Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στην “πυρά” Nestle και Ferrero για τις δηλητηριάσεις: Ολομέτωπη επίθεση από τη Foodwatch

ΑρχικήΝέαΣτην "πυρά" Nestle και Ferrero για τις δηλητηριάσεις: Ολομέτωπη επίθεση από τη Foodwatch
spot_img

Κατηγορίες εναντίον των δύο κολοσσών ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική αποφυγής ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες τους σχετικά με τις μολύνσεις των προϊόντων τους

Η Foodwatch, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κατηγόρησε τη δημοφιλή σοκολατοποιία Ferrero και τον ελβετικό κολοσσό Nestlé ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική αποφυγής ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες τους σχετικά με τις πρόσφατες ανακλήσεις τροφίμων.

Η πίτσα Fraîch’Up που συνδέθηκε με λοιμώξεις από E.coli οδήγησε στον τραγικό θάνατο δύο παιδιών από τη Γαλλία, καθώς δεκάδες άλλα αρρώστησαν. Οι πίτσες που πωλούνται από τον Ιούνιο του 2021 αποσύρθηκαν και ανακλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου 2022, όταν η Nestlé ενημερώθηκε για την παρουσία του E. coli O26 στη ζύμη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

Οι δημόσιες αρχές παρατήρησαν πολλές σοβαρές μη συμμορφώσεις στον καθαρισμό και τη συντήρηση των χώρων και του εξοπλισμού στο εργοστάσιο πίτσας Fraîch’Up, με αποκορύφωμα την παρουσία τρωκτικών στο επίπεδο του εργαστηρίου αρτοποιίας.

Ένας πρώην υπάλληλος του εργοστασίου της Nestlé, είχε ήδη προχωρήσει σε καταγγελίες από τον Μάιο του 2021, και η μαρτυρία του περιελάμβανε την παρουσία αποτσίγαρων στα δοχεία της σάλτσας, σκουληκιών σε επιφάνειες πίτσας, ακόμα και μανιταριών στους τοίχους.

Αντιμέτωπος με αυτή τη μαρτυρία, όπως αναφέρει το Food Safety Africa, ο CEO της Nestle Mark Schneider προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ισχυριζόμενος πως οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν παλαιότερες, συγκεκριμένα από το 2020.

Οι Γαλλικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 53 κρούσματα E. coli (STEC) που συνδέονται με τις πίτσες Buitoni Fraîch’Up και διερευνούν άλλες 26 λοιμώξεις.

Η Foodwatch κατέκρινε επίσης τη στρατηγική της Ferrero ως «αρκετά ψυχρή». Υπογράμμισε το χάσμα των 12 ημερών μεταξύ της σύνδεσης της λοίμωξης με τα προϊόντα Kinder και της επέκτασης της ανάκλησής τους σε ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γαλλία.

Η Ferrero εντόπισε για πρώτη φορά τον παθογόνο βακτήριο στις εγκαταστάσεις της Arlon στις 15 Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες πριν από τον πρώτο εντοπισμό της επιδημίας από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), ενώ παρέμεινε παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι τις αρχές Απριλίου και έκλεισε μόνο κατόπιν εντολής των Βελγικών αρχών.

Η Foodwatch απέδωσε τα σκάνδαλα για την ασφάλεια των τροφίμων στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος αυτοελέγχου, το οποίο προβλέπεται από το Νομοθεσία.

«Εάν ένας φορέας εκμετάλλευσης έχει λόγους να πιστεύει ότι ένα τρόφιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η Foodwatch.

Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα της Ferrero ως παράδειγμα, η Ingrid Kragl, Διευθύντρια Πληροφοριών της Foodwatch France, σχολίασε ότι η Ferrero ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της μόνο αφού οι βελγικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του εμπλεκόμενου εργοστασίου.

Η Foodwatch ξεκίνησε ένα δημόσιο ψήφισμα, ζητώντας αυξημένη διαφάνεια στις ανακλήσεις τροφίμων και προτρέπει τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν περισσότερους ελέγχους, διαφάνεια και κυρώσεις για κενά ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο