Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kinder: Μελέτη έδειξε αυξημένη κλινική σοβαρότητα της σαλμονέλωσης και “ασυνήθιστη μικροβιακή αντοχή”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKinder: Μελέτη έδειξε αυξημένη κλινική σοβαρότητα της σαλμονέλωσης και "ασυνήθιστη μικροβιακή αντοχή"
spot_img

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και οι απανταχού καταναλωτές, έχουν θορυβηθεί από την εστία μονοφασικής Salmonella Typhimurium σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με 150 καταγεγραμμένα κρούσματα, κυρίως μικρά παιδιά, που συνδέθηκεί με τα προϊόντα σοκολάτας Kinder που παράγονται από τη Ferrero.

Από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2022, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο εκτεταμένες αποσύρσεις προϊόντων σοκολάτας στην ευρωπαϊκή εμπορική ιστορία. Δεδομένης της έλευσης του Πάσχα, της ευρείας διανομής των προϊόντων και της ευπάθειας του προσβεβλημένου πληθυσμού – λόγω της μικρής ηλικίας τους -, η έγκαιρη και αποτελεσματική ανταλλαγή μικροβιολογικών και επιδημιολογικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο έχει ζωτική σημασία για τη διαχείριση αυτού του σοβαρού συμβάντος.

Σε μια ταχεία ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Eurosurveillance, οι επιστήμονες περιγράφουν τις επιδημιολογικές έρευνες και τον συντονισμό των μέτρων σε όλες τις χώρες.

Τον Φεβρουάριο του 2022, εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 8 κρούσματα μόλυνσης με μονοφασική Salmonella enterica subsp. enterica serotype Typhimurium. Το σύμπλεγμα ήταν ασυνήθιστο, με όλα τα κρούσματα πλην ενός, να αναφέρονται σε ηλικίες κάτω των 10 ετών, ενώ το στέλεχος έδειξε γονοτυπικούς δείκτες ενός ασυνήθιστου προτύπου μικροβιακής αντοχής που δεν παρατηρείται συνήθως σε περιπτώσεις ζωικού κεφαλαίου, τροφίμων ή ανθρώπινων ασθενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα δεν ήταν στενά συνδεδεμένο με άλλα στελέχη μονοφασικής S. Typhimurium του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές συνεντεύξεις με τη χρήση μιας ανοιχτής, ανθρωπολογικής προσέγγισης (όχι δυαδικών ερωτήσεων ναι/όχι) για τη δημιουργία υποθέσεων, μετά από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο για να τελειοποιήσει υποθέσεις που εντοπίστηκαν μέσω των συνεντεύξεων, επιβεβαιώνοντας ένα ισχυρό σήμα για μια συγκεκριμένη μάρκα προϊόντων σοκολάτας.

Μετά την κοινοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλατφόρμα epiPulse Food and Waterborne Diseases (FWD) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στις 17 Φεβρουαρίου 2022, και την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στις 25 Μαρτίου, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία ανέφεραν αντίστοιχα επιβεβαιωμένα ή πιθανό κρούσματα στις χώρες τους.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί συνολικά 150 επιβεβαιωμένα και πιθανό κρούσματα, με ημερομηνίες δειγματοληψίας κρουσμάτων που κυμαίνονταν από τις 21 Δεκεμβρίου 2021 (το πρώτο κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο) έως τις 28 Μαρτίου 2022. Περιγραφικές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι τα κρούσματα είναι κυρίως σε μικρά παιδιά.

Το ποσοστό νοσηλείας των κρουσμάτων για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες ήταν 42%, υψηλότερο από αυτό που συνήθως αναφέρεται σε εστίες σαλμονέλλωσης και για μεμονωμένες περιπτώσεις μόλυνσης με S. Typhimurium. Ενώ αυτό πιθανώς επηρεάζεται και από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων που έχουν προσβληθεί, αυτός είναι ένας πιθανός δείκτης αυξημένης κλινικής σοβαρότητας της λοίμωξης σε αυτή την επιδημία.

Σχήμα 1
Κατανομή επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων σαλμονέλλωσης ανά εβδομάδα και χώρα και κατά ημερομηνία έναρξης
α,β, ΕΕ/ΕΟΧ και Ηνωμένο Βασίλειο, έως τις 10 Απριλίου 2022 (n = 150)

Οι έρευνες της τροφικής αλυσίδας στις πληγείσες χώρες, έδειξαν ότι τα περισσότερα προϊόντα που εμπλέκονται στις επιδημιολογικές έρευνες παρήχθησαν κυρίως σε μία μόνο μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο. Επρόκειτο για την ίδια εγκατάσταση (Ferrero στην πόλη Arlon), στην οποία είχε ταυτοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 – στο τμήμα εξοπλισμού επεξεργασίας του βουτυρογάλακτος – το στέλεχος που ευθυνόταν για την εστία.

Με βάση τα ισχυρά περιγραφικά επιδημιολογικά στοιχεία που ενέπλεκαν τα εν λόγω προϊόντα με τη συγκεκριμένη εστία, τους δεσμούς της τροφικής αλυσίδας που προσδιορίστηκαν και τα στοιχεία μόλυνσης που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως στην παραγωγή, ελήφθησαν μέτρα διαχείρισης κινδύνου σε όλες τις πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης όλων των σειρών προϊόντων που παράγονται στην προσδιορισθείσα μονάδα παραγωγής και εκτεταμένων ανακλήσεων προϊόντων, υποστηριζόμενες από επικαιροποιημένες ειδοποιήσεις και συμβουλές για τους καταναλωτές, με την πρώτη ανάκληση στις 2 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, η οποία επεκτάθηκε σε άλλες χώρες λίγο αργότερα.

Εκτεταμένες ανακλήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τις 7 Απριλίου, καθώς οι έρευνες σε διάφορες χώρες προχωρούσαν, με αποτέλεσμα να προκύψουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη αυτών των ανακλήσεων. Στις 8 Απριλίου, οι βελγικές αρχές σταμάτησαν την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Ferrero στην Arlon του Βελγίου και το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) του ΠΟΥ/FAO εξέδωσε επίσης παγκόσμιο συναγερμό στις 10 Απριλίου, ενημερώνοντας για 77 χώρες και εδάφη στα οποία είχε πραγματοποιηθεί η διανομή των εν λόγω προϊόντων για την έναρξη παγκόσμιας ανάκλησης.

Προφίλ αντοχής σε πολλαπλά αντιβιοτικά

Μια εντυπωσιακή πτυχή της επιδημίας ήταν το προφίλ αντοχής του εμπλεκόμενου στελέχους της επιδημίας σε αντιβιοτικά, και συγκεκριμένα η αντίσταση στην καναμυκίνη και τη γενταμυκίνη, και η παρουσία του lnu(F),καθοριστικού παράγοντα αντοχής στις λινκοσαμίδες, κάτι που είναι σχετικά σπάνιο για τη μονοφασική S. Typhimurium στην Ευρώπη.

Το στέλεχος της εστίας είναι ευαίσθητο σε φθοροκινολόνες, αζιθρομυκίνη και κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς, οι οποίες παρέχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για περιπτώσεις μόλυνσης της κυκλοφορίας του αίματος. Το ασυνήθιστο προφίλ της AMR παρείχε ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό του στελέχους της εστίας που θα μπορούσε να αξιολογηθεί από όλες τις χώρες στα πρώτα στάδια της έρευνας για εξακρίβωση περιστατικών και πιθανή παραγωγή υποθέσεων. Αυτό τονίζει τη χρησιμότητα της συμπερίληψης πιο ασυνήθιστων προφίλ MR στις αρχικές διεθνείς ανακοινώσεις και την επακόλουθη ενσωμάτωση στο πλαίσιο των διεθνών ορισμών κρουσμάτων εστίας, όπου αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό πιθανών ή πιθανών κρουσμάτων πριν από την εφαρμογή αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος – WGS ή/και επιδημιολογικών ερευνών για την επιβεβαίωση κρουσμάτων.

Η έγκαιρη κοινοποίηση της ανίχνευσης της εστίας και των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθούμενη από ταχεία συνεργασία μεταξύ πολλών χωρών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, ήταν ουσιαστικής σημασίας για την ταχεία πρόοδο των ερευνών για την εστία. Οι περιγραφικές επιδημιολογικές πληροφορίες παρείχαν ισχυρά στοιχεία που εμπλέκουν το “όχημα” της μόλυνσης, ιδίως όταν συγχωνεύονται σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας στις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων να διενεργούν γρήγορα τους απαραίτητους ελέγχους. Οι μεταγενέστερες πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του στελέχους της εστίας στην εμπλεκόμενη εγκατάσταση επεξεργασίας τον Δεκέμβριο του 2021, παρείχαν περαιτέρω μικροβιολογική επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας και της πανευρωπαϊκής εστίας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο