Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ημερομηνίες λήξης: Η κατάργηση του “best before” δεν είναι πανάκεια…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗμερομηνίες λήξης: Η κατάργηση του "best before" δεν είναι πανάκεια...
spot_img

Τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα δεν απαιτούν στην πραγματικότητα ημερομηνία “best Before” σύμφωνα με ειδικούς

Η βιομηχανία τροφίμων τον τελευταίο καιρό προβληματίζεται σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης η οποίες, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευθύνονται για το 20% της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως. Πολλές εταιρείες και αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν καταργήσει αυτές τις ημερομηνίες, συστήνοντας στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την κρίση τους και τις αισθήσεις τους για να καταλάβουν εάν ένα τρόφιμο είναι χαλασμένο ή όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Morrisons που κατήργησε την ημερομηνία λήξης στο γάλα αλλά και πολλές άλλες όπως η Danone και Co-op στο γιαούρτι καθώς και μεγάλα σουπερμάρκετ που αφαίρεσαν τις ημερομηνίες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Όμως νέα τροπή στο θέμα της κατάργησης της ημερομηνίας “Best before” δίνει με δηλώσεις του ο Καναδός εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Guelph, Δρ. Keith Warriner. Ο Καναδός επιστήμονας σχολιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για απόσυρση των βέλτιστων προθεσμιών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, υποστηρίζει ότι αυτή η μέθοδος έχει μειονεκτήματα, καθώς εάν δεν εφαρμόζονται οι ημερομηνίας «καλύτερα πριν από» θα πρέπει να επιστρατευτούν άλλες μέθοδοι και για την προστασία των καταναλωτών και για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Όπως αναφέρει το foodingredientsfirst, ο Warriner ισχυρίζεται ότι η χρήση των ημερομηνιών “best before” δεν έχει υιοθετηθεί για θέματα ασφάλειας τροφίμων αλλά για την ενημέρωση του καταναλωτή πριν αρχίσουν τα τρόφιμα να αλλοιώνονται από μούχλα ή καφέ σημάδια. Υποστηρίζει δε ότι τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα δεν απαιτούν στην πραγματικότητα ημερομηνία “best Before”, ενώ όσον αφορά στα συσκευασμένα φρέσκα, η ημερομηνία ορίζεται συντηρητικά για να ληφθούν υπόψη προβλήματα με τις πρακτικές χειρισμού.

Η κατάργηση αυτών των ενδεικτικών ημερομηνιών σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν άλλες μέθοδοι για τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων λέει ο Warriner αναφέροντας ως παράδειγμα τεχνολογίες όπως η καθαρή ροή, η επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP) και οι έξυπνες συσκευασίες. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ετικέτες που αναφέρουν την κατάσταση αλλοίωσης ενώ και η διαδικασία ΓΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων με ιδιότητες αργής ωρίμανσης.

Σύμφωνα με τον Warriner πάντως, αυτές οι τεχνολογίες ιστορικά δεν ευνοούνται ούτε από τους λιανοπωλητές ούτε από τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο