Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσιμα από τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας ουίσκι – H νέα καινοτομία της Celtic Renewables

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαύσιμα από τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας ουίσκι - H νέα καινοτομία της Celtic Renewables
spot_img

Καθώς τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται, τα υπολείμματα από τη βιομηχανία ουίσκι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν θετικά στην επερχόμενη ενεργειακή κρίση.

Η εταιρεία  Celtic Renewables αυτοχαρακτηρίζεται ως η πρώτη εταιρεία που παράγει βιοκαύσιμα από τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας του σκωτσέζικου ουίσκι. Η  χρηματοδότηση των ερευνών του ιδρυτή, Martin Tangney, για τη ζύμωση των υπολειμμάτων παραγωγής ουίσκι  (2008) από την σκωτσέζικη κυβέρνηση απέδωσε καρπούς, αφού τα αποτελέσματα των ερευνών οδήγησαν στην παρασκευή εναλλακτικών καυσίμων. Πλέον, με τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο και ρωσικό αργό, εξαιτίας του πολέμου, μια τέτοια εναλλακτική ακούγεται εκ πρώτης όψεως σαν μια καλή και βιώσιμη λύση για στην ενεργειακή κρίση.

Η Celtic Renewables, σύμφωνα με τον Tangney, έχει προσαρμόσει μια διαδικασία ζύμωσης που ονομάζεται ζύμωση ABE, έτσι ώστε να μετατρέπονται βιολογικά απόβλητα και υπολείμματα μέσω βακτηρίων, όπως από την παραγωγή ουίσκι, σε χημικές ουσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την καθημερινότητά μας.

Όπως αναφέρει το the drinks business, η χημική ουσία βουτανόλη που παράγεται μέσω της διαδικασίας της Celtic, έχει εγκριθεί νομικά ως βιοκαύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως άμεση αντικατάσταση της βενζίνης σε οποιοδήποτε μη τροποποιημένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας. Η παραγωγή είναι συνεχής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και, ενώ η ζύμωση διαρκεί αρκετές ημέρες για να αποδώσει σε αριθμό, η εταιρεία εκτελεί μια σειρά από ζυμώσεις κλιμακωτά η μία μετά την άλλη για να τη μεγιστοποιήσει. Ωστόσο το πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά και θα είναι ευρέως προσβάσιμα τα καύσιμα και στους οδηγούς παραμένει άγνωστο.

 «Ο ρόλος μας είναι να πάρουμε τα υπολείμματα παραγωγής ουίσκι και να τα μετατρέψουμε στο εργοστάσιό μας σε βιώσιμα προϊόντα. Αν και χρησιμοποιούμε υπολείμματα ουίσκι αυτήν τη στιγμή, έχουμε επίσης την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δυνατότητα να χρησιμοποιούμε υπολείμματα από άλλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών», αναφέρει ο Tangney. Εν τω μεταξύ, πολλοί επενδυτές θέλουν να συνεισφέρουν στην έρευνα της Celtic, όπως για παράδειγμα το αποστακτήριο  Ardnamurchan.

Η Celtic δεν είναι  η μόνη εταιρεία που έχει κάνει βήματα προόδου στα οχήματα που κινούνται με βιοκαύσιμα. Η Glenfiddich ανακοίνωσε πέρυσι ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει ένα «πράσινο» βιοαέριο που παράγεται από τα απόβλητα απόσταξης ουίσκι της για να τροφοδοτήσει τα φορτηγά διανομής της. Επίσης, πέρυσι, η γαλλική εταιρεία ενέργειας TotalEnergies παρουσίασε ένα 100% ανανεώσιμο καύσιμο αυτοκινήτου από υπολείμματα κρασιού, που θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων,  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο