Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος Κανονισμός για τον έλεγχο του παρασίτου Trichinella στον τεμαχισμό σφαγίων και τις εναλλακτικές αναλυτικές μεθόδους

ΑρχικήΝέαΝέος Κανονισμός για τον έλεγχο του παρασίτου Trichinella στον τεμαχισμό σφαγίων και τις εναλλακτικές αναλυτικές μεθόδους
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1418 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1375 όσον αφορά τον έλεγχο του παρασίτου Trichinella (τριχίνη) σε σχέση με τον τεμαχισμό σφαγίων και τις εναλλακτικές αναλυτικές μεθόδους.

Το παράσιτο Trichinella μπορεί να υπάρχει στο κρέας ευπαθών ειδών, όπως οι χοίροι, και προκαλείται τροφιμογενές νόσημα στον άνθρωπο από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1375 της Επιτροπής θεσπίζει ειδικούς κανόνες σχετικά με τους επίσημους ελέγχους για ανίχνευση Τrichinella στο κρέας, συμπεριλαμβανομένης της εργαστηριακής εξέτασης δειγμάτων κρέατος από κατοικίδιους χοίρους. Eπιτρέπει τον τεμαχισμό σφαγίων κατοικίδιων χοίρων σε περισσότερα από έξι τεμάχια πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των δοκιμών για ανίχνευση Trichinella, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από τις προϋποθέσεις είναι ότι ο τεμαχισμός εν θερμώ είναι αναγκαίος για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.

Το σκεπτικό του νέου Κανονισμού αναφέρει επίσης πως ο περιορισμός στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει επιστημονική βάση. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (υγιεινή των προϊόντων ζωικής προέλευσης) δεν προβλέπει τέτοιο περιορισμό όσον αφορά τον τεμαχισμό εν θερμώ. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να καταργηθεί από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1375.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/1478 της Επιτροπής τροποποίησε τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1375, αντικαθιστώντας τη λεπτομερή μέθοδο ανίχνευσης αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων όσον αφορά το παράσιτο Trichinella με διασταυρωτική παραπομπή στο πρότυπο ISO 18743:2015. Το κεφάλαιο II του παραρτήματος I του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1375 προβλέπει ισοδύναμες εναλλακτικές μεθόδους που περιέχουν διασταυρωτικές παραπομπές σε συγκεκριμένες πτυχές των προηγούμενων μεθόδων αναφοράς. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω διασταυρωτικές παραπομπές θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να αντικατασταθούν από παραπομπές στο πρότυπο ISO 18743:2015.

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο κανονισμό στο πιο κάτω αρχείο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο