Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η νοθεία των τροφίμων στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ νοθεία των τροφίμων στην Ευρώπη
spot_img

Η νέα κατάσταση έχει προκαλέσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ελλείψεις προϊόντων, αυξήσεις τιμών και πολλά άλλα και έχει επιτείνει το έγκλημα και την απάτη στον κλάδο των τροφίμων

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

H έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε (Brexit), η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος σε βάρος των εταιρειών στην παραγωγή τροφίμων, τόσο με τη μορφή κλοπής δεδομένων για λύτρα, όσο και με την νοθεία των ίδιων των προϊόντων.

Ο “κόκκινος χρυσός” στο στόχαστρο

Για τη Σκωτία, η εγκληματικότητα στα τρόφιμα παρουσιάζεται αυξημένη, ειδικά στην κατηγορία των βοτάνων και των μπαχαρικών, αναφέρει ο Ron McNaughton, επικεφαλής της Μονάδας Εγκλημάτων και Περιστατικών Τροφίμων της Σκωτίας, στη The Sunday Post.

Σύμφωνα με τον ίδιο “οι παγκόσμιες κρίσεις δημιουργούν εγκληματίες”, αναφερόμενος σε όλα τα γεγονότα που έχουν συμβάλλει στην παρούσα επισιτιστική κρίση. Όσον αφορά στα μπαχαρικά, οι “απατεώνες” στοχεύουν, κυρίως, στο σαφράν , γνωστό ως «κόκκινος χρυσός» εξαιτίας των πολυπληθών οφελών του στη διατροφή και την υγεία. Στο παράδειγμα του σαφράν, είναι αρκετά συχνή η περίπτωση της νοθείας, με τους ιθύνοντες να κρατούν το ένα μέρος του για παράνομη εκμετάλλευση και να διογκώνουν το υπόλοιπο με κάποιο άλλο μπαχαρικό. Και επειδή κάθε έμπορος ή παραγωγός, μικρός ή μεγάλος, στην αλυσίδα τροφίμων μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο μιας τέτοιας απάτης, είναι καλό να ελέγχει κανείς τι είναι αυτό που τελικά βάζει στο στόμα του. Άλλωστε, ένα νοθευμένο προϊόν μπορεί να αποτελέσει εύκολα κίνδυνο για την υγεία κάποιου.

Περιστατικά νοθείας πλήττουν την Ευρώπη

Στη Γαλλία, 18 άτομα δικάζονται κατηγορούμενοι για τη λειτουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εμπορίας κρέατος αλόγων που αφορούσε προϊόντα που δεν δηλώθηκαν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο δικαστήριο της Μασσαλίας, η ομάδα κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, πλαστογράφηση εγγράφων και εξαπάτηση των ιδιοκτητών ότι τα άλογά τους θα ζούσαν στην ύπαιθρο όταν, στην πραγματικότητα, τα πήγαιναν για σφαγή.

Αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η διατροφική εγκληματικότητα έχει προσφέρει παραδείγματα, όπως ψεύτικες τρούφες Périgord που αποστέλλονται από την Κίνα και πλαστές Moët ιταλικής προέλευσης. Άλλα πλαστά τρόφιμα περιλαμβάνουν βόειο κρέας wagyu, μέλι manuka, εκλεκτά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά. Και για να αναφέρουμε και παραδείγματα από το παρελθόν, το 2013 ξεσκεπάστηκε κύκλωμα στην Ευρώπη που διακινούσε κρέας αλόγου για βόειο κρέας σε γνωστές αλυσίδες, χωρίς σαφείς επισημάνσεις.

Ο καθηγητής Christopher Elliott, ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας στο Queen’s University του Μπέλφαστ χαρακτήρισε τη νόθευση ως την πιο γνωστή μορφή εγκλήματος τροφίμων. Σύμφωνα με δηλώσεις του στη The Sunday Post, υπολογίζεται ότι το έγκλημα τροφίμων κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. «Ορισμένοι από τους κανονισμούς ή τις απορρυθμίσεις για το Brexit θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα και θα δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες για τους εξαπατητές».

Τρόφιμα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια είναι το ελαιόλαδο, το οποίο είχε βρεθεί να αλλοιώνεται με λιγότερο ακριβά έλαια, η παρμεζάνα, το μέλι, οι κόκκοι καφέ και ο αλεσμένος καφές (νοθεία με κλαδιά, πέτρες, κριθάρι και φλούδες καλαμποκιού για να αυξήσουν το βάρος) και, φυσικά, το αλκοόλ που μπορεί να περιέχει υποκατάστατα αιθανόλης ή επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υγρά καθαρισμού.

Υπάρχουν τρόποι να καταλάβει κανείς αν ορισμένα προϊόντα είναι νοθευμένα, με ενδείξεις όπως η χαμηλή τιμή ή οι περίεργες ετικέτες και οι παραποιημένες σφραγίδες. Αλλά, για κάποια τρόφιμα, υπάρχουν και μερικά “τεστ” που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διασταυρώσετε την καθαρότητά τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο