Εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο τόσο τη μητρική όσο και τη νεογνική υγεία. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο WISH προωθεί ένα νέο εργαλείο για την παρακολούθηση του κινδύνου πρόωρου εργατικού δυναμικού στο σπίτι.
Ο πρόωρος τοκετός ορίζεται ως κάθε ζωντανή γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν σε νεογνική και βρεφική θνησιμότητα. Επιπλέον, τα πρόωρα μωρά είναι επιρρεπή σε σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες, δια βίου αναπηρίες όπως εγκεφαλική παράλυση και αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και κακή ποιότητα ζωής. Κατά συνέπεια, ο πρόωρος τοκετός είναι η αιτία του μεγάλου πόνου και του ψυχολογικού στρες στους γονείς.
Τεχνολογία μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού
Επί του παρόντος, οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις και οι κλινικές εξετάσεις σε νοσοκομειακό περιβάλλον είναι η μόνη διαθέσιμη λύση για τις γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, ώστε να διαγνώσουν πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, τα ζευγάρια συχνά μπερδεύουν τις συσπάσεις Braxton Hicks, οι οποίες συμβαίνουν κανονικά κατά τη διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης, ως πρόωρες συσπάσεις τοκετού. Αυτό αυξάνει τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και τις συνακόλουθη αύξηση στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο WISH έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα για την παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου. «Το WISH ενσωματώνεται απρόσκοπτα στις καθημερινές δραστηριότητες των εγκυμονούσων γυναικών με τρόπο που θα επιτρέψει την απομακρυσμένη παρακολούθησή τους από το σπίτι», εξηγεί ο Julien Penders, συνιδρυτής και COO της Bloomlife.
Το σύστημα WISH αποτελείται από ένα ειδικά σχεδιασμένο patch ηλεκτροδίων, μια εφαρμογή για καταναλωτές, έναν ταμπλό εργαλείων συνδεδεμένο στο δίκτυο και μια ασφαλή πλατφόρμα δεδομένων cloud. Η λειτουργία του προβλέπει να μετρά τις παραμέτρους της μητρικής και εμβρυϊκής υγείας, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η δραστηριότητα της μήτρας, μέσω ενός συγκεκριμένου αισθητήρα. Αυτές οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο υποβάλλονται σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους και τεχνολογία μηχανικής μάθησης, για να υπολογίζουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να γεννήσει.
Κλινική επικύρωση και προοπτικές
Η λύση WISH δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια του έργου σε μια δικεντρική, επεμβατική μελέτη σε 150 έγκυες γυναίκες. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη έλαβαν ένα σύστημα WISH και τους ζητήθηκε να το χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα μέχρι να γεννήσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα WISH είχε παρόμοια ακρίβεια στην ανίχνευση εργασίας με τις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο.
«Αυτό κατέδειξε σαφώς τη σκοπιμότητα εφαρμογής μη επεμβατικής wearable τεχνολογίας στο σπίτι ως εναλλακτική στρατηγική διαχείρισης του τοκετού», τονίζει ο Penders.
Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και έναν από τους τομείς προτεραιότητας της υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ. Ο υψηλός κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του πρόωρου τοκετού απαιτεί νέες λύσεις για την πρόβλεψη και την παράταση της ηλικίας κύησης κατά τον τοκετό.
Το έργο WISH έθεσε τα θεμέλια για μια νέα μη επεμβατική προσέγγιση για την έγκαιρη ανίχνευση του εργατικού δυναμικού και ένα απαραίτητο εργαλείο για εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Η εφαρμογή του WISH αναμένεται να παρέχει βασικά δεδομένα τόσο για τις εγκύους όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη προγεννητική φροντίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι η WISH θα προσφέρει μια διαβεβαίωση στις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης, μέσω της παροχής αξιόπιστων πληροφοριών.
Οι μελλοντικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον τρόπο αξιοποίησης της λύσης WISH για τη βελτίωση της επικοινωνίας γιατρού-ασθενούς, την εφαρμογή προληπτικών δράσεων και έγκαιρων παρεμβάσεων για τη μείωση των πρόωρων γεννήσεων και τη ριζική αλλαγή της προγεννητικής φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: CORDIS