Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουρκουμάς: Η Ιταλία «κόβει» τους ισχυρισμούς υγείας λόγω των κρουσμάτων ηπατίτιδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚουρκουμάς: Η Ιταλία «κόβει» τους ισχυρισμούς υγείας λόγω των κρουσμάτων ηπατίτιδας
spot_img

Η κουρκουμίνη, που αποτελεί το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει απασχολήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα τις Υπηρεσίες Ασφάλειας Τροφίμων τόσο στην Γαλλία, όσο και στην Ιταλία αναφορικά με την πιθανή πρόκληση ηπατίτιδας από την υπερδοσολογία της.

Ο κουρκουμάς σε γενικές γραμμές, αποτελεί ένα φυτό που προέρχεται από τη Δυτική Ασία και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα διευρυμένα στην μαγειρική, εξαιτίας της θεραπευτικής του ιδιότητας. Συνιστά ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και στην επίλυση πεπτικών δυσλειτουργιών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται και στα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα, με την κωδική ονομασία Ε100, αλλά και στα διάφορα συμπληρώματα διατροφής.

Στην Ιταλία έχουν προκύψει 20 κρούσματα ηπατίτιδας και στην Γαλλία 15, που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς το κοινό που παρουσιάζουν και οι 35 ασθενείς ηπατίτιδας είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που εμπεριείχαν κουρκουμίνη ή κουρκουμά. Ως αποτέλεσμα έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση αναφορικά με το αν ο κουρκουμάς μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κουρκουμάς ως 100% φυσικό συστατικό είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι δε μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο. Η κουρκουμίνη που εμπεριέχεται όμως  στα διάφορα συμπληρώματα διατροφής είναι συχνά αλλοιωμένη, με σκοπό να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα της και να ενισχυθεί η δράση της, για αυτό και πολλές φορές συνδυάζεται με άλλα συστατικά όπως είναι η πιπερίνη. Η υψηλή δοσολογία κουρκουμίνης, κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό να έχει ηπατοτοξικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με νέα αξιολόγηση του Ιταλικού Υπουργείο Υγείας, τα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν την κουρκουμίνη θα πρέπει να φέρουν από εδώ και στο εξής την ακόλουθη προειδοποιητική ετικέτα, όπως παρουσιάζεται από το foodnavigator.com:

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σε περίπτωση ανωμαλιών στο ήπαρ, τα χοληφόρα ή πέτρα στη χοληφόρο οδό, η χρήση του προϊόντος δε συνίσταται. Να μην χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Μην το χρησιμοποιείται για παρατεταμένες περιόδους χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν παίρνετε φάρμακα, καλό είναι να ακούσετε τη γνώμη του γιατρού σας».

Η εταιρίες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να προσθέσουν το παραπάνω κείμενο στα προϊόντα τους. Ακόμη, απαγορεύτηκε η αναφορά στον κουρκουμά υπό το πρίσμα των ευεργετικών του δράσεων στο ήπαρ, το πεπτικό σύστημα και τις αρθρώσεις, όπως αναγράφεται στην λίστα με τα οφέλη των φυτικών ουσιών.

Ο Luca Bucchini, διευθύνων σύμβουλος της Hylobates Consulting, αναφέρει στο Nutralngredients ότι αυτό το μέτρο που λαμβάνει η Ιταλία αναφορικά με την Ασφάλεια Τροφίμων θα μπορούσε πιθανά να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ βασικό μέλημα είναι οι διάφορες μάρκες του εμπορίου να εξετάσουν τις δοσολογίες και τη σύνθεση τους.

Ως μέτρο ασφαλείας υπέρβασης της δοσολογίας της κουρκουμίνης, η EFSAορίζει ότι παρά το γεγονός ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για έναν ενήλικα 60 κιλών είναι τα 180 mg, για την αποφυγή της υπέρβασης του ορίου, τα συμπληρώματα θα πρέπει να εμπεριέχουν μέχρι 153 mg.

To πρόβλημα παρ’όλα αυτά όπως τονίζει ο Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES) παραμένει, καθώς ορισμένες εταιρίες μπορεί να συμμορφώνονται με τις νέες δόσεις κουρκουμίνης στις συσκευασίες τους, ωστόσο η χρήση των ενισχυτών βιοδιαθεσιμότητας αυξάνει το ποσοστό λήψης της στον οργανισμό προκαλώντας και πάλι συνεπώς υπερδοσολογία της ουσίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα