Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρωτας στα χρόνια του πληθωρισμού

ΑρχικήΝέαΈρωτας στα χρόνια του πληθωρισμού
spot_img

Με περικοπές γιορτάζεται φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα είναι φέτος διαφορετική στη Βρετανία έπειτα από ένα χρόνο πληθωρισμού ρεκόρ στα τρόφιμα, που έχει οδηγήσει σε ανοδική πορεία τις τιμές σε πολλούς τομείς: από τα λουλούδια και τα σοκολατάκια μέχρι το δείπνο σε εστιατόρια.

- Advertisement -

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες στην εποχή της COVID και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα οι Βρετανοί να πληρώσουν κατά 16,7% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα μέσα σε ένα μήνα –από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου– σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kantar.

Το αποτέλεσμα είναι τα ρομαντικά δείπνα για την Ημέρα των Ερωτευμένων να κοστίζουν περισσότερο και τα εστιατόρια να τροποποιούν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, ένα γεύμα ή δείπνο σε εστιατόριο στοίχιζε τον Δεκέμβριο κατά 9,4% περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Άλλα έξοδα που συνδέονται με ρομαντικά ραντεβού λόγω της ημέρας –από λουλούδια και εισιτήρια κινηματογράφου μέχρι ταξί και μπέιμπι σίτερ— επίσης έχουν αυξηθεί.

Καθώς εταιρείες όπως οι Mondelez, Nestle και Lindt αύξησαν τις τιμές τους, οι πολίτες ξόδεψαν κατά 10,7% περισσότερα χρήματα για σοκολατάκια.

Τα σούπερ μάρκετ της χώρας επιδιώκουν να επωφεληθούν διατηρώντας σταθερές τις τιμές των γευμάτων που πουλάνε για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με την ελπίδα να απομακρύνουν τους πελάτες από τα εστιατόρια.

Το Morrisons διαθέτει έναντι 17 ευρώ ένα “εορταστικό πακέτο” για δείπνο από σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο με δύο γαρνιτούρες, ένα ποτό και γλυκό.

Η τιμή των λουλουδιών επίσης αυξήθηκε κατά 6,2% στη Βρετανία τον Δεκέμβριο.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να μειώνουν τα δείπνα σε εστιατόρια, μείωσε την τιμή του πακέτου για δύο (κυρίως πιάτο, συνοδευτικό, γλυκό και ποτό) που προσφέρει για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε 12 (13,5 ευρώ) από 15 (σχεδόν 17 ευρώ) στερλίνες που ήταν πέρυσι.

Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα θα κληθούν φέτος να περιοριστούν.

Το εστιατόριο του Λονδίνου Ritz, που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin, αύξησε φέτος την τιμή του μενού του για τον Βαλεντίνο, που περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα, και από 367 ευρώ το άτομο που ήταν πέρυσι το έφθασε στα 446 ευρώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα