Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταναλωτικές αντιδράσεις: H εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία του σχεδιασμού νέων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαταναλωτικές αντιδράσεις: H εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία του σχεδιασμού νέων τροφίμων
spot_img

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του πανεπιστημίου Davis, έχει κατασκευάσει ένα νέο πολυαισθητηριακό εμβυθιστικό (VR) δωμάτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων, την καινοτομία και την έρευνα.

H γεύση δεν αφορά, στην πραγματικότητα, μόνο το ίδιο το προϊόν, αλλά αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Για αυτό, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, έχει κατασκευάσει ένα νέο πολυαισθητηριακό εμβυθιστικό δωμάτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων, την καινοτομία και την έρευνα.

Επικεφαλής στην έρευνα πίσω από αυτή την καινοτομία είναι ο  Julien Delarue, αναπληρωτής καθηγητής στην αισθητηριακή και καταναλωτική επιστήμη, η έρευνα του οποίου επικεντρώνεται σε μεθόδους μέτρησης της αισθητηριακής αντίληψης και προτιμήσεων, καθώς και στην αποτελεσματική χρήση αυτής της ανατροφοδότησης στο σχεδιασμό των τροφίμων.

Η λογική πίσω από αυτό πως μια πιο ρεαλιστική εμπειρία του τι θέλουν οι καταναλωτές θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήρια για τη βιομηχανία τροφίμων και η εμβύθιση αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματική ζωή.

Όπως αναφέρει η σελίδα του πανεπιστημίου Davis,  ο Delarue ηγήθηκε της προσπάθειας επανασχεδιασμού ενός ήδη υπάρχοντος αισθητηριακού εργαστηρίου εξοπλισμένου με τυπικούς θαλάμους αισθητήρων στο κτίριο Sensory του Ινστιτούτου Robert Mondavi για να δώσει στους συμμετέχοντες μια καθηλωτική, πραγματική εμπειρία.

Το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με έξι βιντεοπροβολείς που είναι συγχρονισμένοι για να προβάλλουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας στους τέσσερις τοίχους του δωματίου, με δυνατότητα εικόνας 360 μοιρών σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως ένα εστιατόριο.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό tablet, μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, καθώς και τις συνθήκες αέρα. Υπάρχουν επίσης τοποθετημένα ηχεία για την παροχή χωροταξικού ήχου, όπως φυσικούς ήχους περιβάλλοντος, και ένας μηχανισμός που απελευθερώνει αρώματα.

Πιο αυθεντικές δοκιμές

Ο Delarue σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, σε πρώτη φάση, πειράματα στο νέο δωμάτιο αισθητηριακής βύθισης για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις μπάρες ενέργειας. Ελπίζει ότι η μέτρηση των προτιμήσεων ή της συμπεριφοράς των καταναλωτών όταν τα άτομα μπορούν να βιώσουν ένα προϊόν σε πραγματικό περιβάλλον θα είναι πιο ακριβής.

Το καθηλωτικό δωμάτιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή μη εδώδιμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών, ειδών περιποίησης δέρματος ή υφασμάτων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα