Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δημιουργούνται φυσαλίδες αν ένα ποτήρι νερό αφεθεί στο περιβάλλον για αρκετή ώρα; Είναι ασφαλές;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓιατί δημιουργούνται φυσαλίδες αν ένα ποτήρι νερό αφεθεί στο περιβάλλον για αρκετή ώρα; Είναι ασφαλές;
spot_img

Τι είναι επιτέλους αυτές οι φυσαλίδες στο “παλιό” νερό μας;

    Σε ποιον δεν έχει τύχει να πεθαίνει από τη δίψα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά να δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι, αντ’ αυτού “γλυκοκοιτάζει” το ποτήρι με νερό από το προηγούμενο βράδυ που βρίσκεται στο κομοδίνο και αναρωτιέται “Άραγε θα πάθω τίποτα εάν το πιω; Και τι είναι αυτές οι φυσαλίδες;”.

   Είναι σύνηθες μόλις αφήσουμε για λίγο ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι με νερό, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας που μεσολαβούν αρκετές ώρες, να παρατηρούμε αυτές τις μικρές φυσαλίδες στα τοιχώματα του ποτηριού. Ο Rick Watling, μετεωρολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, προσφέρει στο ScientificAmerican, την εξήγηση. Ατμοσφαιρικά αέρια όπως το άζωτο και το οξυγόνο μπορούν να διαλυθούν στο νερό. Η ποσότητα του διαλυμένου αερίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού και την ατμοσφαιρική πίεση στη διεπιφάνεια αέρα/νερού. Το κρύο νερό και η υψηλότερη πίεση επιτρέπουν τη διάλυση περισσότερων αερίων. Αντίθετα, το θερμότερο νερό και η χαμηλότερη πίεση επιτρέπουν τη διάλυση λιγότερων αερίων.

   Όταν βάζετε ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου, το άζωτο και το οξυγόνο βγαίνουν αργά από το διάλυμα, με μικροσκοπικές φυσαλίδες να σχηματίζονται και να συγχωνεύονται σε σημεία μικροσκοπικών ατελειών στο γυαλί. Εάν η ατμοσφαιρική πίεση τυχαίνει να πέφτει καθώς το νερό θερμαίνεται, η ισορροπία μεταξύ των μορίων αερίου που φεύγει και ενώνεται με τη διεπιφάνεια αέρα/νερού διαταράσσεται και καταλήγει υπέρ της εγκατάλειψης του νερού, γεγονός που προκαλεί την έξοδο ακόμη περισσότερου αερίου από το διάλυμα.

    Βέβαια, εκτός από το κομμάτι των φυσαλίδων, που ουσιαστικά δεν ενέχουν κάποιο κίνδυνο όταν καταναλωθούν μέσω του νερού, υπάρχει και το ζήτημα των βακτηρίων. Όταν ένα ποτήρι αφεθεί για αρκετή ώρα εκτεθειμένο στο περιβάλλον, μπορεί να αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, κυρίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Για το λόγο αυτό δεν συνίσταται η κατανάλωση νερού που έχει μείνει αρκετή ώρα καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος των βακτηρίων, της σκόνης αλλά και άλλων ουσιών που μπορεί να περιέχει.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα