Το Louis M. Martini Winery είναι ένα οινοποιείο και διανομέας με έδρα στην Napa Valley της Καλιφόρνια.
Ο Michael Martini, τρίτης γενιάς οινοπαραγωγός της Napa, πέθανε σε ηλικία 73 ετών χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο. Ο Martini διεγνώσθη με καρκίνο του πνεύμονα μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Ο παππούς του ήταν μετανάστης από τη Γένοβα που σπούδασε οινοποιεία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το 1933 ίδρυσε το ομώνυμο οινοποιείο στη Napa. Αργότερα ο Michael ακολούθησε τα βήματά του και αφού αποφοίτησε το 1977, ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με έρευνα του Wine Spectator, κατά τη διάρκεια της θητείας του, το οινοποιείο ήταν γνωστό για την παραγωγή εκλεπτισμένων κρασιών με φρουτώδη αίσθηση. Το επιχειρηματικό μοντέλο Martini ήταν να παράγει μεγάλες ποσότητες από πολλά διαφορετικά κρασιά, κυρίως κόκκινα, και να τα πωλεί σε μέτριες τιμές. Αυτό ήταν ένα μειονέκτημα στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν το λευκό κρασί ήταν πιο δημοφιλές και τα πιο ακριβά κρασιά πουλούσαν καλά.
Η τέταρτη γενιά της οικογένειας Martini δεν ενδιαφέρθηκε να εργαστεί στο οινοποιείο. Το 2002, η οικογένεια Gallo, μακροχρόνιοι φίλοι των Martinis, αγόρασαν το οινοποιείο, με τον Martini να αναφέρει αργότερα σε συνέντευξη του πως αυτή η κίνηση έκανε καλό στην επιχείρηση και παρ ́όλο που αρχικά δεν ξεκίνησε σαν συνεργασία, έτσι μετατράπηκε. Μετά από μια δεκαετία στο οινοποιείο, το 2013 ο Michael Eddy έγινε ο επόμενος οινοπαραγωγός, και το πρώτο άτομο εκτός οικογενείας Martini, που πληρούσε αυτό το ρόλο.
Ο Michael για 40 χρόνια έφτιαχνε κρασί στο οινοποιείο Louis M. Martini., από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Τον περασμένο Δεκέμβριο αντιμετώπιζε δυσκολίες με την αναπνοή και οι γιατροί διέγνωσαν τέταρτο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην στο Dillon Beach της Kαλιφόρνια.
Ο συντάκτης ειδήσεων του Wine Spectator Mitch Frank έγραψε στο Twitter για το θάνατο του: «Γνώρισα τον οινοποιό Mike Martini με τα χρόνια. Ήταν ένας εξαιρετικός αμπελουργός και ένας πιο σπουδαίος χαρακτήρας».