Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια της ΓΤΟ μοβ ντομάτας, από το USDA

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕγκρίθηκε η καλλιέργεια της ΓΤΟ μοβ ντομάτας, από το USDA
spot_img

Οι μοβ ντομάτες έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία για να παράγουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις συμβατικές ντομάτες.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ USDA, έδωσε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της ΓΤΟ μοβ ντομάτας η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη. Η μοβ τομάτα που έχει υποστεί γονιδιακή επεξεργασία για να παράγει υψηλά επίπεδα του “μωβ αντιοξειδωτικού” που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία δημιουργήθηκε το 2008 από το εργαστήριο Martin του John Innes Centre.

Τότε -το 2008- δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο περιοδικό Nature Biotechnology για έναν τύπο ντομάτας που είχε υποστεί γονιδιακή επεξεργασία για να παράγει μεγάλους όγκους αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Η μελέτη ανέφερε ότι δοκίμασε τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της ντομάτας ενισχυμένης με ανθοκυανίνη σε ποντίκια που σχεδιάστηκαν για να αναπτύξουν καρκίνο. Τα ποντίκια που έλαβαν διατροφή συμπληρωμένη με μωβ ντομάτες βρέθηκε ότι ζουν 30% περισσότερο από τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονική διατροφή.

Η Norfolk Plant Sciences Ltd χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) που σημαίνει ότι οι παραγωγοί των ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν σπόρους και να καλλιεργούν τη διατροφικά ενισχυμένη μοβ ντομάτα υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνη από την άνοιξη του 2023.  Η NPS είναι μια spinout εταιρεία από το John Innes Centre και το The Sainsbury Laboratory δύο κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους καθηγητές Cathie Martin και Jonathan Jones ως η πρώτη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος του είναι να βρει τρόπους εμπορευματοποίησης της έρευνάς τους σε φυτά με ενισχυμένες ενώσεις για την προώθηση της υγείας. 

Η άδεια καλλιέργειας στις ΗΠΑ θα ισχύσει από την άνοιξη του 2023. Ενώ μέχρι σήμερα η μοβ ΓΤ ντομάτα, υπόκειτο στους Αμερικάνικους κανονισμούς που περιορίζουν την «Κίνηση Οργανισμών Τροποποιημένων ή Παραγωγής μέσω Γενετικής Μηχανικής» τώρα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διερεύνησε την ασφάλεια του γενετικά τροποποιημένου φυτού και η Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Υγείας (APHIS) και «διαπίστωσε ότι η τροποποιημένη ντομάτα είναι απίθανο να ενέχει αυξημένο κίνδυνο παρασίτων στα φυτά». Να σημειωθεί ότι αν και, οι δημιουργοί της ΓΤΟ ντομάτας είναι Βρετανοί, το προϊόν δεν έχει εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Jonathan Jones του The Sainsbury Laboratory είπε: “Όταν η Cathie και εγώ ιδρύσαμε την NPS πριν από σχεδόν 15 χρόνια για να φέρουμε στην αγορά γενετικά ενισχυμένες μοβ ντομάτες που προάγουν την υγεία, που εφευρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα χρειαζόταν τόσος χρόνος για να λάβουμε ρυθμιστική έγκριση”. 

Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι σημαντικές για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και οι ανθοκυανίνες μπορούν να μειώσουν τα κρούσματα καρκίνου, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, την υγεία και την ευεξία. Άλλες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι ανθοκυανίνες όσο και τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο