Μια μηχανή παρασκευής του κοκτέιλ “εσπρέσο μαρτίνι” που δημιούργησε η Diageo μέσω της Ketel one, έρχεται να ταρακουνήσει την παραδοσιακή κουλτούρα των μπαρ.
To espresso martini είναι από τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ παγκοσμίως και λέγεται πως δημιουργήθηκε το 1983, κατόπιν παραγγελίας ενός μοντέλου στο Soho Brasserie στο Λονδίνο, που ζήτησε από το μπάρμαν Ντικ Μπράντσελ, ποτό το οποίο “θα με ξυπνούσε και μετά θα με μπέρδευε”. Ο Μπράντσελ τότε ανέμειξε βότκα, εσπρέσο, καλούα και ένα απλό σιρόπι και δημιούργησε το εσπρέσο μαρτίνι.
Η συνταγή του είναι σχετικά απλή αλλά απαιτεί διαφορετικές χρονοβόρες διαδικασίες. Το κοκτέιλ παρασκευάζεται από 50ml vodka αρωματισμένη με βανίλια (η ketel one είναι η πιο δημοφιλής επιλογή βότκας αρωματισμένη με βανίλια), 30ml καφέ εσπρέσο, 20ml kahlua (το πιο δημοφιλές λικέρ καφέ) και 5ml ζάχαρη. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο καφές δεν πρέπει να μπει στο shaker κατευθείαν από τη μηχανή γιατί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, δημιουργεί μεγαλύτερο dilution (ονομάζεται η ποσότητα πάγου που γίνεται νερό κατά το shaking) από το επιθυμητό που είναι 20-30%. Οπότε ο καφές θα πρέπει να κάνει εκχύλιση νωρίτερα και να κρυώσει φυσικά. Αργότερα πραγματοποιείται ένα double shake, ένα χωρίς πάγο και ένα με, που επιτυγχάνει το αποτέλεσμά του αφρού. Τέλος λαμβάνει χώρα ένα double strain, ουσιαστικά ένα διπλό σούρωμα προκειμένου να αποφευχθούν κρυσταλλικά υπολείμματα στο ποτήρι, από τον πάγο, και σερβίρεται σε ποτήρι μαρτίνι με τρεις κόκκους καφέ.
Αυτή τη διαδικασία ήρθε να παρακάμψει το μηχάνημα ketel one, στο οποίο οι μπάρμαν προσθέτουν συμπύκνωμα ψυχρής παρασκευής White Horse Coffee Roasters, Ketel One και Kahlua στη μηχανή, η οποία είναι περίπου στο μέγεθος μιας καφετιέρας, στις αντίστοιχες ποσότητες. Το μηχάνημα έπειτα ψύχει τα συστατικά και το άζωτο, το οποίο δημιουργεί η μηχανή, αναμειγνύεται με τα οινοπνευματώδη ποτά και το τελικό ποτό γεμίζει το ποτήρι σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα, σχεδόν στο 1/3 του χρόνου που χρειάζεται ένας μπάρμαν. Αυτός το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάλει ένα ποτήρι μαρτίνι κάτω από τη μηχανή, να πατήσει το κουμπί και έπειτα να διακοσμήσει με τους κόκκους καφέ.
Το αποτέλεσμα είναι πανομοιότυπο με αυτό που θα προέκυπτε από το shaking όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες που το χρησιμοποιούν. Η Έριν Τέιτ, ιδιοκτήτρια των τριών MaGerk’s Pub στα προάστια της Φιλαδέλφειας, επευφημεί το νέο δημιούργημα και από άποψη ταχύτητας αλλά και από άποψη συνέπειας. “Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πουν: «Η Μαίρη έκανε [το ποτό] καλύτερα από τη Σάλι”, είπε στο Inquirer. “Είναι επίσης διασκεδαστικό να το βλέπεις”.
Το νέο gadget που κοστίζει 1.800 δολάρια (1.686,50€), υπάρχει μέχρι στιγμής στα MaGerk’s Pubs (Fort Washington, Horsham και Exton), στα Figo, στα Cook & Shaker, στα Attico, σε Live Καζίνο στη Φιλαδέλφεια, καθώς και σε μερικά Chickie’s & Pete, σύμφωνα με το Inquirer.