Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κι όμως το αποθηκευμένο αλεύρι μπορεί να εκραγεί!

ΑρχικήΝέαΚι όμως το αποθηκευμένο αλεύρι μπορεί να εκραγεί!
spot_img

Το αποθηκευμένο αλεύρι αιτία έκρηξης σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.

   Το 1981, μια έκρηξη σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο της General Foods Ltd., στο Banbury, Oxfordshire, της Βρετανίας. Μεταξύ των ξηρών τροφών που παράγονταν στο εργοστάσιο, αιτία ήταν η σκόνη κρέμας, η οποία απαιτούσε τεράστιες ποσότητες αμύλου αραβοσίτου, μιας λεπτοαλεσμένης κονιοποιημένης ουσίας σαν το αλεύρι. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους κάδους που κρατούσε το άμυλο καλαμποκιού ήταν παραγεμισμένος. Σύμφωνα με την έκθεση ενός κυβερνητικού επιθεωρητή, οι εργαζόμενοι παρατήρησαν “ένα σύννεφο αμύλου να υψώνεται και μετά, εντελώς ξαφνικά άρχισε η ανάφλεξη”. Εννέα άνδρες τραυματίστηκαν στο ατύχημα, με οκτώ να χρειάζονται θεραπεία σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο.

Επίσης το 2008, ένα εργοστάσιο ζάχαρης στις ΗΠΑ εκκενώθηκε και η παραγωγή ανεστάλη όταν μια συσσώρευση σκόνης ζάχαρης έπιασε φωτιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 14 νεκρούς, πολλαπλούς τραυματισμούς και μεγάλες καταστροφές εγκαταστάσεων. Το 2015, τρεις εκρήξεις κατέστρεψαν έναν αλευρόμυλο σκοτώνοντας τέσσερις εργάτες του.

   Το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που υπογραμμίζει τους κινδύνους ανάφλεξης που μπορεί να εγκυμονεί μια απλή σκόνη όπως το αλεύρι, ωστόσο στην πραγματικότητα ο κίνδυνος υπάρχει με οποιαδήποτε σκόνη πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως και η ζάχαρη.

Το αλεύρι, όταν έχει μορφή σκόνης, μπορεί να είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό. Μια έκρηξη αλευριού συμβαίνει όταν ένα σύννεφο σωματιδίων σκόνης αλευριού στον αέρα αναφλέγεται από σπινθήρα, φλόγα ή άλλη πηγή ανάφλεξης. Τα περισσότερα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, της ζάχαρης, των τεχνητών γλυκαντικών, των μπαχαρικών και των περισσότερων γεύσεων σε σκόνη, καίγονται με δυσκολία ως στρώμα σε σκόνη. Ωστόσο, όταν σχηματίζονται ως σύννεφο σκόνης, αυτά τα συστατικά έχουν τη δυνατότητα να αναφλεγούν και να προκαλέσουν έκρηξη όταν υπάρχει επαρκής πηγή ανάφλεξης.

Έχουν ληφθεί εκτεταμένα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια για να προσπαθήσουν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά όσον αφορά στον απλό καταναλωτή, αν δεν σκοπεύετε να ανοίξετε ένα εμπορικό αρτοποιείο στο πίσω δωμάτιο σας, είναι απίθανο να έχετε αρκετό αλεύρι στο σπίτι για να δημιουργήσετε εκρηκτικό σύννεφο. Αυτό καθώς, για να συμβεί μια τέτοιου είδους έκρηξη, χρειάζονται 5 προϋποθέσεις: “καύσιμο” (σκόνη όπως το αλεύρι), oξυγόνο, θερμότητα, περιορισμός και διασπορά. 

  Η βασική προϋπόθεση είναι πως θα πρέπει να υπάρχει τεράστια ποσότητα της σκόνης αυτής προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανάφλεξη. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο περιστατικό σε μια οικιακή κουζίνα. Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όμως, που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων σκονών και είναι πιο επιρρεπή στην ανάφλεξη, οι μέθοδοι ελέγχου περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών ηλεκτρικών σκουπών για την αναρρόφηση της περίσσειας σκόνης, τακτικούς ελέγχους για υπολείμματα σκόνης σε δυσπρόσιτα σημεία και αυστηρούς ελέγχους στις γυμνές φλόγες και οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει στατικό ηλεκτρισμό.

https://www.iflscience.com/flour-can-explode-and-its-important-that-you-know-that-74064

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα