Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥπΑΑΤ: Στόχος η αύξηση της παραγωγής μέσα από συνεργατικά σχήματα και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης

ΑρχικήΝέαΥπΑΑΤ: Στόχος η αύξηση της παραγωγής μέσα από συνεργατικά σχήματα και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης
spot_img

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βέροια

Το διπλό στόχο να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η ποσότητα των προϊόντων που διακινούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα και να ενισχυθεί η αγροτική εκπαίδευση, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στη Βέροια.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ με θέμα «Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η μετάβασή τους την ψηφιακή εποχή».

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνεργατισμού επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησής του στηρίζοντας τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, κυρίως με φορολογικά κίνητρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς η διακίνηση προϊόντων μέσα από συνεργατικά σχήματα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής και επισήμανε ότι στην Ευρώπη μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 18%. Κάλεσε τους αγρότες να συνεργασθούν μεταξύ τους και τόνισε ότι τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και μέσα από συμπράξεις συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διακίνησή τους στις διεθνείς αγορές.

«Δεν μπορεί ο Έλληνας αγρότης να μείνει στη νοοτροπία του μοναχικού καβαλάρη. Πρέπει να θωρακιστεί μέσα από τη συμμετοχή του στα συνεργατικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι η χώρα μας υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα αφού στην Ελλάδα μόνο το 6,8% των αγροτών έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%.

Άλλωστε, όπως είπε, ένας εκπαιδευμένος αγρότης θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη βοήθεια της επιστήμης και να χρησιμοποιήσει στην παραγωγή τα επιτεύγματά της, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι κάνοντας πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην αγροτική παραγωγή στοχεύουμε:

1. Στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής.

2. Στην προστασία της από την κλιματική αλλαγή και έκτακτα καιρικά φαινόμενα

3. Στην προστασία από νέες ασθένειες

4. Στη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής

5. Στην καλύτερη χρήση υδάτινων πόρων 

6. Στη λογικότερη και πιο επιτυχημένη χρήση λιπασμάτων

7. Στον περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων

8. Στην αύξηση των ποσοτήτων των παραγομένων προϊόντων

9. Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές

10. Στη στήριξη των αγροτών μας και τη θωράκισή τους για το μέλλον και στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά υλοποιείται:

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους 1,8 δις ευρώ

– Δίνεται το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ για το 2021

– Δίνονται αποζημιώσεις για πρώτη φορά για ζημιές στο προανθικό στάδιο

– Επιστρέφεται, μετά από 6 χρόνια, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

– Μειώνεται, σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα

– Μειώνεται η φορολογία στο 50% για τα κέρδη στα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, στις ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Ημαθίας ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης την αγροτική επιχείρηση Αντωνίου Βεζύρογλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης, με τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλαο Καρανικόλα και μέλη της Δημοτικής Αρχής και επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο