Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
8.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρώπη: Μείωση των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρώπη: Μείωση των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων
spot_img

Τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζώα και τρόφιμα μειώθηκαν το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Τα στοιχεία για το 2020 καλύπτουν 620.758 δείγματα που αναφέρθηκαν από 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Το ποσοστό των δειγμάτων που υπερέβησαν τα νόμιμα μέγιστα επίπεδα ήταν 0,19% σε σύγκριση με 0,3% το 2019. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών, όταν η μη συμμόρφωση κυμαινόταν από 0,25 έως 0,37%.

Τα δείγματα περιελάμβαναν βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες, ιπποειδή, πουλερικά και υδατοκαλλιέργεια, καθώς και γάλα, αυγά, μέλι, κρέας κουνελιού και θηράματα.

Οι περισσότερες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε στοχευμένα δείγματα, αλλά ορισμένες ήταν ύποπτα δείγματα ή συλλέχθηκαν κατά την εισαγωγή. Το 2020, υπήρχαν 888 ή 0,27% των μη συμμορφούμενων αποτελεσμάτων από τα 331.789 στοχευμένα δείγματα. Ο αριθμός των μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων ήταν 1.076. που σημαίνει ότι ορισμένα δείγματα περιείχαν πολλαπλά παράνομα αποτελέσματα.

Η παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ουσιών, καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων ή χημικών προσμείξεων στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν χαμηλότερος το 2020. Αυτό συνέβη επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανέφερε τα δείγματά του στην EFSA.

Βαθύτερη ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων

Το 2020, η συχνότητα των μη συμμορφούμενων αποτελεσμάτων μειώθηκε για τους αντιθυρεοειδικούς παράγοντες, τα στεροειδή και τις λακτόνες του ρεσορκυλικού οξέος. Για απαγορευμένες ουσίες όπως η χλωραμφενικόλη και τα νιτροφουράνια, η μη συμμόρφωση το 2020 ήταν υψηλότερη από το 2019, αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2017 και το 2018.

Για τα χημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, ο ρυθμός μη συμμόρφωσης το 2020 ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2017 και το 2019, αλλά υψηλότερος από το 2018. Παρατηρήθηκαν μειώσεις για τα ανθελμινθικά, τις οργανοχλωριωμένες ενώσεις, τις οργανοφωσφορικές ενώσεις, τις βαφές και άλλες ουσίες.

Για τα αντικοκκιδιακά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), άλλες φαρμακολογικά δραστικές ουσίες και μυκοτοξίνες η συχνότητα της μη συμμόρφωσης ήταν υψηλότερη, αλλά ήταν χαμηλότερη για άλλες ουσίες και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Μη συμμορφούμενα δείγματα αναφέρθηκαν για ακεταμιπρίδη σε μέλι και fipronil σε χοίρους. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Για τις μυκοτοξίνες, τα μη συμμορφούμενα δείγματα προήλθαν από χοίρους, άλογα και γάλα λόγω ζεραλενόνης, αφλατοξίνης M1 και ωχρατοξίνης Α.

Για τα χημικά στοιχεία, εντοπίστηκαν συχνότερα ο χαλκός, το κάδμιο, ο ολικός υδράργυρος και ο μόλυβδος.

Από τα 3.301 δείγματα μελιού που αναλύθηκαν, τα 47 ήταν μη συμμορφούμενα, όπως αναφέρθηκε από 10 χώρες. Από 18.869 δείγματα γάλακτος, 41 μη συμμορφώσεις καταγράφηκαν από 15 χώρες. Από τα 11.251 δείγματα αυγών, τα 31 δεν συμμορφώθηκαν, όπως ανέφεραν 10 χώρες.

Από τα 1.283 δείγματα από εκτρεφόμενα θηράματα, τα 24 από 4 χώρες δεν συμμορφώθηκαν, ενώ από τα 2.257 δείγματα που αναλύθηκαν για άγρια θηράματα, τα 152 από 12 χώρες δεν συμμορφώθηκαν.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο