Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FSA και η FSS εκδίδουν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη χρήση ελαίων ως υποκατάστατα ηλιέλαιου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ FSA και η FSS εκδίδουν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη χρήση ελαίων ως υποκατάστατα ηλιέλαιου
spot_img

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντικαταστάσεις φυτικών ελαίων και την επισήμανση των προϊόντων ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων FSA του Ηνωμένου Βασιλείου και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας FSS με ανακοίνωσή τους, ενημερώνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σχετικά με τα εξευγενισμένα ή πλήρως εξευγενισμένα φυτικά έλαια ποιότητας τροφίμων που μπορεί να χρησιμοποιούνται αντί για ηλιέλαιο σε ορισμένα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι επισημαίνονται πως περιέχουν ηλιέλαιο.

Αυτή η ενημερωμένη έκδοση προσθέτει επίσης το πλήρως εξευγενισμένο έλαιο καλαμποκιού (αραβοσίτου) στην προηγουμένως εκδοθείσα συμβουλή προς τους καταναλωτές που ανέφερε ότι το εξευγενισμένο κραμβέλαιο, το πλήρως εξευγενισμένο φοινικέλαιο, το πλήρως εξευγενισμένο λάδι καρύδας και το πλήρως εξευγενισμένο σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή αντικατάσταση του ηλιέλαιου σε ορισμένα προϊόντα χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζεται στην επισήμανση.

Δημοσιεύθηκε επίσης η έκθεση ταχείας αξιολόγησης κινδύνου στην οποία στηρίζονται οι εν λόγω συμβουλές.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τα υποκατάστατα έλαια στον κατάλογο είναι πολύ χαμηλός και για το πλήρως εξευγενισμένο σογιέλαιο είναι αμελητέος, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά τα πλήρως εξευγενισμένα φυτικά έλαια είναι πολύ σπάνιες και – αν συμβούν – είναι ήπιες.

Η Emily Miles, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, δήλωσε:

“Αναγνωρίζουμε ότι οι τρέχουσες συνθήκες σχετικά με την προμήθεια ελαίων για τρόφιμα αποτελούν πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δώσαμε χρόνο στη βιομηχανία τροφίμων να διευθετήσει την ακριβή επισήμανση των τροφίμων, όπου ορισμένα έλαια έχουν αντικατασταθεί. Αυτή η προσέγγιση λαμβάνεται μόνο όταν ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών στο υποκατάστατο των ελαίων είναι πολύ χαμηλός ή αμελητέος και όπου η επιχείρηση τροφίμων έχει δείξει ότι θα διορθώσει την κατάσταση γρήγορα.”

“Σήμερα έχουμε προσθέσει το καλαμποκέλαιο στον κατάλογο των ελαίων που περιλαμβάνονται στις συμβουλές μας, επειδή είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από μερικά από τα άλλα έλαια που είχαμε προηγουμένως απαριθμήσει. Υπενθυμίζουμε επίσης στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν υγιέστερα και πιο βιώσιμα έλαια εάν υποκαθιστούν.”

Η ταχεία εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο αλλεργίας που σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ελαίων.

Η προσωρινή προσέγγιση στην ανακριβή επισήμανση εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση της υποκατάστασης ηλιελαίου με πέντε έλαια:

  • εξευγενισμένο κραμβέλαιο,
  • πλήρως εξευγενισμένο φοινικέλαιο,
  • πλήρως εξευγενισμένο έλαιο καρύδας,
  • πλήρως εξευγενισμένο σογιέλαιο και
  • πλήρως εξευγενισμένο έλαιο καλαμποκιού (αραβόσιτος).

Αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα όπως πατατάκια, παναρισμένα ψάρια, κατεψυγμένα λαχανικά και τσιπς όπου το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται ως συστατικό και όχι σε ολόκληρα μπουκάλια ηλιέλαιου. Τα έλαια, εκτός από τα πέντε προαναφερθέντα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του ηλιελαίου στα προϊόντα, αλλά δεν επιτρέπονται ανακρίβειες επισήμανσης, επομένως η παρουσία τους πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην επισήμανση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο