Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το “αυθεντικό” νερό σφενδάμου

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤι είναι το "αυθεντικό" νερό σφενδάμου
spot_img

Η ανάπτυξη και η προώθηση προϊόντων από νερό σφενδάμου έχει καθυστερήσει πολύ αν και το νερό σφενδάμου αναγνωρίζεται ως προϊόν προστιθέμενης αξίας με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Τα προϊόντα σφενδάμου (χυμός σφενδάμου) παράγονται από χυμό που συλλέγεται απευθείας από σφένδαμους, αλλά υπάρχει σύγχυση και έλλειψη συναίνεσης της βιομηχανίας και γνώσης των καταναλωτών ως προς το τι συνιστά «αυθεντικό» νερό σφενδάμου. Αν και οι δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά λειτουργικών ποτών (πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων), είναι τεράστιες, η προώθηση στην αγορά προϊόντων νερού σφενδάμου εξαρτάται από τη θέσπιση προτύπων ταυτότητας (SI), τα οποία δεν υπάρχουν.

Τα τελευταία χρόνια, εμπορικά προϊόντα νερού σφενδάμου, έχουν λανσαριστεί στον τομέα της αγοράς λειτουργικών ποτών προσελκύοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών που αναζητούν λειτουργικά τρόφιμα, που περιέχουν φυσικά συστατικά τα οποία σχετίζονται με οφέλη για την υγεία και από καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στη σόδα. Η πιθανή αγορά αυτού του νέου τύπου νερού, θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία του νερού καρύδας και να φτάσει σε πωλήσεις εκατομμυρίων, χωρίς να επηρεάζει την πιο παραδοσιακή αγορά του σιροπιού σφενδάμου το οποίο έχει κερδίσει δημοτικότητα ως «εξυπνότερο γλυκαντικό». Η τρέχουσα αγορά νερού σφενδάμου εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 σύμφωνα με έρευνα αγοράς.

Μελέτη Ισλανδών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi στο ειδικό Τεύχος Novel Food and Beverages: Production and Characterization, εξέτασε τα δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας του νερού σφενδάμου, και ανέλυσε τη χημεία σύνθεσής του. Οι επιστήμονες πραγματοποιήσαν αυτή τη μελέτη για να αξιολογήσουν τη σταθερότητα της χημικής σύνθεσης του νερού σφενδάμου σε περίοδο 12 μηνών.

Λόγω της σύγχυσης των καταναλωτών και της έλλειψης επικυρωμένων βιομηχανικών προτύπων, η δημιουργία πρότυπου ποιότητας SI για προϊόντα νερού σφενδάμου, που υποστηρίζεται από επικυρωμένες αναλύσεις χημικής σύνθεσης και η κοινοποίηση αυτής της γνώσης στους καταναλωτές, είναι κρίσιμη για την αποφυγή food fraud. Αυτό γιατί το νερό σφενδάμου είναι επιρρεπές σε αλλοίωση, νοθεία και παραποίηση. Για παράδειγμα, νοθεία μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη ξένων σακχάρων σε προϊόντα νερού σφενδάμου ή με αραίωση σιρόπι σφενδάμου με νερό, που μπορεί να αποτελέσει απάτη εάν επισημαίνεται και πωλείται ως αγνό φυσικό νερό σφενδάμου.

Τα συστατικά του φυσικού νερού σφενδάμου, περιλαμβάνουν μακροθρεπτικά συστατικά, μικροθρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά («φυτοθρεπτικά συστατικά»), συγκεκριμένα σακχαρόζη, σύνθετους πολυσακχαρίτες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, οργανικά οξέα, φυτοορμόνες και πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Πάνω από 60 φυτοχημικές ουσίες έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα που προέρχονται από σφένδαμο. Η πλειοψηφία από τις απομονωμένες φαινολικές ενώσεις είναι της υποκατηγορίας λιγνανών. Επιπλέον, μια ομάδα άλλων φαινολικών ενώσεων συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών κουμαρίνης, γαλλικού οξέος, φαινυλοπροπανοειδών και στιλβενίου, καθώς και τα σεσκιτερπένια, έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί από τροφές σφενδάμου. Η ποσότητα λιγνανών -σύμφωνα με τους ερευνητές- θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για πρότυπο ποιότητας σύμφωνα.

 Ωστόσο, λόγω της σε μεγάλο βαθμό της «υδάτινης (95–99%) φύσης του», δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις συλλεχθεί το νερό σφενδάμου, χρησιμεύει ως πλούσιο θρεπτικό μέσο για ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επομένως, τα προϊόντα από νερό σφενδάμου θα πρέπει να παστεριώνονται ή να αποστειρώνονται για την εξάλειψη της μικροβιακής ανάπτυξης για να διασφαλιστεί η επιθυμητή διάρκεια ζωής που είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στον χυμό σφενδάμου διατηρούνται μετά τις διαδικασίες θέρμανσης που εμπλέκονται στην παστερίωση και αποστείρωση και να παραμείνουν στο νερό σφενδάμου για ένα χρόνο.

Για να διαβάσετε την ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα