Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασθένειες του αναπνευστικού: Ποια τρόφιμα τις καταπολεμούν;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑσθένειες του αναπνευστικού: Ποια τρόφιμα τις καταπολεμούν;
spot_img

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι διατροφή έχει άμεση σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από 3 μήνες, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients με τίτλο:

Diet and Respiratory Infections: Specific or Generalized Associations?

Σε αυτή την εργασία, μελετήθηκαν 470.853 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και συσχετίσθηκαν τα επίπεδα γρίπης και πνευμονίας με συγκεκριμένες καταναλώσεις τροφίμων.

Η πιθανότητα για πνευμονία (p ≤ 0.001 για όλους τους συμμετέχοντες) ήταν χαμηλότερη κατά 6–9% όταν γινόταν κατανάλωση 1–3 κουπών καφέ την ημέρα (vs. <1 κούπα/ημέρα), 8–11% όταν γινόταν κατανάλωση 1+ κουπών τσαγιού την ημέρα (vs. <1 κούπα την ημέρα), 10–12% όταν γινόταν κατανάλωση λιπαρών ψαριών στο 2 πιο υψηλά τεταρτημόρια των ανθρώπων (vs. του χαμηλότερου τεταρτημορίου lowest quartile—Q1) και 9–14% όταν γινόταν κατανάλωση φρούτων στο 2 πιο υψηλά τεταρτημόρια των ανθρώπων (vs. Q1). Ενώ, η πιθανότητα ήταν αυξημένη κατά 9% όταν γινόταν κατανάλωση λιπαρών ψαριών στο πιο υψηλό ταρτημόριο των ανθρώπων (vs. Q1). Παρόμοιες τάσεις βρέθηκαν και για την γρίπη.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τα φρούτα, ο καφές, το τσάι και το ψάρι κάνουν καλό και στο αναπνευστικό μας σύστημα, εκτός από τις θετικές τους επιδράσεις και στο κυκλοφορικό.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο