Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΓΕ η Ιταλική γκράπα “Grappa della Valle d’Aosta”

ΑρχικήΝέαΠΓΕ η Ιταλική γκράπα "Grappa della Valle d’Aosta"
spot_img

Στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ η Ιταλική Γκράπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση της αλκοολούχου Ιταλικού ποτού « Grappa della Valle d’Aosta / Grappa de la Vallée d’Aoste » στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η “Grappa della Valle d’Aosta” λαμβάνεται αποκλειστικά από σταφύλια που παράγονται και οινοποιούνται στην Αυτόνομη Περιφέρεια Valle d’Aosta, της Ιταλίας έχει κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 38% και είναι άχρωμη, εκτός από τις περιπτώσεις προσθήκης λαχανικών ή καραμέλας ή παλαίωσης σε ξύλινα δοχεία.  Η παραγωγή παραδοσιακά γίνεται με απευθείας απόσταξη του πυρήνα σε μικρά ασυνεχή βιοτεχνικά φυτά. Οι αρωματικές αισθήσεις της γκράπα είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τα αυθεντικά αμπέλια, οι οποίες εκφράζονται σε λουλουδένιες, βαλσαμικές και φρουτώδεις νότες.

Η φήμη της «Grappa della Valle d’Aosta» / «Grappa de la Vallée d’Aoste» έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία παράδοση βιοτεχνικής παραγωγής γκράπα. Τα πρώτα ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα χρονολογούνται από το 1843, όταν ένας Άγγλος περιηγητής ονόματι Άρθουρ Τόμας αναφέρει την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα (P. Malvezzi, 1972, «Viaggiatori Inglese in Valle d’ Aosta Αόστα» ). Μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχουν πολυάριθμες ιστορικές πηγές που τεκμηριώνουν την απόσταξη του πυρήνα στην περιοχή, που αρχικά γινόταν κυρίως από ομάδες οινοποιών με το χέρι, αλλά σταδιακά ανατέθηκε όλο και περισσότερο στα τοπικά αποστακτήρια που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 259 ήδη προστατευόμενων αλκοολούχων ποτών. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia . 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα