το CDC, ένα μωρό μαθαίνει σταδιακά πώς να μασάει και να καταπίνει τρόφιμα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πνιγεί. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, το παιδί βελτιώνεται στο φαγητό και μπορεί ακόμη και να τρέφεται. Παρόλο που το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να φάει τα περισσότερα τρόφιμα, μερικά εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους πνιγμού. Ο τρόπος προετοιμασίας των τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνιγμού. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα που σερβίρονται άψητα, ολόκληρα ή σε ορισμένα σχήματα ή μεγέθη μπορεί να αποτελούν κινδύνους πνιγμού. Η κοπή τροφίμων σε μικρότερα κομμάτια και η πολτοποίηση των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πνιγμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά πρώτων βοηθειών και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι οδηγίες από το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ για την περίπτωση πνιγμού, βοηθούν να προετοιμαστείτε για ένα απρόοπτο γεγονός.

ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Παιδιά (1-8 ετών)

  • Εάν  το παιδί αναπνέει τον ενθαρρύνουμε να βήξει δυνατά.
  • Βοηθάμε το παιδί να σκύψει μπροστά και το κτυπάμε με τη βάση της παλάμης ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες με πέντε δυνατά χτυπήματα.
  • Εάν εξακολουθεί να υπάρχει απόφραξη τότε εφαρμόζουμε 5 κοιλιακές ωθήσεις εκεί που τελειώνει το στέρνο, στην ξιφοειδή απόφυση. Βάζοντας το ένα χέρι μας σε μπουνιά και πιέζοντας με το άλλο μέσα και πάνω. Οι συμπιέσεις στην κοιλιά επιτρέπονται  από το 2ο έτος της ηλικίας.
  • Εάν χάσει  τις αισθήσεις του και καταρρεύσει τότε εφαρμόζουμε την Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε παιδιά (ΚΑΡΠΑ 30/2).

Βρέφη (0-1 ετών)

Εάν  το βρέφος δεν αναπνέει και δεν κλαίει.

  • Βάζουμε το βρέφος πάνω στον πήχη του ενός χεριού  μας  κρατώντας με το χέρι μας το σαγόνι του ανοικτό και το χτυπάμε πέντε φορές ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
  • Εάν εξακολουθεί να υπάρχει απόφραξη τότε εφαρμόζουμε 5 θωρακικές συμπιέσεις ανάμεσα από τις θηλές.
  • Εάν χάσει τις αισθήσεις του και καταρρεύσει τότε εφαρμόζουμε την Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε βρέφη (ΚΑΡΠΑ 30/2).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες προσπαθούν να εισαχθούν στην Ελλάδα;

Πέντε ειδοποιήσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης RASFF, για ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα