Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βουλιμία: Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο έχει άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά

ΑρχικήΕπιστήμηΒουλιμία: Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο έχει άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά
spot_img

Η τάση για ανθυγιεινή διατροφή δεν είναι θέμα γεύσης αλλά στο πως τα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Ο επιστήμονας Matt Howe ερευνά τον τρόπο που το μεσο-ραβδωτό σύστημα ντοπαμίνης επηρεάζει ορισμένες συμπεριφορές και μοτίβα, όπως για παράδειγμα την τάση για ανθυγιεινή διατροφή.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν την πρόσληψη τροφής τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικά ορισμένα είδη τροφών, όπως ντόνατς ή σοκολάτα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.

Αλλά για τον Matt Howe , επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Νευροεπιστημών και μέρος του Τεχνολογικού  Κολλεγίου Επιστημών της Βιρτζίνια, οι επιλογές τους, παρά τη δημοφιλή γενίκευση, μπορεί στην πραγματικότητα να μην βασίζονται στην γεύση ορισμένων τροφίμων ή πόσες θερμίδες περιέχουν, αλλά με κάτι άλλο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Howe που παρατίθενται στον ιστότοπο Eurekalert, η προβληματική διατροφή σχετίζεται με τον συνδυασμό των συστατικών στα τρόφιμα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Ο επιστήμονας εξηγεί πως το μεσο-ραβδωτό σύστημα ντοπαμίνης είναι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει την κίνηση, τη μάθηση και τα κίνητρα. Οπότε, η κατανόηση περισσότερων για το πώς αυτό το σύστημα λειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές νέες θεραπείες για διαταραχές διατροφής και φαρμάκων, ακόμα και ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, που επίσης προκύπτουν από βλάβη σε αυτό το κύκλωμα.

Μάλιστα, για την έρευνά του αναφορικά με τη λειτουργεία του μεσο-ραβδωτού συστήματος ντοπαμίνης και το πώς αυτό επηρεάζεται από διάφορους συνδυασμούς συστατικών, ο Howe έλαβε μια πενταετή χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, την Stephen Katz Early Stage Investigator R01 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

Ο Howe έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες αιχμής για τη μέτρηση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και τον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ακριβείς πληθυσμούς νευρώνων σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Αυτού του είδους πειράματα επιτρέπουν τον άμεσο έλεγχο υποθέσεων σχετικά με το πώς ένας συγκεκριμένος πληθυσμός κυττάρων στον εγκέφαλο ελέγχει τη συμπεριφορά.

Για τα πειράματα, χρησιμοποιούνται ποντίκια, καθώς με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες καταγράφουν και χειρίζονται απευθείας την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία ενημερώνει τα υπολογιστικά μοντέλα για τη λειτουργία αυτών των εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να παρέχουμε μια βάση για μελλοντικές μελέτες για το πώς η ντοπαμίνη επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και να συμβάλει στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το πώς μπορούν να διαγράψουν πρότυπα συμπεριφοράς που σχετίζονται με κακές επιλογές τροφίμων και να τρώνε πιο υγιεινά», είπε ο Howe.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα