Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Μαγικό” το εκχύλισμα πατάτας για την διατήρηση βάρους σε μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Μαγικό" το εκχύλισμα πατάτας για την διατήρηση βάρους σε μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες!
spot_img

Ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμιο του Καναδά δημιουργεί ένα καινοτόμο εκχύλισμα για τη διατήρηση βάρους, με βασικό συστατικό την πατάτα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ανακάλυψαν πως το μυστικό, για να μην παίρνει κανείς πρόσθετο βάρος μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο μυστικό. Αντίθετα, μπορεί να υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Πρόκειται για ένα εκχύλισμα πατάτας, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη τους, μπορεί να περιορίσει την αύξηση βάρους σε κάποιον που κάνει μια διατροφή βασισμένη σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Η πατάτα είναι αρκετά γνωστή για την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες, αλλά περιέχει και σημαντικό ποσοστό  πολυφαινολών, ένα ωφέλιμο χημικό συστατικό, χαρακτηριστικό για το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις κουζίνες των Γάλλων και των κατοίκων των ΗΠΑ, αναφέρεται στην ιστοσελίδα Science Daily.

Εκχύλισμα φτιαγμένο από 30 πατάτες

Σύμφωνα με τον βασικό συγγραφέα της μελέτης, Stan Kubow, η ημερήσια δόση του εκχυλίσματος προέρχεται από 30 πατάτες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος για να δει αποτελέσματα πρέπει να φάει τόσες πολλές πατάτες, καθώς αυτό δεν θα σήμαινε μόνο πολλές θερμίδες, αλλά και αύξηση βάρους. Οι ερευνητές προτείνουν το εκχύλισμα να χρησιμοποιείται ως μαγειρικό συστατικό στις κουζίνες των νοικοκυριών ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μέθοδος πειραμάτων

Την ομάδα των ερευνητών απάρτιζαν τόσο διαιτολόγοι όσο και ειδικοί στις πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται να είναι και ο κύριος υπαίτιος για τις συγκεκριμένες ιδιότητες του εκχυλίσματος. Για τις δοκιμές τους, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια για 10 εβδομάδες τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες . Χρησιμοποίησαν μια ποικιλία πατατών ευρέως καλλιεργούμενη στον Καναδά για την παρασκευή του εκχυλίσματος. Τα αποτελέσματα ήταν σύντομα εμφανή, καθώς τα ποντίκια που ξεκίνησαν με βάρος κατά μέσο όρο 25 γραμμάρια, πήραν περίπου 16 γραμμάρια στις 10 εβδομάδες. Όμως τα ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια δίαιτα αλλά με εκχύλισμα πατάτας κέρδισαν πολύ λιγότερο βάρος, έχοντας μόνο 7 περισσότερα γραμμάρια. Επειδή οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα, δοκίμασαν και μια διαφορετική παρτίδα του εκχυλίσματος, η οποία πράγματι απέδωσε τα ίδια αποτελέσματα.

Αν και οι άνθρωποι και τα ποντίκια μεταβολίζουν τα τρόφιμα με παρόμοιους τρόπους, οι κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να προσδιοριστεί και η επίδραση του εκχυλίσματος στους ανθρώπους. Επίσης, πρέπει να καθοριστεί η βέλτιστη δόση για άνδρες και γυναίκες, καθώς ο μεταβολισμός τους διαφέρει.

 Οικονομική λύση διατήρησης βάρους

Η πατάτα, η οποία ήρθε στην Ελλάδα με τον Ιωάννη Καποδίστρια περίπου στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούν ένα βασικό διατροφικό είδος για δισεκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον κόσμο. Είναι σχετικά φθηνή και καλλιεργείται εύκολα, άρα τόσο η παραγωγή του εκχυλίσματος όσο και η διάθεσή του στο ευρύ καταναλωτικό κοινό δεν θα είναι πολύ κοστοβόρα. Το εκχύλισμα πατάτας θα μπορούσε να αποτελέσει, επίσης, μια λύση για την πρόληψη τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα ελπίζει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το εκχύλισμα πατάτας και βρίσκεται υπό αναζήτηση χρηματοδοτών για τις κλινικές δοκιμές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα