Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 - Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων
spot_img

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 – Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πραγματοποίησε εντός του 2023 συνολικά 10.455 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων καλύπτοντας τον στόχο σε ποσοστό 101,8%. Οι έλεγχοι υποστήριξαν τις ετήσιες προτεραιότητες του προγραμματισμού ελέγχων, στοχεύοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με βασικά εργαλεία την ανάλυση επικινδυνότητας και την αναλογικότητα. Παράλληλα, έγινε διαχείριση σημαντικού αριθμού έκτακτων περιστατικών (διαχείριση αναφορών πολιτών, έλεγχοι μέσω του Συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων – RASFF). Αναλυτικότερα, οι έλεγχοι βάσει της αφετηρίας τους κατανέμονται ως εξής:

  • Τακτικοί, 7351 έλεγχοι
  • Αναφορές/Καταγγελίες, 760 έλεγχοι
  • RASFF/Διατροφικά περιστατικά, 177 έλεγχοι
  • Επανέλεγχοι, 2167 έλεγχοι

Ο προσανατολισμός των ελέγχων στο σύνολο των επιχειρήσεων κατανέμεται ως εξής:

  • Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου, σε ποσοστό 27,3%
  • Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, σε ποσοστό 25,3%
  • Παρασκευή & Συσκευασία τροφίμων, σε ποσοστό 22,6%
  • Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς, σε ποσοστό 19,2%
  • Αποθήκευση & Μεταφορά τροφίμων, σε ποσοστό 5,3%
  • Άλλες δραστηριότητες, σε ποσοστό 0,4%

Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ανήλθε σε ποσοστό 91,5%. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμορφώσεων σε 705 εγκαταστάσεις, για τις οποίες δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων, ακολουθούμενες από τις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών. Το 22,6% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις του τομέα των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των επιχειρήσεων Παροχής υπηρεσιών. Ακολουθούν οι Παρασκευαστές/Συσκευαστές και οι Παρασκευαστές λιανικής.

Τα «φάουλ» των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων

Εστιάζοντας στις μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις (8,5% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν), αναδεικνύονται οι κατηγορίες των μη συμμορφώσεων, στις οποίες οφείλεται η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία των παραπάνω εγκαταστάσεων. Οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν:

  • ➢ Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (30,9%)
  • ➢ Ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (15,6%)
  • ➢ Τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (7,3%)
  • ➢ Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (16,0%)
  • ➢ Ζητήματα νοθείας/απάτης (0,6%)
  • ➢ Άλλες (29,5%)

Μη ασφαλή τρόφιμα

Το 2023 έγιναν 2376 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 128,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων:

  • ➢ 56,1 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος
  • ➢ 35,5 τόνοι δημητριακά και προϊόντα τους
  • ➢ 14 τόνοι ζωικά, φυτικά λίπη και έλαια
  • ➢ 9,2 τόνοι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ➢ 7,5 τόνοι βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα
  • ➢ 2 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά
  • ➢ 1,2 τόνοι επιδόρπια, σνακ, παγωτά

Επιπρόσθετα κατασχέθηκαν 2.534 τεμάχια (παιδικά πιάτα μελαμίνης) και δεσμεύτηκαν 5788 κενοί περιέκτες από λευκοσίδηρο και 9 ρολά ετικετών που προορίζονταν για τυποποίηση ελαιολάδου λόγω ψευδούς αναγραφής αλφαριθμητικού κωδικού έγκρισης.

Καταγγελίες

Το 2023 ο Φορέας δέχθηκε 1558 αναφορές/καταγγελίες πολιτών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, της τάξης του 90,5%, παρελήφθη από το Κέντρο Λήψης Αναφορών/Καταγγελιών ενώ οι υπόλοιπες από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Οι πλειονότητα ήταν επώνυμες (1.51 επώνυμες 507 ανώνυμες).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα