Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Μικροσκοπικός αισθητήρας ανιχνεύει φυτοφάρμακα στα φρούτα πριν την κατανάλωση!

Ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε πέντε λεπτά!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Μικροσκοπικός αισθητήρας ανιχνεύει φυτοφάρμακα στα φρούτα πριν την κατανάλωση!
spot_img

Δοκιμή για την ασφάλεια τροφίμων από τους καταναλωτές

Η λέξη “φυτοφάρμακα” από μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στους καταναλωτές καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μεταξύ των οποίων δερματολογικών, γαστρεντερικών, νευρολογικών, καρκινογόνων, αναπνευστικών και πολλών άλλων. Μάλιστα, οι εκθέσεις δείχνουν ότι έως και τα μισά από όλα τα φρούτα που πωλούνται στην ΕΕ περιέχουν φυτοφάρμακα που συνδέονται με προβλήματα υγείας. 

Μέχρι στιγμής η ανίχνευση φυτοφαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Ωστόσο, χάρη σε έναν νέο αισθητήρα, αυτό θα αλλάξει. Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα, που χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται επιφανειακή σκέδαση Raman (SERS). Πρόκειται για μια τεχνική φασματοσκοπίας που ενισχύει την επιφανειακή δόνηση των μορίων χρησιμοποιώντας τραχιές μεταλλικές επιφάνειες νανοκλίμακας από χρυσό ή ασήμι. Χρησιμοποιώντας φως λέιζερ που ταιριάζει με τους κραδασμούς, η τεχνική SERS καθιστά δυνατό τον εντοπισμό πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων ουσιών χωρίς την ανάγκη για πιο περίπλοκη και ακριβή φθορίζουσα σήμανση.

Για να δοκιμάσουν την πρακτική εφαρμογή των αισθητήρων, οι ερευνητές τους βαθμολόγησαν για να ανιχνεύσουν χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου-αιθυλίου, ενός τοξικού γεωργικού εντομοκτόνου που απαγορεύεται ή περιορίζεται στις περισσότερες χώρες. Μια μικρή ποσότητα παραθείου-αιθυλίου τοποθετήθηκε σε ένα σημείο του μήλου. Ο αισθητήρας, επιβεβαίωσε την παρουσία του τοξικού φυτοφαρμάκου.

Ο Haipeng Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε ότι οι αισθητήρες «μπορούν να ανιχνεύσουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στις επιφάνειες των μήλων σε σύντομο χρονικό διάστημα πέντε λεπτών χωρίς να καταστρέψουν το φρούτο. Ενώ πρέπει να επικυρωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, είναι μια πρακτική εφαρμογή απόδειξης της ιδέας για δοκιμές ασφάλειας τροφίμων σε κλίμακα πριν από την κατανάλωση». 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα σε τσάι – Πως να απενεργοποιήσετε το βακτήριο

Ανάκληση τσαγιού στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας - Ποια η ιδανική θερμοκρασία βρασμού και συντήρηση για να μην κινδυνέψετε από σαλμονέλωση.

Πόσο κακό κάνει η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ;

Οι υδατάνθρακες ΔΕΝ είναι ο εχθρός της απώλειας βάρους.

Η συνδυαστική δίαιτα που “κερδίζει” την απλή μείωση θερμίδων – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι θετικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στον συνδυασμό διαλειμματικής νηστείας και πρωτεϊνικής δίαιτας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα