Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σάλτσα Worcestershire: Επτασφράγιστο μυστικό η συνταγή της για 2 αιώνες!

ΑρχικήΝέαΣάλτσα Worcestershire: Επτασφράγιστο μυστικό η συνταγή της για 2 αιώνες!
spot_img

Τι είναι η σάλτσα Worcestershire και ποια η ιστορία της;

Η σάλτσα Worcestershire είναι πλέον πανταχού παρούσα σε όλα τα ράφια των σουπερμάρκετ. Διακρίνεται από το πολύ σκούρο καφέ χρώμα της και από την γλυκιά, αλλά ταυτόχρονα αλμυρή και πικάντικη γεύση της. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία συνταγών, τις οποίες η σάλτσα Worcestershire μπορεί να αναδείξει, είτε πρόκειται για συνταγές με κρέας είτε για ένα κοκτέιλ Bloody Mary.

Ωστόσο, η σάλτσα για πολύ καιρό διατηρούσε τη λίστα συστατικών της επτασφράγιστο μυστικό από τότε που πουλήθηκε για πρώτη φορά στο Worcester της Αγγλίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, από όπου πήρε και το όνομά της, μέχρι την εποχή που οι ετικέτες έπρεπε να αναγράφουν λεπτομερώς όλα τα συστατικά αναλυτικά και με διαφάνεια. Τι περιέχει, λοιπόν, μια σάλτσα Worcestershire;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Epicurious, η αρχική εκδοχή της σάλτσας, όπως αναπτύχθηκε και πουλήθηκε από την εταιρεία Lea & Perrins τη δεκαετία του 1830, παρέμεινε μυστικό  μέχρι το 2009 , όταν η κόρη του Brian Keough, ο οποίος ήταν παλαιότερα λογιστής στην εταιρεία, αποκάλυψε ότι ο πατέρας της φέρεται να είχε ανακαλύψει μια λίστα συστατικών σε έναν χώρο για σκουπίδια τουεργοστασίου. Βάσει αυτής, λοιπόν, η συνταγή απαιτούσε νερό, γαρίφαλο, αλάτι, ζάχαρη, σόγια, σάλτσα ψαριού, ξύδι, ταμαρίνδο και τουρσιά, μεταξύ άλλων συστατικών.

Αρχαιότερες εκδοχές της σάλτσας Worcestershire, όπως περιγράφει το ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής του 4ου αιώνα  Apicius, μιλάνε για το oxygarum, ένα μείγμα γαρμού και ξιδιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως υγρό και καρύκευμα και μοιάζει αρκετά με σάλτσα ψαριού. Δεν ήταν παρά πολύ αργότερα που αναμείχθηκε με πολλά συστατικά, όπως μέλι και κρασί, για να δημιουργήσει μια νόστιμη επιτραπέζια σάλτσα που πάει με ό τι μπορεί κανείς να βάλει με το νου του.

Η πραγματική ιστορία της σάλτσας Worcestershire ξεκινά το 1823, οι Άγγλοι χημικοί John Wheeley Lea και William Henry Perrins αποφάσισαν να ανοίξουν ένα φαρμακείο στην Broad Street στο Worcester, κοντά στον ποταμό Severn. Μια εποχή όπου οι φαρμακοποιοί δεν πωλούσαν μόνο ιατρικά φάρμακα, αλλά και προϊόντα τροφίμων.

 Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία της εταιρείας της Lea & Perrins, η πρώτη παρτίδα σάλτσας Worcestershire, έχοντας ωριμάσει σε βαρέλια για 18 μήνες, παρουσιάστηκε στον κόσμο μέχρι το 1837. Η σάλτσα είχε άμεση επιτυχία και οι δύο φαρμακοποιοί χρησιμοποιούσαν πολλά επιτυχημένα διαφημιστικά τρικ για να την κάνουν διάσημη.

Δεν είναι γνωστό γιατί και πώς το ντουέτο δημιούργησε τη σάλτσα, αλλά το 1840, το ζευγάρι δημοσίευσε μια διαφήμιση στον  Guardian του Μάντσεστερ που έγραφε: “Η σάλτσα Worcestershire παρασκευάζεται από εμάς βασισμένη στην αγαπημένη συνταγή ενός ευγενή. Έχει μια περίεργη πικρίλα. Εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε πιάτο, λόγω της υπεροχής του ξύσματος που περιέχει. Η λεπτής γεύση του την καθιστά την πιο οικονομική, καθώς και την πιο χρήσιμη από τις σάλτσες”. Βέβαια, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν αυτό είναι αλήθεια και για ποιον ευγενή πρόκειται, αλλά η ιστορία έκανε τη σάλτσα ακόμα πιο ελκυστική.

Οι William Shurtleff και Akiko Aoyagi στο βιβλίο History of Worcestershire Sauce  ανέφεραν ότι η παλαιότερη αναφορά στη σάλτσα Worcestershire στις ΗΠΑ χρονολογείται το 1851. Ίσως λόγω της υποτιθέμενης φανταστικής προέλευσης της σάλτσας με έναν μυστηριώδη ευγενή, δεν άργησε να γίνει επιτυχία. Και η επιτυχία με τη σειρά της έφερε απομιμήσεις της σάλτσας στη χώρα.

Ήδη από το 1845, οι Lea και Perrins χρησιμοποίησαν ποικίλες μεθόδους για να αποτρέψουν τη μίμηση της σάλτσας τους, όπως με το να βάζουν την υπογραφή τους στη σάλτσα, που παραμένει μέχρι και σήμερα. Αλλά οι απομιμήσεις συνέχισαν να εμφανίζονται και, στην περίπτωση της εταιρείας Frank Deakin με έδρα το Ουισκόνσιν το 1879, κινήθηκαν δικαστικά, αλλά ο δικαστής δεν έκρινε πως έχει γίνει παράβαση.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η σάλτσα Worcestershire είχε γίνει βασικό καρύκευμα στην Αγγλία, τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανιζόμενη σε αμέτρητα βιβλία μαγειρικής εκείνης της εποχής. Η σάλτσα Wostercershire των Lea & Perrins έγινε παγκόσμια επιτυχία, ιδιαίτερα στη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική και την Ασία και φυσικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σήμερα, μάλιστα, σε πολλές περιοχές του Μεξικού, μπουκάλια salsa inglesa (αγγλική σάλτσα) -που πρακτικά δεν διακρίνονται από το αγγλικό Worcestershire- εμφανίζονται μαζί με άλλα βασικά καρυκεύματα όπως η καυτερή σάλτσα Valentina και τα καρυκεύματα Maggi. Επιπλέον, στην Ιαπωνία, η σάλτσα Worcestershire (ή Worcester) είναι συνήθως χωρίς σάλτσα ψαριού και σε πιο παχύρρευστα παρασκευάσματα, χρησιμοποιείται ως σάλτσα tonkatsu . 

Αν και πλέον ανήκει στην Kraft Heinz, η σάλτσα Lea & Perrins Worcestershire εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ- και όχι μόνο. Σίγουρα πολλοί από εσάς την έχετε ήδη στο σπίτι σας. Αλλά, όπως και στα μέσα του 19ου αιώνα, οι εναλλακτικές εκδοχές πολλαπλασιάζονται, αλλά με μια μεγαλύτερη δόση γεύσης από το σήμερα. Για παράδειγμα, το Vinegar world darling Acid League , με έδρα το Οντάριο, δήλωσε στο Epicurious πως δημιούργησε την εκδοχή της βάσει του τι ζητά ο μέσος Αμερικανός σήμερα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα