Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύρος: “Το νησί της σιωπής” μίλησε…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣύρος: "Το νησί της σιωπής" μίλησε...
spot_img

Μεγάλο πλήγμα στη σιωπή από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Αντιγράφω από εδώ https://syrosenvobservatory.gr/syros-to-nisi-tis-siopis-milise/.

Σε μια συνθήκη πλήρους αποσιώπησης των περιβαλλοντικών εγκλημάτων και των πληγμάτων που δέχεται η δημόσια υγεία, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στη σιωπή. Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου παραβρέθηκαν και συμμετείχαν 350 πολίτες της Σύρου (και άλλοι 170 παρακολούθησαν διαδικτυακά) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «το Νησί της Σιωπής», μια εκδήλωση για την απόπειρα συγκάλυψης των επεισοδίων ρύπανσης στο Νεώριο, τις αγωγές SLAPP και το πλήγμα που επιφέρουν στην ελευθερία του Τύπου. Η εκδήλωση και η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε το δικαίωμά μας να ενημερωνόμαστε, κυρίως την διεκδίκηση να ζούμε και να εργαζόμαστε σε ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο περιβάλλον.

(…)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, αναλύοντας το σημείωμα κριτικής που συνέταξε από κοινού με τους επιστήμονες Άρη Μουστάκα (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Γιάννη Ζαμπετάκη (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Λίμερικ) πάνω στην τεχνική έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

Οι επιστήμονες θεωρούν την δειγματοληψία του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. ελλιπή και μεθοδολογικά ανεπαρκή και ως προς την χωρική κάλυψη του δείγματος και ως προς την χρονική επαναληψιμότητα της δειγματοληψίας, αλλά και στο τελικό μέγεθος δείγματος. Πιο σημαντικό θεωρούν, όμως, ότι από την ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη. Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν και τις τιμές των ιζημάτων βαρέων μετάλλων καθώς και υδρογονανθράκων, αμφότερων επικίνδυνων για την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάζονται και αντιπαραθετικά με άλλες μελέτες, δεν γίνεται αναφορά σε πρόσφατη βιβλιογραφία ως προς τα επίπεδα ρυπαντών. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως το συμπέρασμα ότι το χρώμιο ή άλλα βαρέα μέταλλα προέρχονται από παλαιότερες χρήσεις, όπως η βυρσοδεψία, δεν υποστηρίζεται ούτε από τα δεδομένα, ούτε από την στατιστική ανάλυση.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα