Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣτο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας
spot_img

Κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιμέτωπη με ακτιβιστικές οργανώσεις είναι η Ινδία η οποία πρόσφατα ενέκρινε για εμπορία και κατανάλωση μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία μουστάρδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εισαγωγές ακριβών μαγειρικών ελαίων στη χώρα και η μουστάρδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι μεταξύ των εννέα κύριων ελαιούχων σπόρων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας και των φιστικιών, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια. Η Ινδία είναι επίσης, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βρώσιμων ελαίων στον κόσμο και καλύπτει περισσότερο από το 70% της ζήτησης μαγειρικών ελαίων μέσω εισαγωγών.

Στα επιχειρήματα των ακτιβιστών περιλαμβάνεται πως η έγκριση αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα θα απαιτούσε ευρεία χρήση ζιζανιοκτόνων και θα συνιστούσε απειλή για τις μέλισσες.

Αν και η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε μετά από μακροχρόνιες δοκιμές και προσεκτικούς ελέγχους και η νέα ποικιλία είναι ασφαλής για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία οι πολέμιοι της απόφασης τονίζουν πως παραβιάζονται οι κανονισμοί βιολογικής ασφάλειας τροφίμων ενώ η απόφαση έχει πολλά ρυθμιστικά κενά.

“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι νέες υβριδικές ποικιλίες θα αυξήσουν επιτέλους τις αποδόσεις μουστάρδας”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το Reuters σε συνέντευξη Τύπου ο Trilochan Mohapatra, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (NAAS), του κορυφαίου ερευνητικού σώματος επιστημόνων αγροκτημάτων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα